Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 27 de novembre del 2015

25 i 26 de novembre: la tramuntana afaiçona els núvols i fa pujar les mínimes

Núvols lenticulars observats el passat dimecres des de la platja de Castell. Foto mostrada al temps de Meteocat tv.


El passat dimecres 25 de novembre, l'actualitat meteorològica de la vila de Palamós va estar marcada pel pas d'un front molt desgastat provinent del nord, el qual va deixar-nos un dia ennuvolat, amb algunes tímides ullades de sol que foren més destacables coincidint amb una rogenca posta de sol.
La nuvolositat, formada a sotavent del Pirineu, va anar evolucionant durant el matí amb entre 6/8 o 8/8 Ac i Sc, a més, també es van arribar a escapar algunes gotes anecdòtiques que no mullaren ni el terra. A la tarda, la nuvolositat formada majoritàriament per altocúmuls, es va trencar una mica, amb 5/8 o 6/8 Ac i Sc.
Tot i que en superfície el vent es va mantenir molt feble fins a darreres hores del dia, en altura, el vent del nord ja bufava amb força i afaiçonava els núvols.
Aquest fet es pot comprobar clarament mitjançant les dues fotografies que vaig fer a la tarda des de la platja de Castell, on s'aprecien els típics altocúmuls lenticulars formats per l'efecte del vent de tramuntana quan traspassa la serralada pirinenca, uns núvols coneguts altrament com a ones de muntanya.

Acompanyant aquest augment de la nuvolositat, l'altre paràmetre destacat de la jornada va ser la remuntada important que van experimentar les temperatures mínimes, a causa de la presència de núvols en hores nocturnes. Encara que els valors registrats es van continuar mantenint molt freds, ja no es van donar mínimes negatives a l'interior de la comarca, a diferència del dia anterior.


Imatge del satèl·lit Terra de la NASA, on veiem que la nuvolositat del passat dimecres adoptava unes formes ondulades, com si fossin ones (ones de muntanya), degut a l'efecte del vent de tramuntana o mestral quan sobrepassa el Pirineu.


D'altre banda, les temperatures màximes registrades el passat dimecres al Baix Empordà van experimentar comportaments diferents segons la població, per exemple, a Castell d'Aro la màxima va ser 1ºC més alta que la del dimarts i a Palamós va pujar 0,8ºC., per contra, a La Bisbal d'Empordà la màxima va baixar 1,8ºC i a La Tallada d'Empordà va baixar 1,7ºC.
Les màximes van oscil·lar entre els 15,9ºC de Castell d'Aro, com a màxima més alta, i els 12,7ºC de Palafrugell, com a màxima més baixa.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van pujar de forma molt important, comparades amb les registrades el dia abans, a més, les gelades van desaparèixer., per exemple, a Monells va pujar 4,9ºC, a La Talllada d'Empordà va pujar 3,9ºC i a La Bisbal d'Empordà va pujar 3,8ºC.
Els 0,8ºC de Monells foren la mínima més freda i els 6,7ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 25 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,9ºC (1,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,2ºC (1,5ºC)., Monells 13,8ºC (0,8ºC)., La Tallada d'Empordà 13,4ºC (1,6ºC)., Torroella de Montgrí 13,4ºC (1,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimecres 25 de novembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 14,2ºC, mínima 6,6ºC. Vent: fins les 14:00h va bufar vent del O, ONO i NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir d'aleshores vent del S, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de les 18:00h vent de direcció O, ONO i NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent del NNO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima 26 km/h NNO. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del S., mar endins hi havia maror al matí, forta maror a la tarda i maregassa a la nit (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,41 metres a  les 18:00h i de 2,7 metres a les 23:00h). Alçada màxima de l'onatge 4,45 metres a les 23:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 73%, mínima 43%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols lenticulars observats el passat dimecres des de la platja de Castell.


Altocumulus lenticularis observats ahir a la tarda des de Calonge. També veiem esplugabous aguantant la tramuntanada.


Per acabar el resum meteorològic dels dos últims dies, només falta comentar que ahir dijous 26 de novembre, tal com es preveia, l'entrada de l'anticicló de les Açores i la presència d'una borrasca a la zona d'Itàlia, van generar una tramuntanada força freda, intensa i persistent.
El vent del nord va anar augmentant d'intensitat a mesura que anaven passant les hores. Al matí l'anemòmetre de l'estació situada al nucli antic, ens deia que la tramuntana ja bufava a uns 20/25 km/h de mitjana, però amb les típiques fluctuacions d'intensitat. A la tarda el vent de component NNO va assolir una velocitat mitjana de 25/30 km/h, no obstant, amb l'arribada del vespre i la nit la tramuntana encara va bufar amb més força, arribant als 30/35 km/h de mitjana.
A Palamós la tramuntanada va deixar una ratxa màxima de 87 km/h.

Ratxes màximes de tramuntana registrades ahir dijous a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 117 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 102 km/h., Roses 100 km/h., Figueres 92 km/h., Castelló d'Empúries 89 km/h., Navata 82 km/h., La Bisbal d'Empordà 81 km/h., Calonge-Mas Pallí 81 km/h., Palafrugell 76 km/h.

Aquesta tramuntanada, segons la boia de Puertos del Estado, deixava ones de 7,97 metres d'alçada a les 10:00h al davant del cap de Begur.
A la nostre vila, com és habitual, arran de costa només hi havia un xic de marejol, però amb el típic ruixim aixecat pel vent., no obstant, a poques milles de distància es veien nombrosos blancalls i vaixells de càrrega que passaven a prop de la costa per tal d'evitar una mica el temporal.


Mapa de pressió en superfície d'ahir dijous. Veiem com les isòbares estaven molt juntes.


Pel que fa a les temperatures màximes registrades ahir dijous al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van baixar entre 1 i 2 graus., malgrat tot, a Torroella de Montgrí la màxima només va ser 0,1ºC més baixa que la del dimecres.
Els valors van oscil·lar entre els 14,0ºC de Calonge, com a màxima més alta, i els 12,1ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van remuntar de forma espectacular en alguns indrets., per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va pujar 7,7ºC i a La Tallada d'Empordà va pujar 6,8ºC, en canvi, a Palamós va pujar 3ºC més que el dia abans i a Castell d'Aro va pujar 2ºC.
Els 3,8ºC de Castell d'Aro van ser la mínima més freda i els 9,7ºC de Palamós-Club Nàutic CB foren la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dijous 26 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 13,3ºC (3,8ºC)., Torroella de Montgrí 13,3ºC (9,2ºC)., Monells 12,8ºC (4,7ºC)., La Tallada d'Empordà 12,7ºC (8,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 12,6ºC (6,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 26 de novembre del 2015 a Palamós., temperatura màxima 13,4ºC, mínima 9,6ºC. Estat del cel dominat pel sol, però a primeres hores del dia s'observaren cortines de pluja mar endins., en terra hi hagueren 5/8 Ci i Ac, a més de 4/8 Cu i Sc., al llarg del matí quedaren 4/8 Ac lenticulars., a la tarda aparició de 2/8 Ac lenticulars i entre 1/8 o 2/8 Cu i Sc. Estat de la mar amb un xic de marejol., mar endins hi havia maregassa o mar brava (onatge sig. de 3,63 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 4,45 metres a les 11:00h i de 4,1 metres a les 20:00h)., alçada màxima de l'onatge 7,97 metres a les 10:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 71%, mínima 51%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos amb esplugabous protegint-se del fort vent que bufava ahir dijous a Calonge