Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 29 de novembre del 2020

La Ciència del Cel: Com llegir els núvols

 

En aquest curiós i entretingut vídeo d'en José Antonio, guia i professor de natura i muntanya del Centre Europeu de Barcelona, t'ensenyen l'origen dels núvols i com es formen. A més a més, aprendràs com llegir-los, a més d'identificar els 10 gèneres bàsics per poder diferenciar-los en el cel d'una manera senzilla. D'aquí no res ho podràs fer tu! No t'ho perdis!

dissabte, 28 de novembre del 2020

Kazimierz, el barri jueu de Cracòvia

Interior de la sinagoga Remuh.

Focus de la cultura jueva durant segles, Kazimierz és el barri jueu primigeni de la ciutat de Cracòvia.
Aquest barri va ser una de les zones que més van patir la invasió nazi durant la Segona Guerra Mundial, ja que la major part dels seus habitants van ser deportats al gueto de Podgórze i a diferents camps de concentració.
A l'acabar la guerra, Kazimierz va quedar en un estat totalment decadent. No obstant això, a partir del rodatge del film "La Llista de Schindler", inspirat en els fets que hi ha van succeir, el barri jueu va començar la seva recuperació.
Aquesta zona encara conserva set sinagogues, sis de les quals es poden visitar: la sinagoga Tempel, la sinagoda d'Isaac, la sinagoga Kupa, la sinagoga Wysoka, la sinagoga Vella i la sinagoga Remuh. 

En el recull de fotografies, entre d'altres, podeu veure la sinagoga Remuh, el seu interior i el cementiri jueu que l'envolta. El cementiri conserva moltes làpides originals amb  inscripcions hebràiques que es van salvar de la destrucció nazi. 
Construïda en estil renaixentista a mitjans del segle XVI, la sinagoga Remuh és la més petita de Kazimierz i l'única que continua en actiu actualment. La sinagoga Remuh va començar la seva història com un petit temple de fusta que després d'un incendi va ser reconstruït seguint la seva modesta forma original. El temple va rebre el nom del fill del seu fundador, un important astrònom, historiador, filòsof i geòmetra de l'època. 

La dissortada història dels jueus de Cracòvia

El 1939, uns 60.000 jueus residien a Cracòvia, gairebé una quarta part d'una població total de prop de 250.000 persones. L'exèrcit alemany va ocupar Cracòvia durant la primera setmana de setembre de 1939. 
La persecució dels jueus va començar immediatament i es va intensificar després que els alemanys declaressin Cracòvia com a capital de Govern General. 

A la ciutat, el castell Wawel va esdevenir la residència de l'advocat nazi Hans Frank, que havia estat nomenat Governador General de Polònia. La presó de Montelupich es va convertir en una presó de la policia de seguretat alemanya. El 1942, al sud de la ciutat es va crear el camp de Plaszow com a camp de treballs forçats destinat als jueus de Cracòvia i els seus voltants. El 1944, Plaszow es va convertir en un camp de concentració. 
Al maig de 1940, els alemanys van començar a expulsar els jueus de Cracòvia cap als terrenys rurals adjacents. Al març de 1941 ja havien expulsat a la majoria dels jueus. Només 15.000 romanien a Cracòvia. A principis de març de 1941, els alemanys van ordenar la creació d'un gueto que es situaria a Podgórze, al sud de Cracòvia, separant-los de Kazimierz, el tradicional barri jueu de la ciutat. 

Els alemanys van concentrar en el gueto a la resta dels jueus de Cracòvia i a milers de jueus d'altres ciutats. Gairebé 20.000 jueus van ser confinats en el gueto, que es va envoltar amb tanques de filferro espinòs i, en alguns llocs, amb un mur de pedra. 
Els alemanys van crear diverses fàbriques a dins del gueto, entre elles les fàbriques Optima i Madritsch, en què s'utilitzava als jueus per a realitzar treballs forçats. També es van emprar diversos centenars de jueus en fàbriques i projectes de treballs forçats a l'exterior del gueto. Al març de 1942, els alemanys van arrestar en el gueto a uns 50 intel·lectuals i els van deportar al camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau. 
A la segona meitat de 1942, els alemanys van deportar unes 13.000 persones del gueto. Durant les deportacions, Plac Zgody i la fàbrica Optima eren els principals punts de reunió. Van enviar a la majoria dels deportats al camp d'extermini de Belzec; alguns van anar a Auschwitz, que estava a només 64 km de Cracòvia. Durant les deportacions es van afusellar centenars de persones en el mateix gueto. Al març de 1943, els alemanys van destruir el gueto de Cracòvia. Més de 2.000 persones van ser deportades a Auschwitz-Birkenau i assassinades. 
La resta de la població del gueto va ser deportada al camp proper de Plaszow. 

Sinagoga Tempel.

Creu de David de la sinagoga Tempel.

Sinagoda d'Isaac.

Sinagoga Remuh i vista del cementiri jueu.

Placa en record dels fets tràgics que hi van tenir lloc.

Sinagoga Remuh i vista del cementiri jueu.




Interior de la sinagoga Remuh.

Interior de la sinagoga Remuh.

Interior de la sinagoga Remuh.

Edifici amb inscripcions hebràiques i l'estrella de David. 

Façana amb inscripcions hebràiques i l'estrella de David. 

La Sinagoga Wysoka.

divendres, 27 de novembre del 2020

Diumenge 22 de novembre: segona nit de ple hivern, amb gelades a l'interior de la comarca

Temps assolellat a la platja de Castell i lleugera mar de fons, el passat diumenge 22 de novembre al migdia.

El passat diumenge 22 de novembre, la comarca baix-empordanesa es va veure afectada per una nova nit gèlida.
Tot i que l'advecció d'aire fred polar continental que afectava l'est i el centre d'Europa només ens tocava de resquitlló, la temperatura nocturna va tornar a caure en picat a les planes i fondalades de l'interior, deixant un paisatge de camps gebrats i basses glaçades. En aquest sentit, el mapa de temperatura a 1.500 metres de més avall, ens indicava que a la una de la matinada encara hi havia la isoterma de 4 ºC al damunt de l'Empordà. 
Igual que el jorn anterior, les poques hores de sol que hi han en aquestes dates, el cel ras de la matinada, el vent en calma i la inversió tèrmica provocada per l'alta pressió, amb un màxim de 1029 hPa a Palamós (nucli antic), ocasionaren una pèrdua molt elevada de calor per radiació, amb la qual cosa la temperatura mínima va baixar per sota dels zero graus centígrads en diverses localitats. 
Per exemple, a La Tallada d'Empordà van anotar -2,6 ºC, a Monells -2,2 ºC, a La Bisbal d'Empordà -1,5 ºC i a Torroella de Montgrí -0,6 ºC. Altres registres de ple hivern foren els 0,3 ºC de mínima de Verges, els 0,3 ºC de Sobrestany i els 0,9 ºC de Les Olives. 
A Palamós el termòmetre es va quedar lluny dels zero graus, degut a l'efecte termoregulador del mar i a l'illa de calor urbana. Es van enregistrar 4,6 ºC a La Fosca, 4,7 ºC al Passeig del Mar i 5,3 ºC al Barri Vell. De totes maneres, més cap a l'interior, com per exemple a la vall de Bell-lloc o a prop de la riera Aubi i rieres tributàries, el mercuri podria haver baixat més.

Així mateix, el cel ras i la lenta enretirada de l'aire fred, van provocar que al migdia es notés un lleu increment termomètric respecte el dia anterior. Per exemple, a Monells van tenir una temperatura màxima 2,0 ºC més elevada (dissabte 14,1 ºC i diumenge 16,1 ºC). A Palamós només s'observà un lleu increment de 0,3 ºC, per la presència de vent feble de component est.
Finalment, la situació meteorològica de la jornada dominical també va portar una clara disminució de la mar de fons, respecte al dissabte, però encara s'apreciava un xic de maror (ones de 0,5 metres).

Mapa de temperatura a 850 hPa del passat diumenge 22 de novembre a la 01:00h. Veiem la situació comentada amb anterioritat. 

Cel serè a la platja de Castell i lleugera mar de fons, el passat diumenge 22 de novembre al migdia.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 22 de novembre del 2020 a Palamós., temperatura màxima 14,1 ºC (14,3 ºC a La Fosca i 15,0 ºC al Passeig del Mar), mínima 5,3 ºC (4,6 ºC a La Fosca i 4,7 ºC al Passeig del Mar). Cel serè tota la jornada.
Vent: fins a les 11:00h s'aprecià vent del ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent de direcció NE, ENE i E, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 13:00h vàrem tenir vent del E, ENE i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h s'aprecià vent del SE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 19:00h hi va haver vent del SSO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h va bufar vent del ONO, a 2-5 km/h de mitjana. 
Ratxa màxima de vent 21 km/h E a La Fosca. 
Estat de la mar amb un xic de maror, ones de 0,5 metres, mar de fons del NE., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2,11 metres a les 02:00h davant del cap de Begur, de 1,64 metres a les 08:00h, de 1,52 metres a les 12:00h i de 1,88 m a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,91 metres a les 00:00h. 
Pressió atmosfèrica màxima 1029 hPa, mínima 1026 hPa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 68 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel serè a la platja de Castell, el passat diumenge 22 de novembre al migdia.

Així mateix, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 22 de novembre del 2020 al Baix Empordà, es veu que va pujar amb major o menor determinació a quasi totes les estacions meteorològiques que mirem habitualment, en relació al dissabte. 
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 2,0 ºC, a La Tallada d'Empordà pujà 1,7 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 1,2 ºC. A Torroella de Montgrí van anotar una excepció, amb una màxima 0,3 ºC inferior.
A Palamós hi va haver una màxima 0,3 ºC més alta. 
Els 16,7 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,1 ºC de Palamós foren la màxima més discreta. 

Per acabar el resum meteorològic, veiem que la temperatura mínima va experimentar comportaments diferents segons l'indret que analitzem, respecte el dia abans. 
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va descendir 1,3 ºC en relació al dissabte i a Castell d'Aro baixà 0,3 ºC, per contra, a Monells va pujar 0,6 ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 0,2 ºC.
A Palamós hi va haver una mínima 0,3 ºC més baixa. 
Els -2,6 ºC enregistrats a La Tallada d'Empordà foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 5,3 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. 
Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat diumenge 22 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima: 

Castell d'Aro 16,5 ºC (1,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,4 ºC (-1,5 ºC)., Monells 16,1 ºC (-2,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,0 ºC (-2,6 ºC)., Torroella de Montgrí 14,5 ºC (-0,6 ºC).
 
Cel serè a la platja de Castell i lleugera mar de fons, el passat diumenge 22 de novembre al migdia.

Cel serè a la platja de Castell i lleugera mar de fons, el passat diumenge 22 de novembre al migdia.

dijous, 26 de novembre del 2020

Dissabte 21 de novembre: la temperatura pateix un fort sotrac

Núvols alts observats la tarda del passat dissabte 21 de novembre des de l'Avinguda de Catalunya.

El passat dissabte 21 de novembre vàrem tenir un petit tast de l'hivern climatològic, malgrat que aquell dia encara faltava més d'una setmana per la seva arribada. 
Tal com podeu veure en els mapes de més avall, el potent anticicló europeu, amb un màxim de 1035 hPa sota la seva vertical, es va posicionar ben allargassat de sud-oest a nord-est, la qual cosa va facilitar l'arribada d'una massa d'aire fred polar continental acompanyant el vent de gregal o provences. Tot i que a casa nostra només van arribar les escurrialles, la temperatura va patir una forta devallada.

La presència de la isoterma de 4 ºC a 850 hPa, la llarga matinada asserenada que facilità la pèrdua de calor per radiació, l'absència de vent i l'efecte de la inversió tèrmica, van fer desplomar la temperatura mínima, especialment lluny de l'efecte termoregulador del mar.
Nombroses poblacions de la comarca baix-empordanesa situades a les planes i fondalades, van experimentar una nit plenament hivernal, amb les primeres gelades de la temporada. En aquest sentit, destaquen els -2,8 ºC de mínima de Monells, els -1,7 ºC de La Bisbal d'Empordà, els -1,3 ºC de La Tallada d'Empordà o els 0,0 ºC de Torroella de Montgrí. També cal remarcar els 1,1 ºC de Les Olives, els 1,1 ºC de Bellcaire d'Empordà, els 1,4 ºC de Verges o els 1,5 ºC de Calonge.
A la nostra vila s'enregistraren 4,7 ºC al Passeig del Mar, 5,1 ºC a La Fosca i 5,6 ºC al Barri Vell de Palamós. No obstant això, a la zona del Pla de Sant Joan, a prop de la riera Aubi, hi van haver 1,1 ºC de mínima (dada de Josep Ribas).  
Pel que fa a la temperatura diürna, malgrat que el dia es presentà assolellat, amb alguns intervals de núvols alts, l'ambient també fou força fresc o fred. A Palamós (nucli antic) i a La Fosca, vàrem tenir una temperatura màxima de només 13,8 ºC, un valor típic de l'hivern. Al Passeig del Mar marcà 13,7 ºC. 

D'altra banda, a part d'aquesta refrescada, l'altre aspecte rellevant de la situació meteorològica va ser la notable mar de fons de gregal que s'establí al litoral palamosí.
Tal com succeeix habitualment, la mar de fons, amb onades de 1,5 metres, va portar nombrosos surfistes fins a la platja de la Fosca. Mar endins, a 19 milles de la costa, la boia situada al davant del cap de Begur va anotar una alçada significant de l'onatge de 3,05 metres a les 02:00h i una alçada màxima de 4,69 metres a les 00:00h, a la 01:00h i a les 03:00h.   

Mapa de temperatura a 850 hPa del passat dissabte 21 de novembre a les 07:00h. Veiem la situació descrita anteriorment.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 21 de novembre del 2020 a Palamós., temperatura màxima 13,8 ºC (13,8 ºC a La Fosca i 13,7 ºC al Passeig del Mar), mínima 5,6 ºC (5,1 ºC a La Fosca i 4,7 ºC al Passeig del Mar). 
Estat del cel: al matí s'observaren de 1/8 a 3/8 Ci., a la tarda van aparèixer de 3/8 a 5/8 Ci. 
Vent: fins a les 08:00h vàrem tenir vent del N i NNE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent de direcció NO, NNO i N, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h s'aprecià vent del NE, NNE i ENE, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h s'observà vent del NE, NNE, N i ENE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h aparegué vent del NO, NNO, N i ONO, a 5-10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 45 km/h NE a La Fosca.
Estat de la mar amb maror o forta maror, ones de 1 a 1,5 metres d'alçada, mar de fons del NE., mar endins hi havia de forta maror a maregassa (onatge sig. de 3,05 m a les 02:00h al davant del cap de Begur, de 2,46 m a les 08:00h, de 2,11 m a les 12:00h i de 2,11 m a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,69 metres a les 00:00h, a la 01:00h i a les 03:00h. 
Pressió atmosfèrica màxima 1030 hPa, mínima 1026 hPa. Humitat relativa màxima 81 %, mínima 45 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)
 
Mapa d'anomalia de temperatura a 850 hPa del passat dissabte 21 de novembre a la 01:00h. Veiem una anomalia negativa de 2 a 4 ºC. 

Mapa de geopotencial a 500 hPa i de pressió a nivell del sòl del passat dissabte 21 de novembre a les 07:00h. Veiem la situació que us he comentat abans. 

Si analitzem detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dissabte 21 de novembre al Baix Empordà, trobem els 15,9 ºC de Castell d'Aro com a màxima més alta del dia, per contra, els 13,4 ºC de Bellcaire d'Empordà es quedaren com a màxima més baixa. 

Pel que fa a la temperatura mínima, s'observen els -2,8 ºC de Monells com a valor més baix, per contra, els 5,6 ºC de Palamós es posicionaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat dissabte 21 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima: 

Castell d'Aro 15,9 ºC (1,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,2 ºC (-1,7 ºC)., Torroella de Montgrí 14,8 ºC (0,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 14,3 ºC (-1,3 ºC)., Monells 14,1 ºC (-2,8 ºC). 

Núvols alts observats la tarda del passat dissabte 21 de novembre des de l'Avinguda de Catalunya.

dimecres, 25 de novembre del 2020

El camí de ronda de Palamós

Un tram del camí de ronda que han destruït a la zona de Cap Gros. Autora de la foto: Marta Ollich 

Us poso un article d'opinió referent a la greu transformació, per no dir-ne destrucció, que està patint el camí de ronda de Palamós. Aquest article va publicar-se el passat 19 de novembre al diari Ara i el seu autor és en Toni Sala.

TOTHOM QUE S'ESTIMA la natura sap que, com al bosc, l'encant del camí de ronda és en la seva imprevisibilitat. Les giragonses et sorprenen amb perspectives noves perquè el paisatge en estat natural és indòmit i la costa, brava. L’arrel d’un pi aixeca el genoll al mig del pas, el perill de l’abisme dispara la vitalitat i la gavina xiscla i s’envola perquè no t’esperava. Els camins de ronda són camins d’introspecció. 

Com l’Eixample o els claustres dels monestirs, els camins de ronda fan part de la intimitat catalana. Haurien de ser sagrats, però els catalans som autodestructius i ara sembla que ha arribat l’hora dels camins de ronda. En aquest país, tot acte de barbàrie es fa passar per un acte de cultura. 

Dilluns passat, a les set del matí, unes quaranta persones van plantar-se a la Pineda d’en Gori de Palamós per protestar contra les obres que l’Ajuntament farà sobre el camí de ronda que va a la platja de Castell. El camí, ara mateix, és el de tota la vida, de terra, irregular i viu. Fa feredat veure les obres començades a Cap Gros, el formigó passant per entre els pins. És aquest vici d’uniformar els espais i esterilitzar el passat. A Sant Feliu teníem un Moll de Pedra: el van omplir de formigó. Va venir el Gloria i se’n va menjar tota la punta, però, per destruir, mai falten diners. 

Ho comento amb Zeta Figa, una activista que intenta protegir el camí de ronda, contrària al formigó irreversible. “Tinc la teoria -li dic- que aquesta mena d’obres es fan sobretot per moure diners i que com més inútil o lletja és l’obra, més cara resulta en tots els sentits”. “Ho fan perquè no tenen criteri -em rebat-, ells creuen que ho fan bé. Veuen un camí de terra i tenen una concepció urbana, hi volen formigó. Volen canviar les coses”. “Homogeneïtzar, despersonalitzar”. “Sí, volen enformigonar el camí de terra de sempre, enterrar arrels i pedres. Diuen que hi posen una mena de sauló, però és formigó, com una massa de ciment”. “Ho conec, a la plaça del mercat de Sant Feliu també van posar-n’hi. Ai, que ara uniformitzarem tots els camins de ronda...” “És molt agressiu, deixarà una petjada, arrasarà. Volen parcs temàtics. Volen posar estores tatami i plantes d’olor... Per què, si hi ha pins? És un camí de ronda normal i corrent... Doncs faran passeres metàl·liques de perfil laminat tubular soldades sobre la muntanya. Posaran portes i cartells. Faran un mirador escletxa, que introdueix dues parets. I el paisatgista diu que és ecologista. Li hauria de caure la cara de vergonya. I tot això afectant un Bé Cultural d’Interès Nacional”.

dimarts, 24 de novembre del 2020

Resum meteorològic i imatges del 16 al 20 de novembre

Núvols alts vistos des de la Planassa, el passat divendres 20 de novembre al migdia. 

El període comprès entre el 16 i el 20 de novembre va ser un nou capítol de la situació anticiclònica inamovible que s'instaurà durant les setmanes anteriors i, fins i tot, la pressió en superfície encara fou més elevada, amb un màxim de 1028 hPa el dimecres 18 i el dijous 19 de novembre.
L'estabilitat atmosfèrica va ser absoluta i l'astre rei brillà amb força la majoria de jornades, però això no significa que no hi hagués quelcom a comentar. 
Tot i que les precipitacions no van fer acte de presència per enèssima vegada, l'elevat grau d'humitat relativa producte de la situació estancada, va provocar l'aparició d'abundant rosada, sobretot el dilluns 16 i el dijous 19 de novembre. Aquells dies es van comptabilitzar algunes dècimes (precipitació oculta), amb 0,2 mm i 0,4 mm respectivament., a més a més, al llarg de la nit-matinada de dimecres a dijous també va formar-se altre cop boira espessa, quedant algunes restes de boirines a primera hora del matí cap a l'interior.

Aquesta elevada humitat va tenir una important contrapartida el dimarts 17 i el divendres 20 de novembre.
Entre l'anticicló dinàmic i la borrasca que es formà a Itàlia, es va instaurar una situació de vent sec de tramuntana que va fer caure el nivell d'humitat relativa de forma radical. La humitat relativa va anotar un mínim del 37 % el dimarts 17 i un mínim del 20 % el divendres 20 de novembre. 
Aquesta circumstància va anar molt bé per eixugar la bugada, malgrat que augmentà el perill d'incendi i acabà d'espatllar la temporada de bolets, en una tardor on fins ara les pluges han sigut molt escasses, almenys a la nostra àrea geogràfica. 
El vent del nord, tot i no ser especialment violent ni durador, va deixar algunes ratxes prou notables el divendres 20 de novembre. Concretament, la tramuntana es va fer sentir de valent a la zona del Passeig del Mar, on hi va haver una ratxa màxima de 84 km/h. A La Fosca la ratxa més elevada anotà uns destacats 72 km/h.

Així mateix, l'ambient que es respirava encara va denotar una certa bonança, a les portes de l'hivern climatològic (desembre, gener i febrer), tot i que la barrera dels 20 ºC ja ha passat a la història. En aquest sentit, s'observa una màxima de 19,1 ºC el passat dimarts 17 de novembre. 
De totes maneres, a mesura que ens aproximaven al cap de setmana el mercuri en hores diürnes es va anar desinflant, malgrat el temps assolellat, fins a donar-nos una màxima de només 16,8 ºC el divendres 20 de novembre. Això, unit a la presència del vent, donava una sensació de fred més marcada que dies enrera. 
D'altra banda, tal com succeeix normalment en aquesta època de l'any, la fred s'apoderà de les llargues i asserenades nits, però encara amb valors de temperatura mínima molt moderats. La nit més freda d'aquest període va enregistrar  8,9 ºC de mínima el dimecres 18 de novembre.

Entrant en detalls, la temperatura màxima més elevada va tenir lloc el dimarts 17 de novembre, amb uns prou destacats 19,1 ºC, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 16,8 ºC del divendres 20 de novembre. 
Pel que fa a la temperatura mínima més baixa, trobem els 8,9 ºC del passat dimecres 18 de novembre, en canvi, la temperatura mínima més alta foren els 13,2 ºC enregistrats el passat dilluns 16 de novembre. 

En relació a la pressió en superfície, veiem que la pressió màxima diària més elevada van ser els 1028 hPa del passat dimecres 18 i del dijous 19 de novembre, per contra, la pressió màxima diària més baixa foren els 1025 hPa del dilluns 16 de novembre. 
Si observem la pressió mínima diària més baixa, trobem els 1017 hPa del passat dilluns 16 de novembre, en canvi, la pressió mínima diària més alta va esdevenir el dimecres 18 i el dijous 19 de novembre, amb 1026 hPa. 

D'altra banda, la humitat relativa màxima més alta va ser del 97 % el dijous 19 de novembre, per contra, la humitat relativa màxima més baixa va ser del 62 % el divendres 20 de novembre. 
Així mateix, la humitat relativa mínima més baixa va ser del 20 % el passat divendres 20 de novembre, en canvi, la humitat relativa mínima més alta va ser del 81 % el dimecres 18 de novembre. 

En un altre ordre de coses, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 72 km/h N a la Fosca el passat divendres 20 de novembre. També destaquen els 84 km/h N del Passeig del Mar el mateix dia. 
Per contra, la ratxa màxima de vent més discreta foren els 13 km/h SE del passat dimecres 18 de novembre a la Fosca. 

Finalment, només es van recollir un total de 0,6 mm en forma de precipitació oculta (rosada), el passat dilluns 16 novembre (0,2 mm) i el dijous 19 (0,4 mm). Dades extretes de l'estació meteorològica ubicada al barri vell de Palamós, excepte les dades de vent que són de la Fosca i del Passeig del Mar (Meteoclimatic). 

Altres observacions remarcables 

El passat dilluns 16 de novembre vàrem tenir un celatge dominat pels estratocúmuls, sobretot durant la primera meitat de la jornada. La rosada era molt abundant de bon matí, acumulant-se 0,2 mm.
El vent del nord va aparèixer amb importants fluctuacions d'intensitat. Entre les 09:30h i les 13:30h va enregistrar una velocitat mitjana de 15-20 km/h. La ratxa màxima de vent va ser força remarcable (45 km/h).
Arran de costa s'observà maror, mar de fons del NE. La boia del cap de Begur va enregistrar un onatge significant de 3,05 metres a les 08:00h, de 2,93 metres a les 12:00h i de 2,23 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 5,63 metres a les 09:00h. 

El passat dimarts 17 de novembre vàrem tenir un dia plenament assolellat i radiant, amb excel·lent visibilitat, la qual cosa deixà una màxima de 19,1 ºC, el valor més alt del període en estudi. 
El vent va ser poc destacable. Entre les 13:00h i les 15:30h hi hagué vent del NE i NNE, a 5-10 km/h de mitjana, ratxa màxima 26 km/h. 
Arran de costa hi havia marejol o un xic de maror. La boia del cap de Begur va anotar una onatge significant de 1,88 metres a les 06:00h, de 1,52 metres a les 12:00h, de 1,05 metres a les 18:00h i de 0,59 metres a les 22:00h., alçada màxima de l'onatge 3,02 metres a les 00:00h. 

El passat dimecres 18 de novembre el dia va tornar a ser assolellat, amb cel serè a primeres hores del dia, però a partir del migdia van començar a aparèixer núvols alts per ponent, fins a deixar una tarda amb de 3/8 a 5/8 Ci, Cs i deixants dels avions.
El vent va ser testimonial, amb una ratxa màxima de només 13 km/h SE. 
Arran de costa hi havia un xic de marejol. La boia del cap de Begur va anotar un onatge significant de 0,47 metres a les 08:00h, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 1,17 metres a les 16:00h.

El passat dijous 19 de novembre s'observà boira durant la matinada, però a primeres hores del matí tan sols va quedar boirina cap a l'interior del terme municipal. Durant la resta del jorn el cel es va presentar pràcticament asserenat.
El matí i el migdia vàrem tenir molt poc vent o vent en calma, però a partir de les 18:00h va entrar tramuntana a 10-15 km/h de mitjana. El vent del nord es va intensificar a partir de les 21:30h, a uns 20-25 km/h de mitjana, ratxa màxima 56 km/h.
Arran de costa hi havia de mar arrissada a marejol. La boia del cap de Begur, a 19 milles de la costa, va anotar un onatge significant de 0,35 metres a les 08:00h, de 0,35 metres a les 12:00h, de 3,52 metres a les 18:00h i de 4,22 metres a les 23:00h., alçada màxima de l'onatge 6,95 metres a les 20:00h. 

El passat divendres 20 de novembre va ser un dia molt ventós i assolellat, però el cel es va veure enterenyinat per la presència de núvols alts.
La tramuntana va bufar amb força i insistència durant la primera meitat de la jornada. En el seu punt àlgid, entre les 11:00h i les 13:30h, va assolir una velocitat mitjana de 25-30 km/h, ratxa màxima 72 km/h a La Fosca i 84 km/h al Passeig del Mar. A partir de les 15:30h el vent va anar molt a la baixa.
Arran de costa hi havia marejol, però a poca distància es veien molts blancalls.
La boia del cap de Begur va detectar un onatge significant de 4,45 metres a les 04:00h, de 4,22 metres a les 08:00h, de 4,69 metres a les 12:00h i de 3,98 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 8,44 metres a les 12:00h. 

 Imatges del passat dilluns 16 de novembre

Estratocúmuls abundants el passat dilluns 16 de novembre al migdia. Font: càmera web de Palamós

Estratocúmuls abundants i poc onatge, el passat dilluns 16 de novembre a primeres hores de la tarda. Font: Club Nàutic Costa Brava (Palamós)

Estratocúmuls abundants i poc onatge a Tamariu (Palafrugell), el passat dilluns 16 de novembre a primeres hores de la tarda. 

Estratocúmuls abundants i poc onatge, el passat dilluns 16 de novembre a primeres hores de la tarda. Font: Club Nàutic Port d'Aro

Estratocúmuls abundants i poc onatge, el passat dilluns 16 de novembre a primeres hores de la tarda. Font: Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols

Mapa de pressió en superfície del passat dilluns 16 de novembre a les 09:50h. Veiem les isòbares apretades al golf de Lleó.

Imatges del passat dimarts 17 de novembre

Cel serè el passat dimarts 17 de novembre al migdia.

Cel serè el passat dimarts 17 de novembre al migdia.

Temps assolellat el passat dimarts 17 de novembre al migdia.

Mapa de geopotencial a 500 hPa i de pressió en superfície del passat dimarts 17 de novembre a les 13:00h. Veiem el domini anticiclònic i les isòbares separades. 

Imatges del passat dimecres 18 de novembre

Núvols alts el passat dimecres 18 de novembre a la tarda.

Núvols alts el passat dimecres 18 de novembre a la tarda.

Núvols alts i poc onatge a Tamariu (Palafrugell), el passat dimecres 18 de novembre a la tarda.

Núvols alts i poc onatge a Sant Feliu de Guíxols, el passat dimecres 18 de novembre a la tarda. Font: Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols

Núvols alts i poc onatge a Platja d'Aro, el passat dimecres 18 de novembre a la tarda. Font: Club Nàutic Port d'Aro

Imatges del passat dijous 19 de novembre

Temps assolellat el passat dijous 19 de novembre al migdia. Font: Port Esportiu Marina Palamós

Temps assolellat el passat dijous 19 de novembre al migdia. Font: Port Esportiu Marina Palamós

Mapa de geopotencial a 500 hPa i de pressió en superfície del passat dijous 19 de novembre a les 19:00h. Veiem el domini anticiclònic i les isòbares molt juntes al golf de Lleó. 

Imatges del passat divendres 20 de novembre

Mapa de geopotencial a 500 hPa i de pressió en superfície del passat divendres 20 de novembre a les 13:00h. Veiem el domini anticiclònic i les isòbares molt juntes al golf de Lleó. 

Cirrus observats el passat divendres 20 de novembre a la tarda.

Cirrus observats el passat divendres 20 de novembre a la tarda.

Cirrus observats el passat divendres 20 de novembre al migdia.

Cirrus observats el passat divendres 20 de novembre al migdia.

Cirrus observats el passat divendres 20 de novembre al migdia.

Cirrus observats el passat divendres 20 de novembre al migdia.