Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 24 de desembre del 2017

A la Medal Race també li toca el vent i màximes de 18/19 ºC

Una vaca tornant a port, amb diverses embarcacions de vela lleugera al fons de la imatge, el passat divendres 22 de desembre a primeres hores de la tarda.

Tot i que el vent es va mostrar gairebé absent, al llarg de la matinada i durant bona part del matí del passat divendres 22 de desembre, poc abans del migdia hi va haver un reforç de la situació de nord al golf de Lleó, però amb algunes novetats. En aquesta ocasió, a part de la típica tramuntana, també ens van tocar alguns vents que són poc freqüents a la nostre badia: el vent de mestral, el vent de mestral aponentat i el vent ponent.
Aquests vents van assolir una ratxa màxima de 60 km/h i van poder bufar amb una velocitat mitjana de 20-25 km/h al barri vell de Palamós, a més, tal com sol passar tot sovint amb els vents amestralats o aponentats, es va produir l'efecte Foehn i l'aire que ens va arribar es presentà lleugerament reescalfat. Això ens va donar una temperatura màxima de 18,1 ºC. La temperatura més alta de la comarca fregà els 19ºC, ja que a la Bisbal d'Empordà registraren 18,8 ºC.

Finalment, la 42ª edició de la Regata Christmas Race acabà sent tot un èxit, ja que el vent només va fallar en el primer dia de competició. Així doncs, la Medal Race que es disputà a la darrera jornada, on els deu primers de cada classe es jugaven les medalles, es va poder realitzar amb escreix. Vegeu els guanyadors finals al següent article.

La flota de 420 retornant a port després de disputar la darrera jornada de competició de la Christmas Race, el passat divendres 22 de desembre. Veiem com els vaixells són remolcats, malgrat el vent que bufava, ja que amb vent de component nord s'han de fer moltes cenyides i haguessin tardat molt més temps per arribar.

Més dades meteorològiques del passat divendres 22 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 18,1ºC, mínima 5,9ºC.
Estat del cel amb sol o resol., a primeres hores del matí es van veure 4/8 Ci, Cs, Ac, As i esteles d'avions, alguns núvols lenticulars, sobretot mirant cap al nord-oest., al migdia i a la tarda els núvols prims van anar a més, amb de 5/8 a 7/8 Ci, Cs, Ac i As, alguns núvols lenticulars i cel rogenc a la posta de sol.
Vent: fins les 11:30h hi va haver vent en calma o vent de direcció variable, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NO, ONO i O, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h va bufar vent del NO, ONO i O, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent de direcció NO, ONO i NNO, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h hi va haver  vent del N, NNO, NO i ONO, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 60 km/h NO.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror o maregassa (onatge sig. de 2,58 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 3,05 metres a les 12:00h i de 3,16 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,33 metres a les 16:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1033hPa, mínima 1029hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 47%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Vaca tornant a port el passat divendres 22 de desembre a la tarda.

Abundants núvols alts i mitgencs sobre la magnífica badia de Palamós, i marejol aixecat pel vent, el passat divendres 22 de desembre a la tarda.

Així mateix, les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 22 de desembre al Baix Empordà, van pujar de forma més o menys important respecte el dia anterior, gràcies al temps assolellat i al vent reescalfat.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va ascendir 4,0 ºC respecte el dijous, a La Bisbal d'Empordà ascendí 3,7 ºC i a Monells pujà 3,1 ºC.
A Palamós va pujar 4,7 ºC.
En aquest sentit, els 18,8 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 16,2 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va descendir amb poca determinació a totes les estacions meteorològiques, respecte el dijous.
En aquest sentit, a La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 1,9 ºC respecte el dijous, a Monells baixà 1,5 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 0,7 ºC.
A Palamós la mínima va descendir 1,3 ºC.
Els 0,0 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 22 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 18,8 ºC (0,7 ºC)., Castell d'Aro 18,5 ºC (3,8 ºC)., Torroella de Montgrí 18,4 ºC (1,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 18,1 ºC (0,8 ºC)., Monells 17,5 ºC (0,0 ºC).

Més fotos del passat divendres 22 de desembre a la tarda, on podem veure l'estat del cel i les embarcacions retornant a port