Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 4 de desembre del 2017

2 de desembre: la fred augmenta, amb vent a 81 km/h, cel gris i màximes de 6 a 7 ºC

L'ambient hivernal del passat dissabte 2 de desembre, amb cel gris, virga i la mar plena de blancalls aixecats per la tramuntana. Imatge captada des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan.

Tal com estava previst, l'onada de fred va arribar al seu punt àlgid, pel que fa a la sensació de fred en hores diürnes, durant el passat dissabte 2 de desembre.
La presència d'una massa d'aire fred polar, amb isotermes de -4 ºC a 850 hPa i de -35 ºC a 500 hPa, (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h) i el vent intens de tramuntana que va arribar fins als 81 km/h de ratxa màxima al centre del barri vell de Palamós, es van unir per deixar-nos una temperatura màxima de només 6,9 ºC i una temperatura de sensació de tan sols 1 ºC a les hores centrals de la jornada.
A tot això, també hi podem afegir el fet que el cel es va mantenir ennuvolat, degut a l'acostament de la pertorbació mediterrània, però el vent sec de tramuntana que bufava en superfície només va permetre que es veiés virga.
De ben segur, en cas que hi hagués hagut aportació d'humitat, hauria nevat fins a cota zero. D'altre banda, com que va estar bufant vent moderat al llarg de la matinada i el cel estava dominat pels núvols, la temperatura mínima va experimentar un fort ascens en els llocs on hi tocava més el vent.

Altres ratxes de vent del nord registrades el passat dissabte 2 de desembre a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 168 km/h., Sant Climent Sescebes 118 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 110 km/h., La Jonquera 103 km/h., Bellcaire d'Empordà 100 km/h., Sant Miquel de Fluvià 95 km/h., Llançà 91 km/h., Figueres-La Cate 90 km/h., Verges 87 km/h., Sobrestany 87 km/h.

L'ambient hivernal del passat dissabte 2 de desembre, amb cel gris, virga i la mar plena de blancalls aixecats per la tramuntana. Imatge captada des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 2 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 6,9ºC, mínima 3,7ºC.
Estat del cel bàsicament ennuvolat., al matí es van observar de 6/8 a 8/8 As, Cu, Sc i St., a la tarda hi havien de 7/8 a 8/8 As, Cu, Sc i St., aparició de virga.
Vent: fins les 14:00h hi va haver vent del N, NNO, NO i ONO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N i NNO, a 30-35 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del N i NNO, a 20-25 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 81 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol, però a poca distància es veien molts blancalls., mar endins hi havia de maregassa a mar brava (onatge sig. de 3,75 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 4,8 metres a les 12:00h i de 5,86 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 10,78 metres a les 17:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 67%, mínima 37%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

L'ambient hivernal del passat dissabte 2 de desembre, amb cel gris i virga. Imatge captada des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 2 de desembre al Baix Empordà, es veu com els registres van baixar amb més o menys empenta a totes les estacions meteorològiques.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 4,2 ºC respecte el divendres, a La Bisbal d'Empordà ascendí 3,3 ºC i a La Tallada d'Empordà va descendir 2,6 ºC.
A Palamós baixà 2,3 ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 7,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 5,8 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va pujar de forma important en algunes poblacions.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 6,4 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí pujà 5,8 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 4,1 ºC. L'excepció va tenir lloc a Castell d'Aro, ja que la mínima fou 0,9 ºC més baixa.
A Palamós la mínima va ascendir 1,4 ºC.
Els -3,0 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 3,9 ºC de Verges es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 2 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 7,2 ºC (-2,1 ºC)., Monells 7,1 ºC (-3,0 ºC)., La Bisbal d'Empordà 7,0 ºC (0,6 ºC)., La Tallada d'Empordà 6,6 ºC (3,0 ºC)., Torroella de Montgrí 6,2 ºC (3,6 ºC).

L'ambient hivernal del passat dissabte 2 de desembre, amb cel gris, virga i la mar plena de blancalls aixecats per la tramuntana. Imatge captada des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan.