Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 11 d’octubre del 2014

9 i 10 d'octubre: signes de canvis

Nombroses esteles dels avions vistes el matí del divendres. Foto mostrada al temps del Telenotícies Comarques de TV3 i al temps del Telenotícies de TVE Catalunya.


En les dues últimes jornades hem pogut comprobar com s'han mantingut les elevades temperatures cap a l'interior de la comarca. A la línia costanera, tal com és habitual, la presència de vent amb recorregut marítim ha mantingut les temperatures màximes a ratlla., no obstant, aquest mateix vent ha provocat que el grau d'humitat sigués molt elevat, augmentant lleugerament la sensació de xafogor.
Juntament amb aquesta humitat ambiental elevada, hem tingut l'aparició de nombroses esteles d'avions que s'han eixamplat i han restat en el cel durant moltes hores.
Tot això són els símptomes que ens indiquen l'arribada d'un canvi de temps previst per aquest diumenge, el qual vindrà acompanyat de la mà de dos sistemes frontals generats per una pertorbació situada al nord-oest de la península.
A Palamós, el pas dels 2 sistemes frontals i l'aire fred que porten associat en altura, juntament amb l'aire humit que hi haurà en superfície, pot provocar el creixement de grans nuvolades que poden descarregar algun ruixat intens a primeres i darreres hores del dia, però amb obertura de grans clarianes al centre de la jornada.
A tot això hi hem d'afegir una lleugera devallada de les temperatures que es mantindria fins a mitjans de setmana.

En relació al temps passat, ahir divendres 10 d'octubre, el més destacat del dia van ser els abundants deixants dels avions que donaren un cel ratllat, tal com podeu comprobar a la fotografia que obre aquest post.
A primera hora es presentaren 6/8 Ci, Cs i esteles d'avions, a més, també hi hagueren 2/8 o 3/8 Sc i St., així mateix, al llarg de tot el matí/migdia el sol o resol va estar acompanyat per entre 6/8 i 7/8 Ci, Cs i deixants dels avions, a més, de forma transitòria es va tapar amb 5/8 o 6/8 Sc i St.
A primeres hores de la tarda la situació va ser molt semblant, amb un cel enterenyinat per 6/8 o 7/8 Ci, Cs i esteles d'avions, amb 3/8 o 4/8 Sc i St.
Amb el pas de les hores, però, el pas d'un front desgastat va deixar un cel amenaçador amb 2/8 Ci, i 7/8 As, Sc i Cu congestus, tal com podeu veure a la imatge inferior.


Cel amenaçador vist el divendres a les 18:24h. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


En un alte ordre de coses, les temperatures màximes d'ahir divendres 10 d'octubre al Baix Empordà, van oscil·lar entre els càlids 28,2ºC de la Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 23,4ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Pel cantó de les mínimes, el valor més baix el trobem en els 15,3ºC de Verges., per contra, la mínima més alta baixà fins a 18,2ºC a Calonge-Mas Pallí i també a Palamós. Dades de Meteoclimatic.com

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 10 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 23,8ºC, mínima 18,2ºC. Vent del SE fins al migdia, a 5 km/h de mitjana i estones de calma., a partir de llavors vent del SO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 21 km/h SO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 82%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Deixants dels avions vistos el matí del divendres.


Vent de garbí, sol i " kitesurf " el migdia del passat dijous.


Per acabar el resum meteorològic, tal com ja us vaig avançar a l'article dedicat a Sardenya, al passat dijous 9 d'octubre les temperatures màximes es van enfilar fins als 30ºC en nombroses poblacions de Girona, a causa del temps assolellat, la bombolla d'aire càlid subtropical i al vent de garbí que arribà reescalfat cap al prelitoral.

Temperatures màximes més altes del passat dijous a Girona, segons Meteoclimatic.

Castelló d'Empúries 31,3ºC, Vilamacolum 30,1ºC, La Bisbal d'Empordà 29,9ºC, Llançà 29,9ºC, Figueres 29,6ºC, Valleta 29,6ºC, Sant Miquel de Fluvià 29,6ºC, Figueres 29,6ºC.


Sol, núvols alts i vent de garbí a la platja Gran el passat dijous al migdia.


D'altre banda, l'estat del cel de primeres hores del dia, a part del sol, també va presentar 2/8 o 3/8 St i Sc. Durant el matí/migdia van aparèixer núvols alts, amb entre 3/8 i 4/8 Ci i Cc. Mirant cap a l'horitzó nord també es veien 2/8 Ac lenticularis.
A la tarda hi van haver 3/8 Ci, Cc, esteles d'avions i, a més, 2/8 Sc i St. A partir del vespre els núvols baixos van anar en augment, amb entre 5/8 o 6/8 Sc i St.

Pel que fa a les temperatures màximes assolides al Baix Empordà el passat dijous, aquestes van ser més pròpies de finals d'estiu, ja que van moure's entre els 30ºC de La Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 22,4ºC de Palamós, com a màxima més baixa a causa del vent de mar que solca la badia, però caldria afegir-hi la xafogor generada pel grau elevat d'humitat.
Altres màximes destacades foren els 29,0ºC de Les Olives, els 28,9ºC de Bellcaire d'Empordà o els 28,6ºC de Verges.
Per la seva banda, les mínimes van ser molt elevades, amb algunes nits tropicals a la nostre zona.
La mínima més curta arribà fins als 15,4ºC de Calonge, i la mínima més alta assolí 20,6ºC a Sant Feliu de Guíxols. Altre mínimes remarcables per la banda alta del termòmetre foren els 20,0ºC de Palamós, els 19,9ºC Palamós-La Fosca, els 19,2ºC de Palafrugell o els 18,9ºC de Calonge-Mas Pallí. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques del passat dijous 9 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 22,4ºC, mínima 20,0ºC. Vent de direcció SO fins a la nit, a 15/20 km/h de mitjana, llavors vent del ESE, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 40 km/h SO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 14:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 84%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat i vent de garbí el passat dijous a la platja Gran, amb gent parant el sol i altres preparant el suf d'estel.