Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 29 de desembre del 2017

Resum meteorològic de Nadal a Sant Esteve

Gràfica on podem veure l'evolució de la pressió atmosfèrica màxima que s'ha registrat en superfície durant les darreres jornades. S'observa com la pressió ha patit una brusca devallada.

El passat dilluns 25 de desembre, a Palamós vàrem tenir la visita del vent de llebeig. Aquest vent humit de mar, va bufar de forma moderada a la badia a partir del migdia, assolint-se una ratxa màxima de 42 km/h SSO.
El temps assolellat i l'entrada d'isotermes de 8 ºC a 850 hPa, segons el radiosondatge de Barcelona de les 00:00h, es van encarregar de fer pujar la temperatura màxima fins a 15,8 ºC. La mínima va baixar fins a 4,4 ºC.
La humitat relativa va oscil·lar entre un mínim del 66 % i un màxim del 97 %. Aquesta elevada humitat va facilitar de formació de bancs de boira durant la matinada, els quals es van perllongar fns a primeres hores del matí. No obstant això, l'astre rei va ocupar el seu lloc ràpidament.
Tal com podeu veure a la gràfica superior, la pressió atmosfèrica va patir un descens marcat, passant dels 1027 hPa de pressió atmosfèrica màxima, a un mínim de 1018 hPa.

Gràfica amb l'evolució de la temperatura màxima que hem tingut els darrers dies. Podem apreciar com aquesta ha anat baixant de forma progressiva després del repunt assolit el dia 25 de desembre. 

El passat dimarts 26 de desembre es van observar alguns símptomes clars d'un canvi de temps, degut a l'acostament d'un front molt desfet i al pas d'una profunda borrasca pel canal de la Mànega, la qual fou batejada amb el nom d'Edilbert, per la Universitat Lliure de Berlin.
Les aigües del nostre litoral es van anar remenant cada cop més, degut a l'aparició d'una marcada mar de fons de garbí, amb onades que superaren el metre d'alçada, sobretot a partir de la tarda, i els dos metres a la nit.
Tot i que el vent es va mostrar fluixet durant bona part de la jornada, a la nit es va reforçar de forma important, fins assolir una ratxa màxima de 50 km/h OSO.
La temperatura màxima, amb 13,7 ºC, va ser més baixa que la del dia anterior, però la mínima, amb 8,0 ºC, va ser molt més elevada que la del dilluns, degut a l'aparició d'abundants núvols alts i mitgencs, i també núvols baixos.
La humitat relativa màxima fou del 83 % i la humitat relativa mínima baixà fins al 57 %.
La pressió atmosfèrica va seguir baixant amb el pas de les hores. De matinada es registrà un màxim de 1018 hPa, però a la nit es registraren 1001 hPa.

Gràfica amb l'evolució de la temperatura mínima que hem tingut els darrers dies. Podem apreciar com aquesta ha anat baixant de forma important després del repunt assolit el dia 26 de desembre. 

Dades termomètriques registrades al Baix Empordà els dies 25 i 26 de desembre, segons Meteocat


25 de desembre:

Castell d'Aro, màxima 17,4 ºC, mínima 1,1 ºC. La Tallada d'Empordà, màxima 16,8 ºC, mínima -0,4 ºC. Torroella de Montgrí, màxima 16,6 ºC, mínima 0,7 ºC. La Bisbal d'Empordà, màxima 16,4 ºC, mínima -0,4 ºC. Monells, màxima 16,2 ºC, mínima -2,4 ºC.

26 de desembre:

Castell d'Aro, màxima 15,2 ºC, mínima 3,4 ºC. La Bisbal d'Empordà, màxima 14,5 ºC, mínima 2,9 ºC. Torroella de Montgrí, màxima 13,5 ºC, mínima 3,2 ºC. La Tallada d'Empordà, màxima 13,5 ºC, mínima 1,8 ºC. Monells, màxima 13,3 ºC, mínima 2,4 ºC.