Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 20 de novembre del 2015

19 de novembre: l'Estiuet de Sant Martí té les hores comptades

Mapa de superfície previst per demà dissabte a les 13:00h. Veiem clarament la situació de nord que portarà un important canvi de temps.


L'Estiuet de Sant Martí aquest any s'ha perllongat de manera inusual durant dues setmanes consecutives, no obstant, es pot afirmar amb rotunditat que aquest té les hores comptades.
Per avui divendres comprobarem com els núvols alts que han anat apareixent durant les darreres jornades s'aniran fent cada cop més abundants, fins a cobrir el cel, tot això com a símptoma de l'arribada d'un important canvi de temps.

A Palamós, el canvi de temps més evident arribarà al llarg de demà dissabte de la mà d'una parella de sistemes frontals que viatjaran de nord a sud, els quals poden deixar-nos un cel tapat i algun petit ruixat a partir del migdia.
Degut a la presència d'un immens anticicló, posicionat en un eix nord-sud a l'oest d'Europa, abraçant bona part de l'Atlàntic Nord, des de Groenlàndia fins a les illes Canàries, juntament amb la formació d'un rosari de pertorbacions que afectaran a bona part del continent, es produirà una potent entrada d'aire polar que farà baixar les temperatures de forma dràstica, amb temperatures màximes que podran ser entre 5 i 10ºC més baixes a la nostre vila a partir del diumenge, i fins a 15ºC més baixes al Pirineu i punts de l'interior. Aquesta situació d'ambient plenament hivernal s'allargaria 4 dies com a mínim, a més, degut a l'efecte del vent la sensació de fred serà més gran.
Com sempre, us poso dos mapes comparatius de temperatures a 850hPa on s'aprecia aquesta important irrupció freda que ens portarà l'hivern de cop.


Mapa de temperatures a 850hPa d'ahir dijous al migdia. Veiem isotermes de 10ºC a sobre nostre, a uns 1600 metres d'altura.


Mapa de temperatures a 850hPa previst pel proper dilluns al migdia. Veiem isotermes de -3ºC a sobre nostre, a uns 1500 metres d'altura.


Acompanyant aquesta forta baixada de temperatures, també tindrem una situació de tramuntanada que s'anirà intensificant a partir del migdia/tarda de demà dissabte, arribant al seu punt àlgid durant la tarda/vespre, moment en el qual la tramuntana podria bufar a uns 40 km/h de mitjana en el nostre sector costaner i assolir ratxes de 70 km/h.
En el nostre sector costaner la tramuntana deixarà maregassa mar endins, amb àrees de mar brava, però, com és habitual, arran de costa només hi haurà marejol.

La tramuntanada patirà marcades fluctuacions en la seva intensitat, i durant la nit de dissabte a diumenge baixaria fins als 20/25 km/h de velocitat mitjana, no obstant, la ventada seguirà al llarg de tot el diumenge i també el dilluns.


Mapa de ratxes de vent previstes per demà dissabte a les 16:00h. Veiem com podem tenir ratxes de vent de tramuntana de 70 km/h.


Temps assolellat amb alguns núvols alts decoratius i la mar molt tranquil·la ahir dijous a les 14:37h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.


En un altre ordre de coses, ahir dijous 19 de novembre, a Palamós vàrem poder gaudir d'un altre dia radiant i assossegat, amb algunes franges de núvols alts decoratius com els que podeu veure a la imatge superior i a la de més avall.
La bonança que ens proporcionaren les altes pressions i l'ambient assolellat, van permetre que les temperatures màximes tornessin a marcar uns valors massa elevats per l'època de l'any, sobretot cap al prelitoral de Girona.
Alguns d'aquests registres fora de lloc van ser els 24,5ºC de Fornells de la Selva, 24,4ºC a Girona, 24,1ºC a Torroella de Fluvià, 24,0ºC a Cabanes o 24,0ºC a Espolla.

Així mateix, les temperatures màximes registrades ahir dijous al Baix Empordà van devallar entre 1 i 2ºC de mitjana, comparades amb les del dia abans, però a La Tallada d'Empordà la màxima va pujar 0,7ºC i a Palamós va ser una dècima més alta que la del dimecres.
En aquest sentit, els 23,7ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 19,7ºC de Palamós.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser entre 1 i 2ºC més altes que les registrades el dimecres. Els 4,7ºC de Monells foren la mínima més freda i els 14,7ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 19 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 23,4ºC (5,4ºC)., La Tallada d'Empordà 23,1ºC (5,8ºC)., Monells 22,7ºC (4,7ºC)., Torroella de Montgrí 22,5ºC (6,4ºC)., Castell d'Aro 21,9ºC (7,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 19 de novembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 19,7ºC, mínima 10,7ºC. Estat del cel dominat pel sol., al matí aparició de 2/8 o 3/8 Ci, Cs i esteles d'avions., al migdia/primeres hores de la tarda 4/8 Ci, Cs i esteles d'avions., a la tarda 1/8 o 2/8 Ci. Vent: fins les 08:00h vent de direcció NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del NO, a 2 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 21 km/h S. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i un xic de marejol a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 13:00h i de 0,59 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 1,33 metres a les 14:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1028hPa, mínima 1025hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat amb alguns núvols alts decoratius ahir dijous a les 14:36h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).