Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 2 de desembre de 2017

Dijous 30 de novembre: paisatge de tardor, però amb temperatures de ple hivern

Paisatge de tardor al Passeig del Mar de Palamós i cel serè, el passat dijous 30 de novembre al migdia.

L'últim dia de la tardor meteorològica, altre cop ens va portar una temperatura molt més baixa del normal per l'època de l'any, gràcies a l'advecció d'aire polar àrtic que ens envaeix.
A la nostre vila, malgrat el temps assolellat, el passat dijous 30 de novembre només es va arribar fins als 11,5 ºC de temperatura màxima, a més, la temperatura mínima va ser de tan sols 3,8 ºC.
En aquest sentit, cal tenir present que la mitjana climàtica de les temperatures màximes del mes de novembre a Palamós és de 16,6 ºC, a més, la mitjana climàtica de les temperatures mínimes del mes de novembre és de 8,3 ºC.
Si a la nostre vila vàrem tenir un dia fred, cap a l'interior de la comarca l'ambient va ser gèlid durant la matinada i de bon matí. La temperatura mínima es va desplomar degut al cel asserenat i a la disminució de la força vent. Com a exemple més clar d'aquest fet trobem Monells, ja que en aquest indret es va baixar fins als -4,3 ºC.

Tot i semblar un dia de cru hivern, el paisatge urbà de Palamós presentava un aspecte plenament de tardor, amb els plàtans del Passeig del Mar mostrant els colors típics d'aquesta estació que ja hem finalitzat.

Els plàtans del Passeig del Mar vestits amb els colors de la tardor i cel ras, el passat dijous 30 de novembre al migdia. En primer pla veiem el Monument a la Gent del Mar, de l'artista Joan Abras.

Més dades meteorològiques del passat dijous 30 de novembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 11,5 ºC, mínima 3,8 ºC. Cel serè i excel·lent visibilitat del paisatge, però mar enllà s'observaren grans cúmuls.
Vent: fins les 06:30h hi va haver vent del N, NNO i NO, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció N, NNO i NO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 08:30h vent de component N, NNO i NO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h hi hagué vent del N, NNO i NO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 45 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia maregassa (onatge significant de 3,28 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 3,05 metres a les 12:00h i de 2,93 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,25 metres a les 08:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 64%, mínima 37%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Paisatge de tardor al Passeig del Mar de Palamós i cel serè, el passat dijous 30 de novembre al migdia.

En relació a les temperatures màximes registrades el passat dijous 30 de novembre al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar de forma poc remarcable respecte el dia anterior.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va pujar 2,1 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà pujà 1,1 ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 0,8 ºC.
A Palamós la temperatura màxima ascendí 0,7 ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 13,4 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 10,8 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, podem comprobar que els valors van ser clarament més baixos que els assolits el dia anterior.
A Monells la mínima va baixar 3,6 ºC respecte el dimecres, a La Tallada d'Empordà descendí 3,2 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 2,8 ºC.
A Palamós la mínima va descendir 2,0 ºC.
Els -4,3 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 3,8 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 30 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 13,4 ºC (0,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 12,3 ºC (-2,7 ºC)., Torroella de Montgrí 11,6 ºC (-2,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 11,4 ºC (-3,5 ºC)., Monells 11,2 ºC (-4,3 ºC).

Paisatge de tardor al Passeig del Mar de Palamós i cel serè, el passat dijous 30 de novembre al migdia.