Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 2 d’octubre del 2014

30 de setembre i 1 d'octubre: retorn a l'estabilitat

Cel enterenyinat per núvols alts ahir dimecres al migdia. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 01:07:21).


Després de les pluges que ens afectaren el passat dilluns, durant les dues darreres jornades hem tingut un retorn a l'estabilitat atmosfèrica, tot i els núvols abundants que van romandre entre nosaltres al llarg del dimarts, i els núvols alts que van aparèixer ahir dimecres, els quals, en aquests cas no denoten l'arriba de més pluges. Tot i així, a falta d'una confirmació en les properes sortides dels models numèrics, el proper diumenge s'acostaria un sistema frontal que a Palamós ens podria deixar algun ruixat entre el dissabte a última hora i diumenge a primeres hores., no obstant, per ara no es preveu que aquest front obri el pas a una devallada significativa dels termòmetres, ni a una entrada de la tramuntana.

En referència a les dades meteorològiques d'ahir dimecres 1 d'octubre, cal destacar que de bon matí s'observaren nombroses esteles d'avions, a més, també apareixeren núvols d'origen natural formats per Ci i Cs 6/8.
Al llarg del matí i al migdia el sol es va veure un xic apagat a causa dels nombrosos núvols alts existents i, fins i tot, va aparèixer un tènue halo solar. En total, hi havien entre 4/8 i 5/8 Ci, Cs, Cc, a més de Cu i Sc 3/8.
A la tarda els núvols van augmentar més, amb entre 6/8 i 7/8 Ci i As, a més de 4/8 o 5/8 Cu i Sc.

Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà d'ahir dimecres, aquestes van oscil·lar entre els 27,3ºC de la Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 23,3ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Pel cantó de les mínimes, el valor més baix el trobem en els 14,9ºC assolits a les estacions de les Olives, Calonge o la Bisbal d'Empordà., així mateix, la mínima més alta es quedà en els 17,4ºC de Calonge-Mas Pallí. Dades de Meteoclimatic.com

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 1 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 23,3ºC, mínima 16,5ºC. Vent amb predomini del SO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 18 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada, lleugera mar de fons del E., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1025hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 72%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel ennuvolat i mar de fons el passat dimarts poc abans de les dotze del migdia. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Per acabar el resum meteorològic, s'ha d'esmentar que el passat dimarts 30 de setembre, el dia estigué ennuvolat, amb alguna tímida ullada de sol al migdia. Aquest fet provocà que les temperarures màximes fossin molt discretes a tota la comarca.
Un altre dels factors a tenir present, foren les restes d'inestabilitat que es van mantenir durant la matinada. A Palamós, els cúmuls que van crèixer en aquelles hores només deixaren 0,2 mm a La Fosca i pluja inapreciable al centre del nucli antic.
A la resta de la comarca baixempordanesa, segons Meteoclimatic, van caure 14,2 mm a Palafrugell, 7,2 mm a Verges, 4,0 mm a Bellcaire d'Empordà o 3,0 mm a Sant Feliu de Guíxols, entre d'altres registres.

L'estat del cel,  a part de les quatre gotes de la matinada, es manifestà amb un matí ennuvolat 8/8 Cu, Sc i St. Al migdia/primeres hores de la tarda hi havien 6/8 Ci, Ac, Cu i Sc.
A la tarda els núvols van augmentar de nou, amb entre 7/8 o 8/8 Ci, Ac, Cu i Sc.

En referència a les temperatures registrades el passat dimarts al Baix Empordà, trobem que els 22,9ºC de la Bisbal d'Empordà va ser la màxima més alta del dia.
La màxima més baixa van ser els 21,1ºC de Palafrugell.
Per la banda de les mínimes, aquestes van oscil·lar entre els 17,6ºC assolits a les Olives, com a mínima més curta, i els 18,6ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques del passat dimarts 30 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 21,5ºC, mínima 18,4ºC. Pluja ip. Vent del N i NE, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37 km/h N. Estat de la mar amb maror, mar de fons del E (ones de 0,5/1 m)., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 11:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 81%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)