Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 8 de novembre del 2015

7 de novembre: matí assolellat i tarda emboirada

Palamós tapat per la boira d'advecció que hi havia ahir dissabte a la tarda. Foto captada des de la platja Gran.


Igual com si fos un dia de primavera, ahir dissabte 7 de novembre, després d'un matí assolellat que feia honor a la jornada anterior, a Palamós vàrem tenir una tarda completament tapada per la boira.
Com he comentat en anteriors ocasions, la presència d'un potent anticicló moltes vegades no és sinònim de temps assolellat.
La boira d'advecció apareguda durant ahir dissabte, és el segon fenomen curiós que ha tingut aquesta setmana., de fet, tal com us vaig comentar en un anterior article, la suposada llevantada que va obrir aquesta setmana no s'hauria d'anomenar com a tal, ja que va tenir unes particularitats que la fan diferent a la situació típica que nosaltres coneixem com a llevantada.
En aquest sentit, us deixo un enllaç on podreu escoltar la veu d'alguns experts parlant sobre aquest tema: Meteotemps

En relació a la boira d'advecció que va aparèixer ahir a la tarda, aquesta té el seu origen en diversos factors: les temperatures inusualment elevades que tenim, l'alta pressió en superfície que s'ha enfilat fins als 1029hPa, l'elevada humitat ambiental i la presència d'una capa d'inversió tèrmica a prop de la superfície, així com al fet que el vent sigui gairebé inexistent.
En el recull de fotos realitzades ahir a la tarda, podeu veure que la capa de boira baixa o núvols Stratus va disminuir notablement la visibilitat entre els 100-200 metres de distància, siguent una situació que dificulta la navegació i fa desaparèixer el paisatge de manera espectacular.


Boira a La Fosca ahir a la tarda.


Temps assolellat ahir dissabte a les 12:14h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge). 


D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dissabte al Baix Empordà, van ser més baixes cap a l'interior., per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va ser 2,7ºC més baixa que la del dia anterior i a La Tallada d'Empordà va baixar 1ºC, per contra, a Castell d'Aro la màxima va pujar 0,6ºC i a Palamós es va mantenir sense canvis.
Les màximes van oscil·lar entre els 22,8ºC de Les Olives, com a màxima més alta, i els 18,5ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van descendir entre 0,1 i 0,6ºC a l'interior, però a la costa van pujar dues dècimes.
Els 8,1ºC de Monells foren la mínima més freda i els 15,0ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 7 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 22,5ºC (8,5ºC)., Monells 22,0ºC (8,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,7ºC (8,9ºC)., Castell d'Aro 21,1ºC (10,1ºC)., Torroella de Montgrí 19,6ºC (9,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 7 de novembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 18,5ºC, mínima 12,4ºC. Estat del cel: matí dominat pel sol, però a partir del migdia aparició de 3/8 St., a primeres hores de la tarda boira amb 8/8 St. Vent: fins les 10:00h va bufar vent del NO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver calma., a partir d'aleshores vent del ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del N, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 15 km/h ESE. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia un xic de marejol (onatge sig. de 0,12 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,12 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1029hPa, mínima 1025hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 81%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més de la boira que hi havia ahir dissabte a la tarda


Boira al camí de ronda.

"L'skyline" de Palamós tapat per la boira.