Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 10 de novembre del 2015

9 de novembre: índex NAO positiu amb anticicló de 1032hPa

Gràfiques de l'índex NAO observat i evolució prevista. Veiem com aquest es troba en fase positiva (pel damunt de la línia mitjana que parteix cada gràfica) 


El potent anticicló dinàmic que ens afecta, ahir dilluns 9 de novembre, a part de deixar-nos un dia assolellat, també va fer pujar la pressió en superfície fins als 1032hPa a la nostre vila, siguent una pressió molt poc habitual en aquestes dates.

Aquesta situació està directament lligada a l'índex NAO o Oscil·lació de l'Atlàntic Nord. Aquest paràmetre ens detalla les diferències de pressió entre dos dels centres d'acció més importants d'Europa Occidental: l'Anticicló de les Açores i la Depressió d'Islàndia. Les diferències entre aquests dos centres d'acció estableixen la direcció dels vents dominants en altura, els quals influeixen notablement sobre el temps que ens afecta.
Actualment l'índex NAO es troba en fase positiva degut a una intensificació de tots dos centres d'acció (diferència de pressió molt forta)., això fa que el corrent en jet ascendeixi de latitud, amb la qual cosa, les precipitacions desapareixen de la nostre àrea geogràfica i les temperatures diürnes pugen (excepte on hi ha boira), en canvi, les borrasques circulen per la zona nord del Continent Europeu, a causa de l'intens bloqueig anticiclònic existent.


Mapa de pressió en superfície i precipitació d'ahir dilluns al migdia.


Com podeu veure al mapa superior, el potent anticicló que ahir dilluns estava situat al damunt nostre, amb pressions de 1032hPa en superfície, contrastava amb les borrasques que afectaven les Illes Britàniques i el nord del continent. De fet, es pot observar com a Groenlàndia i al voltant d'Islàndia hi ha un rosari de pertorbacions, un fet que sol ser indicatiu d'estabilitat i temperatures altes a la nostre àrea, per contra, els canvis de temps en forma de precipitacions i temperatures baixes, solen afectar el nostre país quan es forma un anticicló sobre aquella àrea geogràfica.

Quan això succeeix l'índex NAO es troba en fase negativa, llavors la diferència de pressió és baixa, els vents temperats de l'oest són més febles sobre Europa, apareixen altes pressions a l'Àrtic i l'Atlàntic Nord, afavorint l'advecció de masses fredes àrtiques i siberianes sobre el continent europeu i desplaçant el front polar cap al sud, de manera que la zona meridional del continent, començant per la península Ibèrica, registra precipitacions i temperatures baixes.
Tal com podeu observar a la gràfica que encapçala aquest article, les pluges i el temporal de mar que ens va afectar entre el 2 i el 3 de novembre, van venir precedits per un índex NAO negatiu. Un altre dels aspectes que ens mostren les gràfiques és que a finals de la setmana vinent hi podria haver més moviment meteorològic, amb temperatures més baixes (als llocs amb boira pot passar el contrari) i potser algunes precipitacions, ja que l'índex NAO podria entrar en fase negativa.
Cal destacar que l'índex NAO està estretament relacionat amb l'índex AO.


Temps assolellat i cel serè ahir dilluns a les 14:29h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge. 


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les temperatures màximes d'ahir dilluns al Baix Empordà, veiem com aquestes tornaren a ser més altes de l'habitual. Els registres van pujar amb major o menor mesura a tot arreu, respecte el dia anterior. Per exemple, a Monells la màxima va ser 3,4ºC més alta que la del diumenge, a La Bisbal d'Empordà va pujar 2ºC, a Castell d'Aro 1,3ºC i a Palamós 1ºC.
Les màximes oscil·laren entre els 23,7ºC de Monells, com a màxima més càlida, i els 18,8ºC de Palamós, com a màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van baixar a tot arreu, amb major o menor intensitat depenent de la població., per exemple, a Castell d'Aro la mínima va ser 2,4ºC més baixa que la del dia abans, a Palamós va baixar 1,5ºC, però a La Tallada d'Empordà només baixà 0,1ºC.
Les mínimes van bellugar-se entre els 9,5ºC de Torroella de Montgrí, com a mínima més baixa, i els 13,7ºC de Les Olives, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 9 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,7ºC (10,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 23,1ºC (9,8ºC)., La Tallada d'Empordà 22,6ºC (10,3ºC)., Torroella de Montgrí 21,2ºC (9,5ºC)., Castell d'Aro 20,8ºC (10,0ºC).

A la resta de la demarcació gironina, segons Meteocat, trobem altres màximes prou notables:

La Vall d'en Bas 25ºC, Fornells de la Selva 24,2ºC, Olot 24,1ºC, Cassà de la Selva 24ºC, Girona 23,6ºC.

Més dades meteorològiques d'ahir dilluns 9 de novembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 18,8ºC, mínima 13,2ºC. Estat del cel dominat pel sol, però a primeres hores del dia 3/8 St i algunes boirines a l'interior., matí/migdia de cel asserenat., a la tarda arribada de núvols cirrus degut al pas de les restes d'un front, amb entre 3/8 i 5/8 Ci. Vent: fins les 10:00h va bufar vent del ONO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver calma., a partir de llavors vent del ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del NO, a 2 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h SSO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada a primeres hores del matí i un xic de marejol a la tarda., mar endins també hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1032hPa, mínima 1029hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 81%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat a la platja i bromes cap al massís de l'Ardenya. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.