Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 6 de desembre del 2017

4 de desembre: -6,0 ºC a l'interior de la comarca i fotos de la neu del passat divendres

Imatge de la nevada anecdòtica que va caure el passat divendres 1 de desembre a Santa Cristina d'Aro, al massís de les Gavarres. Font: tvcostabrava.xiptv.cat

El passat dilluns 4 de desembre, el reforç de l'anticicló ens va deixar una pressió en superfície molt elevada que va arribar fins a 1034 hPa a Palamós. Aquest fet, unit a la desaparició del vent de tramuntana a l'interior del Baix Empordà (sobretot en els llocs més arrecerats) i a l'absència de núvols, va provocar una nova caiguda en picat del mercuri.
En aquest sentit, l'onada d'aire fred va deixar una mínima de -6,0 ºC a Monells, un valor inusualment baix que coincidí amb una manca evident d'humitat relativa, la qual cosa es va traduir en algunes gelades negres, un fenomen temut i molt perjudicial per algunes plantes. A La Bisbal d'Empordà es va baixar fins a 4 ºC sota zero.

Malgrat aquest ambient gèlid de l'interior, a Palamós encara hi va haver aire de tramuntana (vent a uns 5 km/h de mitjana) durant la matinada. Això va facilitar que la temperatura no pogués baixar més i ens va quedar una mínima de 4,5 ºC al centre del barri de vell, tot i que la sensació de fred va ser ben important.
En altres llocs propers i arrecerats del vent si que hi va haver gelades, com és el cas de Calonge, indret on tingueren -0,7 ºC de mínima, i a Sant Feliu de Guíxols es van quedar lleugerament per sobre dels zero graus, amb una mínima de 1,0 ºC.

Imatge de la nevada anecdòtica que va caure el passat divendres 1 de desembre a Santa Cristina d'Aro, al massís de les Gavarres. Font: tvcostabrava.xiptv.cat

Més dades meteorològiques del passat dilluns 4 de desembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 14,3ºC, mínima 4,5ºC. Cel asserenat.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del NNO, NO, O, OSO i SO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció N, NNO i NO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h vent del N, NNO i NO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del NO, ONO, O, OSO i SO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del N, NNO i NO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 37 km/h NO.
Estat de la mar amb un xic de marejol., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 2,93 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,93 metres a les 12:00h i de 2,11 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,39 metres a la 01:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1034hPa, mínima 1028hPa. Humitat relativa màxima 65%, mínima 33%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

El cel es va mantenir asserenat el passat dilluns 4 de desembre. Imatge captada a les 15:00h. Font: http://palamos.cam

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 4 de desembre al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar una petita pujada respecte el dia abans.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va pujar 1,3 ºC respecte el diumenge, a La Tallada d'Empordà pujà 1,1 ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 1,0 ºC.
A Palamós ascendí 1,1 ºC.
En aquest sentit, els 16,0 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 13,6 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va tenir una baixada més o menys forta respecte el diumenge.
A Torroella de Montgrí la mínima va descendir 4,7 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà baixà 2,0 ºC i a La Bisbal d'Empordà descendí 0,4 ºC.
A Palamós la mínima va ser 0,7 ºC més baixa.
Els -6,0 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 5,3 ºC de Palamós-La Fosca es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 4 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,0 ºC (-1,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,5 ºC (-3,9 ºC)., Torroella de Montgrí 14,2 ºC (-2,2 ºC)., Monells 14,1 ºC (-6,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 14,1 ºC (-3,3 ºC).

Temps assolellat i lleugera mar de fons, el passat dilluns 4 de desembre a les tres de la tarda. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).