Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 19 de desembre de 2017

17 de desembre: tramuntana no gaire forta, carrers de núvols i inici de la Christmas Race

Carrers de núvols sobre la platja Gran de Palamós, el passat diumenge 17 de desembre a la tarda.

El passat diumenge 17 de desembre, el vent de tramuntana va persistir a la badia de Palamós, però sense massa força, ja que la ratxa màxima de vent "només" va assolir 48 km/h al barri vell. També s'ha de destacar que hi van haver importants fluctuacions d'intensitat, passant dels 5-10 km/h de velocitat mitjana que hi havien al matí, als 20-25 km de mitjana que hi havien després de la posta de sol, tot això intercalat amb ratxes més o menys fortes.

La presència de vent del nord no especialment intens i la formació d'alguns núvols baixos, va crear uns curiosos "carrers de núvols", en forma de línies gairebé paral·leles constituïdes per unes formacions nuvoloses anomenades "Stratocumulus stratiformis radiatus".

Inici de la famosa regata internacional Christmas Race

Aquest vent de tramuntana va anar molt bé per a realitzar la jornada d'entrenaments oficials i les inscripcions de la famosa regata internacional Christmas Race. Aquest any tindrem 595 regatistes repartits en 335 vaixells arribats de 27 països diferents i distribuïts en 12 classes: Laser Radial Masculí i Femení, Laser Standard, Europe, Finn, 420 Masculí i Femení, 470 Masculí i Femení, 29er, 49er i FX. La competició finalitzarà el proper divendres, coincidint amb la "Medal Race".
Malauradament, la manca de vent va ser la protagonista de la primera jornada de competició que hi va haver ahir dilluns, i no es va poder realitzar cap prova. No obstant això, avui dimarts les condicions per navegar seran molt més propícies, gràcies a una reaparició de la tramuntana.

De cares a demà dimecres, tot i que el vent de tramuntana pot afluixar molt durant la matinada i arribar a desaparèixer al matí, a partir del migdia podria tornar a entrar amb força.
El dijous i el divendres, ara com ara, sembla que hi podria haver vent en calma, però caldrà veure els propers mapes (mesoscalars), ja que la previsió pot canviar.

El passat diumenge 17 de desembre ja es va veure força moviment a la base de la platja Gran, degut a les inscripcions i a la jornada d'entrenaments oficials.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 17 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 12,6ºC, mínima 4,5ºC. Estat del cel: al matí predomini de l'ambient assolellat, amb  1/8 o 3/8 Cu i Sc., a la tarda núvols i clarianes, amb 2/8 o 5/8 Sc.
Vent: fins les 06:30h hi va haver vent del N i NNO, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h va bufar vent del N i NNO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del S, SSO i SO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h va bufar vent del S i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del N i NNO, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h va bufar vent de component N, NNO, ONO i NO, a 5/10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 48 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 3,75 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 3,28 metres a les 12:00h i de 2,93 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,02 metres a les 10:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1029hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 62%, mínima 33%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Carrers de núvols observats des del pla de Sa Nau, el passat diumenge 17 de desembre a la tarda.

En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 17 de desembre al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar de forma més o menys destacada respecte el dia anterior.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 2,3 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà pujà 2,1 ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 2,0 ºC. L'excepció va tenir lloc a Castell d'Aro, amb una mínima 1,0 ºC més baixa.
A Palamós la màxima va pujar 0,3 ºC.
En aquest sentit, els 15,0 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 11,8 ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va tenir comportaments diferents segons la població que observem.
A Torroella de Montgrí la mínima va pujar 3,0 ºC respecte el dia abans i a La Tallada d'Empordà pujà 1,2 ºC, per contra, a Castell d'Aro va baixar 1,1 ºC i a Monells descendí 0,7 ºC.
A Palamós va descendir 1,3 ºC.
Els -4,3 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 4,5 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 17 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,0 ºC (-2,3 ºC)., Torroella de Montgrí 14,2 ºC (3,0 ºC)., Castell d'Aro 13,9 ºC (-0,5 ºC)., Monells 13,9 ºC (-4,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 13,9 ºC (-0,5 ºC).

Més fotos del passat diumenge 17 de desembre des del pla de Sa Nau