Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 5 d’octubre del 2014

4 d'octubre: tarda amb curiós fals sol

Curiós fals sol vist ahir dissabte a la tarda a sobre Palamós.


Ahir dissabte 4 d'octubre, després d'un matí plàcid i asserenat, es va poder observar com al llarg de la tarda començaven a arribar els primers indicis del canvi de temps que ens afecta.
Aquest canvi de temps de poca entitat, produït pel pas d'un sistema frontal provinent del nord, en les darreres hores ens ha deixat núvols abundants i la caiguda d'alguns plugims, a més, ha entrat vent del nord fluix.

Els símptoma més clar que s'estava produïnt un canvi en la situació meteorològica, va ser l'aparició, ahir a la tarda, d'un curiós fals sol o parheli. Aquest punt o franja lluminosa estava situada a l'esquerra del Sol, tot i que de manera més difuminada també es podia intuir un altre fals sol a la banda dreta, però en aquest cas la presència d'una capa d'altostrats en dificultava la visió.

Un fals sol o parheli ("sundog", en anglès), segons la tradició popular és un fenomen òptic associat a un proper canvi de temps.
Es forma a partir de la reflexió/refracció de la llum a les partícules de gel que formen part dels núvols alts Cirrostratus (Cs). Moltes vegades van associats a banda i banda dels halos (cercles al voltant del Sol o la Lluna), de fet, poden i solen succeir al mateix temps.
Es manifesten al voltant de 22º a l'esquerra o dreta del Sol com a taques brillants i acolorides al cel.
Es veuen amb més facilitat quan el Sol està baix, a la posta o sortida de l'astre rei.
Cada fals sol és de color vermell/ataronjat cap a la banda que mira el Sol, i a vegades té tons verds i blaus a la banda que mira enfora.
Són visibles a tot el món i durant tot l'any, independentment de la temperatura a nivell del sòl, tot i que en climes freds les plaques de gel hexagonal que els formen també poden estar al nivell del sòl com a pols de diamant. A Europa i a Amèrica del Nord es veurà de mitjana dues vegades per setmana si és buscat.


Fals sol o parheli vist ahir a la tarda a sobre de Palamós.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà van oscil·lar entre els 27,1ºC de La Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 22,2ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van experimentar els efectes de la inversió tèrmica, ja que aquestes van moure's entre els 13,5ºC de Calonge (16 msnm), com a mínima més freda, i els 17,1ºC de Calonge-Mas Pallí (120 msnm), com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 4 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 22,9ºC, mínima 15,3ºC. Estat del cel amb matí asserenat., aparició de núvols alts i mitjans a la tarda, amb entre 4/8 i 6/8 Ci i Cs, a més d'entre 2/8 i 3/8 As i Ac floccus., formació de parhelis. Vent del SO a les hores centrals, a 10 km/h de mitjana., de matinada i al vespre vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana arrissada a primera hora i marejol la resta del dia., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 12:00 h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 22:00 h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 76%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Una altre foto del parheli vist ahir a la tarda.