Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 20 d’octubre del 2014

18 i 19 d'octubre: monotonia meteorològica

El capvespre enterbolit d'ahir diumenge des de Romanyà de la Selva, amb cirrus al cel i boirines a la plana selvatana.


El cap de setmana que acabem d'acomiadar, marcat per les altes pressions, ha permès perllongar la monotonia meteorològica dels dies anteriors, deixant-nos un temps assolellat, però amb el sol lleugerament esmorteït per un tel de núvols alts, els quals deixaren unes albades i uns capvespres rogencs, com el que podeu veure a les dues fotos captades des de Romanyà de la Selva ahir al vespre.
A tots aquests paràmetres hi podem afegir el manteniment d'unes temperatures molt suaus a la costa i, fins i tot, aquestes foren càlides a l'interior de la comarca i cap al prelitoral gironí.
Segons Meteoclimatic, la màxima més elevada d'ahir diumenge 19 d'octubre a la demarcació de Girona, s'enfilà fins als 28,8ºC de Castelló d'Empúries. I si a Girona les temperatures foren molt càlides per trobar-nos a plena tardor, a la resta de Catalunya tampoc es van deslliurar de la calorada, sobretot cap a la Terra Ferma, on criden poderosament l'atenció els 31,5ºC registrats a Balaguer.

Per avui dilluns es preveu que persisteixi l'onada de calor, no obstant, a partir d'aquest dimarts pot entrar vent del nord que faci disminuir la temperatura a bona part del país, no obstant, no seria d'estranyar que a l'Empordà hi hagués tramuntana reescalfada, amb la qual cosa, aquí podria pujar la temperatura, amb un baix grau d'humitat.
Cal tenir present que el vent del nord pot bufar a uns 30 km/h de mitjana, en el nostre sector costaner durant aquest dimecres. Com sempre, cal recordar que en cas de vent fort està prohibit fer cremes agrícoles., aquest fet es donarà entre el dimecres i el dijous.
Recordeu també d'apagar bé els focs que s'hagin pogut fer en els dies anteriors.


Capvespre amb núvols alts ahir diumenge des de Romanyà de la Selva. S'aprecien boirines a la plana selvatana i la silueta del massís del Montseny al fons.


Continuant amb el temps passat, cal esmentar que ahir diumenge 19 d'octubre, a primeres hores del dia a Palamós es van observar entre 6/8 o 7/8 Ci i As, a més, també hi havien 4/8 St i boirines cap a l'interior resseguint les fondalades.
Al matí i a la tarda el temps assolellat es va veure una mica enterbolit per entre 6/8 o 7/8 Ci i esteles d'avions. De cares al vespre, a més, la visibilitat no era gaire bona degut a la presència de boirines.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà van oscil·lar entre els 27,2ºC de Calonge, com a màxima més alta, i els 23,2ºC de Palamós, com a màxima més baixa. Altres màximes prou elevades van ser els 26,8ºC de La Bisbal d'Empordà o els 26,0ºC de Les Olives.
Les mínimes, per la seva banda, van moure's entre els 14,1ºC donats a Calonge, a Les Olives i a Verges, com a mínimes més fredes, i els 15,8ºC de Palamós, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 19 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 23,2ºC, mínima 15,8ºC. Vent del N fins a les 09:00h, a 5km/h de mitjana., vent del NE fins a les 19:00h, a 10 km/h de mitjana., al vespre vent del NNO, a 2/5 km/h de mitjana o estones de calma. Ratxa màxima de vent 19 km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i al vespre, marejol a les hores centrals., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 10:00 h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 18:00 h). Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 78%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Sol, banyistes a la platja i algunes esteles d'avions el passat dissabte al migdia. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Per acabar el resum meteorològic, només queda mencionar que el passat dissabte 18 d'octubre, tal com podeu a la imatge superior, el temps assolellat i les temperatures càlides de l'aire i de l'aigua del mar van tornar a portar molta afluència de banyistes a les platges.
Les altes temperatures van fer pujar els termòmetres fins als 28,1ºC de Castelló d'Empúries, com a màxima més destacada de les comarques gironines, segons Meteoclimatic. A la resta del país s'han de remarcar els 30,2ºC de màxima registrats a Lleida, siguent una altre temperatura inusualment alta per aquestes dates.
Aquesta monotonia en el temps, a Palamós va venir acompanyada pel pas de nombroses esteles d'avions i altres núvols alts d'origen natural.

Concretament, a primera hora del dia hi havien entre 4/8 i 5/8 Ci i Cs, a més, 3/8 Ac.
Al matí de sol també cal afegir-hi 2/8 o 3/8 Ci i algunes esteles d'avions. L'ambient assolellat va romandre impertèrrit al migdia i primeres hores de la tarda, amb 4/8 o 5/8 Ci i esteles d'avions. A tot això s'hi pot afegir la presència de 3/8 Sc i St que passaven a gran velocitat impulsats pel vent de mar.

En referència a les temperatures registrades el passat dissabte al Baix Empordà, trobem que la màxima més alta foren els 28,0ºC de La Bisbal d'Empordà i la màxima més baixa van ser els 22,8ºC de Sant Feliu de Guíxols.
Per la banda de les mínimes, aquestes si que van tenir un comportament més normal per trobar-nos a plena tardor, ja que aquestes van oscil·lar entre els freds 12,1ºC de Verges o Calonge, com a mínimes més curtes, i els 16,1ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Altres mínimes força fredes van ser els 12,6ºC de Bellcaire d'Empordà o els 12,7ºC de Les Olives. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 18 d'octubre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 22,9ºC, mínima 14,7ºC. Vent del NO al matí, a 2/5 km/h de mitjana., migdia amb E i SE, a 5 km/h de mitjana., vent del S a partir de les 14:00h, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h S. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 09:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 78%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)