Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 31 d’agost del 2014

29 i 30 d'agost: sol, calor i plugims

Cirrus i ambient assolellat ahir al migdia des de Sant Antoni de Calonge.


Ahir dissabte 30 d'agost, a Palamós vàrem gaudir d'un matí/migdia assolellats., malgrat tot, l'arribada de nombroses franges de núvols alts a primeres hores de la tarda, ens feien presagiar una nova inestabilització atmosfèrica que tingué lloc durant les hores posteriors.
Entrant en detalls, de bon matí el dia s'aixecà amb entre 3/8 i 4/8 Ci, Ac, Cu i Sc. Amb el pas de les hores el sol va ser el denominador comú, amb un matí amb restes de núvols 2/8 Ci, Ac i Sc.
Al migdia i a primeres hores de la tarda el cel va anar quedant enterenyinat per 7/8 Ci i esteles d'avions. Aquests núvols alts foren l'avantsala d'un augment nuvolós molt destacat durant les hores posteriors, fins a deixar-nos 7/8 Ac, Cu i Sc., inclús arribà a caure algun plugim inapreciable al centre de la vila i 0,2 mm a la Fosca. També s'escoltà algun tro llunyà.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant ahir dissabte són els 1,2 mm de Palafrugell, els 0,6 mm de Verges o els 0,5 mm de la Bisbal d'Empordà, com a valors més remarcables.


Cel cobert de núvols baixos ahir dissabte a darreres hores de la tarda.


En relació a les temperatures màximes registrades a la nostre comarca, aquestes van oscil·lar entre els 32,2ºC de Torroella de Montgrí, com a màxima més càlida, i els 26,7ºC de Palamós com a màxima més discreta. Altres màximes del dia foren els 31,0ºC de la Bisbal d'Empordà o els 30,6ºC de Calonge, per posar alguns exemples.
Per la banda de les mínimes, trobem que la mínima més curta van ser els 17,8ºC de la Bisbal d'Empordà, mentre que la mínima més alta arribà fins als 20,8ºC a Palamós. Altres mínimes força altes van ser els 19,9ºC de Sant Feliu de Guíxols o els 19,3ºC de Palafrugell. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 30 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 26,7ºC, mínima 20,8ºC. Vent del ENE, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h ENE. Estat de la mar amb marejol o mar arrissada, mar de fons del NE., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,82 metres a les 11:00h davant del cap de Begur i de 0,23 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 52%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos dels Cirrus d'ahir al migdia a Sant Antoni de Calonge






Per finalitzar el resum meteorològic, només falta dir que el passat divendres 29 d'agost, tal com es preveia, el pas d'un front molt desgastat va fer crèixer nuvolades al llarg del matí que deixaren quatre gotes a la nostre zona, no obstant, a la tarda el temps fou assolellat i xafogós, malgrat l'anunci que es poguessin mantenir els núvols gruixuts.
Concretant un xic més, a Palamós vàrem tenir un matí dominat pels núvols amb entre 5/8 i 8/8 Ci, Ac, Cu i Cb. La presència d'alguna tempesta llunyana va fer que s'escoltés algun tro i s'escapessin algunes minces precipitacions en forma de virga, roines i plugim inapreciable.
Amb el pas de les hores la nuvolositat va anar desfent-se, fins a deixar-nos una tarda assolellada i acompanyada per intervals de núvols mitjans, amb entre 3/8 i 5/8 Ac floccus i Ac undulatus.

A la resta del Baix Empordà les quatre gotes del matí deixaren 2,4 mm a Bellcaire d'Empordà, 0,4 mm a les Olives o 0,3 mm a la Bisbal d'Empordà.


Cel amb cabretes o Altocumulus floccus vist la tarda del passat divendres.


Pel que fa a les temperatures màximes de la comarca baixempordanesa, el valor més alt el trobem en els 30,8ºC de Torroella de Montgrí, mentre que la màxima més baixa foren els 25,4ºC de Palamós. Altres màximes del dia van ser els 29,7ºC de la Bisbal d'Empordà o els 28,9ºC de Palafrugell.
Així mateix, les mínimes oscil·laren entre els 19,5ºC de Bellcaire d'Empordà, com a mínima més curta, i els 22,0ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta.
Altres mínimes tropicals van ser els 21,1ºC de Palamós-la Fosca, els 20,9ºC de Palamós o els 20,4ºC Palafrugell. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques del passat divendres 29 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,4ºC, mínima 20,9ºC. Vent del E i del ENE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h ENE. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 09:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 13:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 73%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos dels altocúmuls del divendres a la tarda


Altocumulus undulatus.


Altocumulus floccus.