Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 3 de desembre del 2017

L'hivern meteorològic s'inicia amb onada d'aire fred, neu testimonial i -4,3 ºC a l'interior de la comarca


Lleu nevada caiguda el passat divendres 1 de desembre a Santa Cristina d'Aro. Font: xiptv.cat.

Tal com es preveia, la neu va aparèixer de forma anecdòtica el passat divendres 1 de desembre.
El primer dia de l'hivern meteorològic va estar marcat per una intensa advecció d'aire fred d'origen àrtic, amb vent de tramuntana que assolí els 80 km/h al centre del barri vell de Palamós. Aquesta ventada, unida a l'aire fred existent, va fer que la sensació tèrmica fos encara més baixa. L'ambient gèlid va deixar una temperatura de -4,3 ºC a Monells o -3,5 ºC a La Bisbal d'Empordà.

L'onada d'aire fred va anar acompanyada d'un lleu plugim que en alguns punts de la comarca es va transformar en neu o aiguaneu, com per exemple a Romanyà de la Selva o en algunes urbanitzacions de Calonge i Santa Cristina d'Aro, tot i que l'element blanc només va agafar lleugerament a les Gavarres i de forma efímera, per sobre dels 200/300 metres d'alçada. Les precipitacions acumularen 0,3 mm a Castell d'Aro i 0,2 mm a Calonge, però a Palamós la precipitació fou inapreciable.

A Palamós, al nivell del mar, també es van observar algunes petites volves barrejades amb el lleu plugim (aiguaneu) que queia al voltant de les 13:00h. Segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h, a uns 500 hPa van entrar isotermes de -33 ºC i a 850 hPa hi havien -1,5 ºC., no obstant això, l'aire fred es va anar reforçant amb el pas de les hores i el radiosondatge de la mitjanit de divendres a dissabte ens indicava que ja hi havien isotermes de -37 ºC a 500 hPa i de -3,3 ºC a 850 hPa, uns valors realment baixos i poc freqüents, si fem cas a les dades recollides en les darreres dècades.

En superfície, a la nostre vila es va assolir una temperatura màxima de només 9,2 ºC al migdia, però el termòmetre va patir un ràpid descens, i a les dues de la tarda en prou feines es passava dels sis graus centígrads. La combinació entre aquesta baixa temperatura i la tramuntana que arribava als 30 km/h de mitjana, feia que la temperatura de sensació fos de 2 ºC.

Cortines de precipitació en forma de neu al fons de la imatge, amb el típic "cel de neu" sobre la badia palamosina, el passat divendres 1 de desembre a les 13:30h. Font: http:/palamos.cam.
Va nevar de forma anecdòtica a les Gavarres, a la zona de Calonge, a Romanyà de la Selva i al Masnou, entre d'altres indrets. A Palamós també es va veure alguna petita volva barrejada amb el plugim.

A les següents gràfiques veiem els diferents paràmetres meteorològics que vàrem tenir el passat divendres 1 de desembre.  

Altres ratxes de vent del nord registrades a l'Empordà el passat divendres 1 de desembre, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 110 km/h., Roses 93 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 91 km/h., Sant Climent Sescebes 84 km/h., Verges 72 km/h., Torroella de Montgrí 72 km/h., Borrassà 71 km/h.

El vent del nord anirà afluixant al llarg d'avui diumenge, fins a desaparèixer durant la matinada-matí del dilluns, la qual cosa pot fer que la temperatura mínima pugui acostar-se o baixar lleugerament per sota dels zero graus centígrads, fins arran de mar, durant tres dies seguits (dilluns, dimarts i dimecres). No obstant això, la temperatura màxima s'ha d'anar recuperant de forma paulatina en les properes jornades, però caldrà seguir les previsions, ja que de cares a divendres que ve i el proper cap de setmana, es pot produir un altre descens fort de la temperatura, el qual, aquest cop podria anar acompanyat de precipitacions.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat divendres 1 de desembre a les 13:18h. S'observen traces de precipitació al sud i a l'oest del Baix Empordà. Les precipitacions van ser molt febles en forma d'aiguaneu o neu. 

Més dades meteorològiques del passat divendres 1 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 9,2ºC, mínima 2,3ºC.
Estat del cel: a primeres hores del matí hi van haver algunes clarianes, amb 3/8 o 4/8 Cu, Sc i St., a partir de mig matí i durant la resta del dia hi van haver de 7/8 a 8/8 Cu, Sc i St. Caiguda de plugim i aiguaneu al migdia-primeres hores de la tarda.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent de component NO, ONO i NNO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N i NNO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del N i NNO, a 25/30 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent de direcció N i NNO, a 20/25 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 79 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de maror a maregassa (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 3,05 metres a les 12:00h i de 3,98 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,8 metres a les 17:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 74%, mínima 39%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel de neu i la mar tranquil·la a redòs del dic de protecció del port de Palamós, el passat divendres 1 de desembre a les 13:44h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava. 

Així mateix, les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 1 de desembre al Baix Empordà, van baixar de forma més o menys important respecte el dia anterior.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va descendir 4,6 ºC respecte el dijous, a La Tallada d'Empordà baixà 2,2 ºC i a Monells descendí 2,0 ºC.
A Palamós va baixar 2,3 ºC.
En aquest sentit, els 10,7 ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 8,5 ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va variar poc respecte el dijous, i també va tenir comportaments diferents depenent del lloc.
En aquest sentit, a Castell d'Aro la mínima va baixar 1,3 ºC respecte el dijous, a Monells no va canviar i a La Tallada d'Empordà pujà 0,1 ºC.
A Palamós la mínima va descendir 1,5 ºC.
Els -4,3 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 2,3 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 1 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 10,7 ºC (-2,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 10,3 ºC (-3,5 ºC)., Monells 9,2 ºC (-4,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 9,2 ºC (-3,4 ºC)., Castell d'Aro 8,8 ºC (-1,2 ºC).