Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 28 d’octubre del 2014

26 i 27 d'octubre: el sol i la lluna deixen pas al cel gris

Cel gris i ennuvolat vist ahir dilluns al migdia. Foto mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 01:14.17).


Després d'un cap de setmana amb un temps dominat pel sol que ens deixà migdies d'estiu, ahir dilluns 27 d'octubre la situació meteorològica portà un panorama ben diferent.
El fet que l'anticicló que hi instal·lat a l'est d'Europa s'hagi allargassat en direcció est-oest, ha provocat un lleuger flux d'aire humit de component est, amb llarg recorregut per sobre del Mediterrani. Amb aquesta situació, es va poder comprobar un augment molt important dels núvols baixos, fins que deixaren el cel cobert a partir del migdia, tal com podeu veure a la imatge superior i a la de més avall.

Entrant en detalls, a primera hora del dia d'ahir dilluns ens vàrem llevar amb 6/8 Sc i Cu, no obstant, al llarg del matí va quedar un temps assolellat, però amb alguns núvols baixos decoratius que deixaren entre 3/8 i 4/8 Sc i Cu.
A partir del migdia, els núvols es van fer els amos del cel, amb entre 7/8 i 8/8 Sc i Cu. A la tarda, tot i alguna escletxa de sol, els núvols baixos van seguir tapant el sol, amb 6/8 o 8/8 Sc i Cu.

En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dilluns al Baix Empordà, es va poder comprobar com aquestes, de mitjana, van ser un parell de graus més baixes que les del dia anterior, degut al cel ennuvolat. La màxima més alta assolí 21,2ºC a La Bisbal d'Empordà, i la màxima més curta foren els 19,4ºC de Verges.
Per la banda de les mínimes, trobem els 10,3ºC de Verges, com a mínima més freda, mentre que la mínima més càlida foren els 15,6ºC de Calonge-Mas Pallí. Dades de Meteoclimatic


Cel cobert de núvols baixos ahir al migdia, vist des de la Plaça Murada.


Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 27 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 19,5ºC, mínima 14,0ºC. Vent de component E, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 15 km/h ESE. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda, mar de fons del E., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,7 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 71%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La Lluna creixent il·luminada en un 5 % el diumenge al vespre, a sobre els teulats de Palamós.


Per rematar el resum meteorològic, cal ressaltar que el passat diumenge 26 d'octubre, a part de l'astre rei, l'altre protagonista dels nostres cels va ser el bonic fil de lluna que va aparèixer poc després de la posta de sol, al damunt de les teulades de les cases de la nostre vila.
El satèl·lit natural de la Terra, es podia observar amb la seva cara il·luminada en un 5 %., per a poder gaudir amb la lluna plena caldrà esperar fins el proper 6 de novembre.

Així mateix, a primeres hores del dia es van veure entre 2/8 i 3/8 Ac virga. Al llarg del matí el temps assolellat només tingué alguns núvols mitjans com a contrapunt, amb 3/8 Ac., a la tarda, el cel va quedar asserenat a la nostre vertical, amb algun núvol baix transitori mirant cap al NO 1/8 o 2/8 Sc i Cu.


Temps assolellat i altocúmuls el passat diumenge al migdia. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Pel que fa les temperatures màximes del passat diumenge al Baix Empordà, aquestes van ser entre 3 i 4 graus més baixes de mitjana, en comparació amb les del dia anterior, a causa del vent fresc de gregal que hi va haver. La màxima més destacada foren els 24,4ºC de Calonge, i la màxima més baixa es quedà en els 20,5ºC de Palamós-La Fosca.
Les mínimes, per la seva banda, van ser molt semblants a les del dia abans, amb els 10,1ºC de La Bisbal d'Empordà, com a mínima més freda, i els 16,9ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta.

Màximes registrades el passat diumenge 26 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 24,0ºC (10,2ºC), La Bisbal d'Empordà 23,7ºC (10,1ºC)., La Tallada d'Empordà 23,4ºC (10,2ºC)., Castell d'Aro 23,2C (11,8ºC)., Torroella de Montgrí 22,3ºC (10,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat diumenge 26 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 21,7ºC, mínima 15,1ºC. Matinada i vespre amb vent del NNO, a 5 km/h de mitjana., vent del NE a partir de les 10:30h, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h NE. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 07:00h davant del cap de Begur i de 0,94 metres a les 17:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 64%. (Dades de Meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Fil de lluna vist el passat diumenge 26 d'octubre al vespre, a sobre els teulats.