Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 25 d’octubre del 2014

La tramuntana reescalfada apareix



Tot i que el canvi de temps del passat dimecres va venir precedit per una situació de mestral reescalfat al litoral i prelitoral de Tarragona, deixant moltes màximes superiors als 30ºC, el vent de tramuntana que va fer a l'Empordà, entre la matinada del dimecres i primeres hores del dijous, va ser força fresc, perquè les isòbares arrossegaren una massa d'aire fred de latituds més septentrionals situada al damunt dels Països Baixos.

Malgrat que existia la possibilitat que aquest vent del nord acabés reescalfant-se amb el pas de les hores, degut a un basculament ràpid de l'anticicló cap al nord-est del continent, finalment, aquest fenomen conegut popularment com a " tramuntana cremadora " no es va produir.
Quan ja semblava que aquest fet no es donaria, ahir divendres 24 d'octubre per fi es va deixar veure.

A les hores centrals de la jornada vàrem tenir la presència d'un lleuger flux de vent de tramuntana, generat per una inflexió de les isòbares cap al golf de Gènova. Això va provocar que aparegués la popular tramuntana cremadora a la zona central i septentrional del Baix Empordà, i també a la comarca veïna de l'Alt Empordà. Aquest fet va fer pujar els termòmetres fins a fregar els 30ºC, talment com si hagués tornat l'estiu per unes hores.
A Palamós, la batalla entre el vent de garbí fresc i el vent de tramuntana càlid, va ser guanyada pel primer, i a la nostre vila " només " es registraren 22,2ºC de màxima.

Algunes de les màximes més destacades d'ahir divendres a l'Empordà, degut al vent reescalfat del nord:

La Bisbal d'Empordà 29,2ºC, Cabanes 29,2ºC, Torroella de Fluvià 29,2ºC, Roses 29,1ºC, Sant Pere Pescador 29,0ºC, Monells 28,6ºC.

Un altre dels efectes curiosos del vent del nord reescalfat, va ser la matinada càlida que hi va haver en algunes poblacions del nord de l'Alt Empordà. Per exemple, a Roses ahir divendres es van llevar amb una mínima de 21ºC, com si fos l'estiu, no obstant, la mínima del dia va tenir lloc poc abans de les dotze de la nit, amb 15,8ºC.

Tot seguit us poso alguns mapes i unes gràfiques que expliquen l'aparició de la tramuntana reescalfada durant ahir divendres i com és que no va aparèixer el passat dimecres.
Per entendre el fonament físic que explica l'efecte Foehn o Föhn, responsable del vent reescalfat, cal conèixer, comprendre i aplicar la funció matemàtica que descriu la Llei dels gasos ideals. El vent, en aquest cas la tramuntana, en trobar un obstacle muntanyenc (el Pirineu), és obligat a ascendir pel vessant de sobrevent. Aquest ascens de l'aire va acompanyat d'una devallada de la pressió atmosfèrica (expansió de l'aire) i això provoca la condensació de la humitat continguda en el mateix. En conseqüència, en alguns casos es formen els típics núvols de vent o altocúmuls lenticulars, i en d'altres poden donar lloc a núvols més gruixuts que donin precipitacions. En tots dos casos, quan el vent descendeix per l'altre vessant de la muntanya (sotavent), aquest augmenta la seva temperatura, ja que en tornar a pujar la pressió atmosfèrica l'aire es comprimeix i es converteix en un vent sec i càlid.


Gràfica de velocitat i direcció del vent a Monells ahir divendres. Comproveu com a quarts de dues de la tarda feia tramuntana a uns 10 km/h de mitjana. El vent era reescalfat i sec, tal com podeu veure a la gràfica inferior.


Gràfiques de temperatura i humitat a Monells ahir divendres. Veiem com a la mateixa hora que bufava tramuntana reescalfada tingué lloc la màxima del dia amb 28,6ºC, a més, la humitat baixà fins a gairebé el 20%.


Gràfica de velocitat i direcció del vent a Roses ahir divendres. Comproveu com de matinada bufava tramuntana a 20 km/h de mitjana. El vent era reescalfat i sec, tal com podeu veure a la gràfica inferior.


Gràfica de temperatura i humitat a Roses ahir divendres. Observeu com de matinada la temperatura estava per sobre dels 20ºC (mínima tropical) degut al vent reescalfat. La màxima del dia tingué lloc a les dotze del migdia, també amb vent del nord reescalfat, però quan el vent va girar a component sud (veure gràfica anterior) la temperatura baixà en picat.


Mapa de temperatura a 925 hPa (800 metres d'altura) d'ahir divendres. Veiem com la massa d'aire que arrossegava el vent del nord es trobava a uns 18ºC de temperatura., quan el vent del nord ascendí els últims relleus pirinencs i baixà cap a l'Empordà, aquest arribà molt més sec i càlid en superfície, fent augmentar les màximes fins a gairebé els 30ºC.


Mapa de temperatura a 925hPa del passat dimecres. Veiem com la massa d'aire que arrossegava la tramuntana rondava els 7ºC a 800 metres d'altura, siguent uns 11ºC més baixa que la d'ahir divendres, com és normal, l'aire no es va poder escalfar prou com per arribar càlid a l'Empordà., i les màximes foren fins a 7ºC més baixes en alguns punts, en comparació amb les d'ahir divendres.


Mapa de pressió en superfície del passat dimecres. Veiem com les isòbares arriben des d'Holanda, provocant que el vent del nord fos fred.


Mapa de pressió en superfície d'ahir divendres. Veiem com les isòbares vénen de latituds més baixes i es mouen pel damunt dels relleus dels Alps marítims i del Pirineu, provocant que l'aire s'escalfi encara més quan arriba a sotavent de les muntanyes.