Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 16 d’octubre del 2014

14 i 15 d'octubre: dos dies amb poca calor, però aviat tornarà

El cel ennuvolat i la mar de fons del passat dimarts a la tarda, des de la platja d'Es Monestri ( Sant Antoni de Calonge ). Foto mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 01:05:16).


En els dos últims dies es va consolidar la baixada de temperatures pronosticada, amb mínimes fredes i unes màximes molt més tardorenques., no obstant, aquesta normalització dels termòmetres té els dies comptats.
Per les properes jornades està previst que una profunda borrasca instal·lada a l'Atlàntic, faci emergir una altre llengua d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica.
Amb aquesta situació tindrem una pujada paulatina de temperatures i, fins i tot, de cares al cap de setmana es poden donar màximes properes als 30ºC al prelitoral gironí. Cal tenir present que si ahir dimecres teniem a sobre nostre isotermes d'entre 11/12ºC a 850hPa, pel proper dissabte hi podrien haver isotermes de 18ºC a 1500 metres d'altura.


Mar de fons i cel ennuvolat el passat dimarts a la badia de Palamós.


Tal com podeu veure a la foto superior i a la que obre aquest article, el passat dimarts 14 d'octubre, el pas d'un front fred ens va deixar un dia bàsicament ennuvolat, però només van caure quatre gotes inapreciables al migdia. Acompanyant aquesta nuvolositat, també es podia observar una notable mar de fons del sud.

En resum, el matí es presentà ennuvolat 8/8 As, Cu, Sc i St, però sense preciptacions. Al migdia els núvols baixos es van fer més gruixuts i deixaren algun plugim anecdòtic.
A la tarda es va obrir alguna tímida clariana amb resol i 7/8 As, Cu i Sc.
La nuvolositat va minvar notablement al vespre, fins a quedar tan sols 3/8 Sc i As.

D'altre banda, les temperatures màximes registrades el passat dimarts 14 d'octubre al Baix Empordà, van oscil·lar entre els 23,2ºC de Bellcaire d'Empordà, com a màxima més elevada, i els 21,6ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Així mateix, les mínimes van moure's entre els freds 12,9ºC de Calonge, com a mínima més baixa, i els 17,4ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta.

Altres dades meteorològiques del passat dimarts 14 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 21,6ºC, mínima 15,6ºC. Vent de component SO i SSO, a 10/15 km/h de mitjana, entre les 15:00h i les 16:00h., matí amb vent en calma o ONO a 2km/h de mitjana., tarda i vespre amb vent en calma o ONO a 2km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32 km/h SO. Estat de la mar amb maror, mar de fons del sud., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 10:00h davant del cap de Begur i de 0,94 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1008hPa, mínima 1006hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 70%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més del passat dimats, amb núvols i mar de fons






Halo solar vist ahir dimecres al migdia.


Per rematar el resum meteorològic, només resta mencionar que ahir dimecres 15 d'octubre, el fort vent de l'oest que bufava en altura, va portar-nos un tel de núvols alts i mitjans que enterenyinaren el cel i, a més, donaren forma als Altocumulus lenticularis que es podien observar mirant cap a l'oest, a la llunyania.

Entrant en detalls, cal remarcar que el matí fou assolellat, però amb un cel enterbolit per entre 3/8 i 6/8 Ci, Cs, i 1/8 Ac.
A migdia es va mantenir el tel de núvols prims amb 6/8 o 7/8 Ci, Cs i esteles d'avions que projectaven la seva ombra a la capa de núvols cirrostrats. A tot això hi hem d'afegir la formació d'un tènue halo solar.
A la tarda, durant unes hores, a part de 5/8 Ci i Cs, també van aparèixer 4/8 o 5/8 As. Mirant cap a l'oest es van veure molts Altocumulus lenticularis 4/8.
Finalment, els núvols van desaparèixer de la nostre vertical al vespre, però mirant cap a l'oest encara es veien 4/8 Ac, els quals donaren una capvespre acolorit.


Altocumulus lenticularis (núvols de vent) vistos ahir dimecres a la tarda mirant cap a l'oest.


En referència a les temperatures registrades ahir dimecres al Baix Empordà, aquestes es van recuperar lleugerament de dia respecte el dimarts, però de nit van baixar un xic més.
Els 25,0ºC de la Bisbal d'Empordà va ser la màxima més alta del dia i la màxima més baixa van ser els 21,7ºC de Palamós.
Per la banda de les mínimes, aquestes van oscil·lar entre els 11,6ºC assolits a Les Olives, com a mínima més curta, i els 14,1ºC de Palamós-La Fosca, com a mínima més alta.
Altres mínimes prou fredes foren els 11,7ºC de La Bisbal d'Empordà o de Verges, i els 12,1ºC de Bellcaire d'Empordà. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 15 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 21,7ºC, mínima 13,9ºC. Vent del SO entre les 13:00h i les 18:00h, a 15/20 km/h de mitjana., matí i vespre amb vent en calma o O a 2km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, i marejol o un xic de maror al migdia/tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 09:00h davant del cap de Begur i de 1,29 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 64%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir dimecres


Núvols de vent mirant cap a l'oest.


Capvespre acolorit.