Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 7 d’octubre del 2014

Katrin deixa vents huracanats a Escòcia

Mapa de vent en superficie d'ahir dilluns a les vuit del matí. S'observa vent del sud a 45 nusos al nord d'Escòcia.


El vent de garbí moderat que ha entrat en les darreres hores a la badia de Palamós, ja ens ha deixat ratxes de 40 km/h i ha fet pujar de forma notable les temperatures mínimes al nostre sector costaner.
La configuració sinòptica d'aquesta situació de vents càlids procedents del sud i sud-oest, està generada per la presència d'una profunda borrasca a sobre les illes Britàniques, la qual ha estat batejada amb el nom de Katrin, segons l'Institut de Meteorologia Alemany.
Aquesta pertorbació, envia sistemes frontals força actius cap a l'oest, nord i interior peninsular, però els mateixos arriben molt desgastats cap al Mediterrani, en forma d'abundants núvols alts.

On Katrin es deixa sentir amb més força és al Regne Unit, sobretot a Anglaterra, Escòcia, Irlanda del Nord, amb indrets que ahir dilluns es van quedar sense electricitat, mentre que les inundacions van afectar al sud de Gal·les.

La violenta pertorbació, típica de l'època tardorenca, va deixar fortes ventades ahir dilluns al matí, especialment a Escòcia.
A Cairngorm (1.245 msnm) van arribar als 187 km/h., a Cairnwell (933 msnm) 183 km/h., a Bealach na Ba (773 msnm) 143 km/h., a South Uist Range (4 msnm) 135 km/h., a Altnaharra (80 msnm) 126 km / h.

A Irlanda, les ràfegues de vent també foren molt fortes, arribant a 115 km/h a Roches Point i a 105 km/h a la ciutat de Cork.


Mapa isobàric d'ahir dilluns a les vuit del matí.