Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 10 de novembre del 2020

Resum meteorològic i imatges del 2 al 6 de novembre

Núvols baixos cobrint el cel passat dijous 5 de novembre a primeres hores de la tarda. Imatge captada des de Sant Antoni de Calonge.

El període comprès entre el 2 i el 6 de novembre continuà sota el domini de l'alta pressió i, fins i tot, aquesta encara es va reforçar més respecte el període anterior.
En aquest sentit, es pot apreciar que els nostres baròmetres van enregistrar un màxim de 1028 hPa, un valor molt més habitual a ple hivern, quan ens afecta el típic anticicló que acaba generant les minves. Contràriament, una tardor típica es hauria de portar un major dinamisme atmosfèric, amb pluges abundants i pertorbacions, més que no pas aquesta elevada pressió inamovible que ens afectà un mínim de 10 dies seguits.
D'altra banda, un cop més es va demostrar que la presència de l'anticicló no sempre és garantia de temps assolellat. De fet, durant aquest període es van formar extensos bancs de núvols baixos que ens afectaren amb major o menor mesura i ocultaren el sol, tal com podeu veure en el recull d'imatges., a més a més, també van formar-se boirines i boires cap als contraforts de les Gavarres. 

A part d'aquests núvols baixos que deixaren un cel gris, l'anticicló també va veure's enterbolit pel pas d'un solc d'aire fred en altura durant el dimarts 3 de novembre, però en prou feines van caure quatre gotes que deixaren 0,2 mm. Aquest canvi de temps anecdòtic es va trobar amb el terreny enemic que representa l'anticicló i amb la famosa tramuntana, la qual cosa sempre sol ser un indici que la precipitació serà poc important.
Parlant de tramuntana, cal destacar que el vent del nord va aparèixer amb una mica d'empenta entre el vespre del dimarts 3 i el matí del dimecres 4 de novembre, a uns 20 km/h de mitjana, ratxa màxima 50 km/h.
Un altre intent de trencar el domini anticiclònic va produir-se el passat divendres 6 de novembre. Aquella jornada s'observà un cel força amenaçador, carregat de núvols baixos i de cert desenvolupament vertical, però altre cop només s'escapà alguna roina inapreciable de matinada i va espurnejar a la tarda.
Finalment, també cal remarcar que tota aquesta abundància de nuvolositat va evitar que les nits fossin gaire fredes i en hores diürnes va impedir que el mercuri pogués pujar amb determinació, amb la qual cosa la temperatura màxima va quedar clarament per sota de la barrera dels 20 ºC.

Entrant en detalls, la temperatura màxima més elevada va tenir lloc el divendres 6 de novembre, amb uns discrets 18,6 ºC, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 16,8 ºC del dimecres 4 de novembre. 
Pel que fa a la temperatura mínima més baixa, trobem els 11,9 ºC del passat dimecres 4 de novembre, en canvi, la temperatura mínima més alta foren els 15,6 ºC enregistrats el passat divendres 6 de novembre. 

En relació a la pressió en superfície, veiem que la pressió màxima diària més elevada van ser els 1028 hPa del passat dijous 5 de novembre, per contra, la pressió màxima diària més baixa foren els 1023 hPa del dilluns 2 de novembre. 
Si observem la pressió mínima diària més baixa, trobem els 1019 hPa del passat dilluns 2 de novembre, en canvi, la pressió mínima diària més alta va esdevenir el dijous 5 de novembre, amb 1025 hPa. 

D'altra banda, la humitat relativa màxima més alta va ser del 95 % el dilluns 2 i el dimarts 3 de novembre, per contra, la humitat relativa màxima més baixa va ser del 73 % el dimecres 4 de novembre. 
Així mateix, la humitat relativa mínima més baixa va ser del 47 % el passat dimecres 4 de novembre, en canvi, la humitat relativa mínima més alta va ser del 88 % el divendres 6 de novembre. 

En un altre ordre de coses, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 50 km/h N a la Fosca el passat dimarts 3 de novembre. El mateix dia també s'enregistraren 64 km/h de ratxa màxima al Passeig del Mar. 
Per contra, la ratxa màxima de vent més discreta foren els 19 km/h E del passat dilluns 2 de novembre a la Fosca. 

Finalment, només es van recollir un total de 0,2 mm el passat dimarts 3 de novembre. També hi va haver un dia de precipitació inapreciable, el passat divendres 6 de novembre. Dades extretes de l'estació meteorològica ubicada al barri vell de Palamós, excepte les dades de vent que són de la Fosca i del Passeig del Mar (Meteoclimatic). 

Altres observacions remarcables 

El passat dilluns 2 de novembre vàrem tenir un cel molt carregat de núvols baixos, amb boirines i boires que enterbolien molt la visió del paisatge que envolta la badia palamosina.
El vent fou molt poc destacable, amb predomini del component est a les hores centrals de la jornada, ratxa màxima 19 km/h. 
La boia del cap de Begur va enregistrar un onatge significant de 0,82 metres a les 08:00h, de 0,94 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 1,48 metres a les 09:00h. Arran de costa s'aprecià un xic de mar de fons, marejol. 

El passat dimarts 3 de novembre vàrem tenir un dia gris, amb el cel cobert per una capa uniforme de núvols baixos. L'aproximació d'un solc d'aire fred va deixar-nos alguna roina durant la nit.
Els núvols van deixar una temperatura mínima poc baixa, amb 14,5 ºC.
Fins a primeres hores de la tarda hi va haver vent fluixet de componnet nord i est o vent en calma.
A partir de llavors va entrar vent del nord que anà pujant d'intensitat progressivament, fins assolir uns 20 km/h de mitjana a partir de les 21:30h, ratxa màxima 50 km/h. 
Arran de costa només es veia marejol, però mar endins es va detectar un augment de l'onatge amb el pas de les hores. La boia del cap de Begur va anotar una onatge significant de 0,35 metres a les 08:00h, de 0,82 metres a les 12:00h i de 2,34 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 3,98 metres a les 17:00h, a les 20:00h i a les 21:00h. 

El passat dimecres 4 de novembre el matí va quedar cobert per una capa d'altostrats i altocúmuls, amb alguns undulatus. A partir de migdia-primeres hores de la tarda va tornar a lluir el sol.
Els núvols i l'entrada d'aire fred van mantenir el mercuri a ratlla, amb una màxima de només 16,8 ºC. 
La tramuntana va seguir bufant fins a les 11:00h, a uns 10-15 km/h de mitjana, ratxa màxima 45 km/h a la Fosca. A la tarda va quedar aire de tramuntana o provences. 
Arran de costa s'aixecà marejol, però lluny de la línia costanera es veia més alteració marítima. La boia del cap de Begur va anotar un onatge significant de 2,34 metres a les 08:00h, de 2,11 metres a les 12:00h i de 1,64 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 4,69 metres a les 03:00h 

El passat dijous 5 de novembre va continuar el predomini del cel tapat, amb de 5/8 a 8/8 Sc. A primeres hores de la tarda hi van haver algunes ullades de sol.
La tramuntana va reaparèixer amb un xic de força entre les 09:30h i les 15:30h, a uns 10-15 km/h de mitjana, ratxa màxima 34 km/h. Arran de costa hi havia mar arrissada.
La boia del cap de Begur, a 19 milles de la costa, va anotar un onatge significant de 1,88 metres a les 04:00h, de 1,64 metres a les 08:00h, de 1,05 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h., alçada màxima 3,67 metres a les 00:00h. 

El passat divendres 6 de novembre van mantenir-se els núvols baixos, amb de 6/8 a 8/8 Cu, Sc i St, amb roina inapreciable de matinada i a la tarda-vespre. Boirines, boira als contraforts de les Gavarres.
El vent no va ser gaire remarcable i amb predomini del component est i nord-est, assolint una velocitat mitjana de 5-10 km/h entre les 13:00h i les 16:30h, ratxa màxima 23 km/h E. 
La boia del cap de Begur va detectar un onatge significant de 0,82 metres a les 08:00h, de 0,94 metres a les 12:00h, de 1,05 metres a les 18:00h i de 1,76 metres a les 23:00h., alçada màxima de l'onatge 2,81 metres a les 23:00h.

Imatges del passat dilluns 2 de novembre 

Imatge del satèl·lit Meteosat en format per captar la boira del passat dilluns 2 de novembre a les 03:00h. Veiem núvols baixos abundants al damunt nostre a bona part del Mediterrani occidental.  

Núvols baixos abundants el passat dilluns 2 de novembre a primeres hores de la tarda. Font: Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols 

Núvols baixos abundants el passat dilluns 2 de novembre a primeres hores de la tarda. Font: càmera web de Palamós 

Núvols baixos abundants, boira als contraforts de les Gavarres i boirina, el passat dilluns 2 de novembre a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam  

Imatges del passat dimarts 3 de novembre

Mapa de pressió en superfície del passat dimarts 3 de novembre a les 21:50h. Veiem les isòbares apretades al golf de Lleó, la qual cosa va fer aparèixer tramuntana.

Núvols baixos cobrint el cel a Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni), el passat dimarts 3 de novembre a primeres hores de la tarda. 

Núvols baixos cobrint el cel a Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni), el passat dimarts 3 de novembre a primeres hores de la tarda. 

Núvols baixos cobrint el cel a Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni), el passat dimarts 3 de novembre a primeres hores de la tarda. 

Mapa de geopotencial i de temperatura a 500 hPa del passat dimecres 4 de novembre a la 01:00h. Veiem la presència d'un solc d'aire fred en altura, amb la isoterma de -18 ºC. 

Imatge del radar meteorològic del passat dimarts 3 de novembre a les 23:00h. Veiem febles traces de precipitació a prop nostre.

Imatges del passat dimecres 4 de novembre

Cel cobert d'altostrats el passat dimecres 4 de novembre al migdia.

Cel cobert d'altostrats el passat dimecres 4 de novembre al migdia.

Vista de l'església de Santa Maria de Palamós i del teatre la Gorga.

Cel cobert d'altostrats el passat dimecres 4 de novembre al migdia.

Mapa de pressió en superfície del passat dimecres 4 de novembre a les 10:50h. Veiem les isòbares apretades al golf de Lleó, la qual cosa va fer aparèixer tramuntana.

Imatges del passat dijous 5 de novembre

Núvols baixos cobrint el cel i resol, el passat dijous 5 de novembre a primeres hores de la tarda.

Núvols baixos cobrint el cel, resol i la mar molt plàcida, el passat dijous 5 de novembre a primeres hores de la tarda.

Núvols baixos cobrint el cel i resol, el passat dijous 5 de novembre a primeres hores de la tarda.

Núvols baixos cobrint el cel, resol i la mar molt plàcida, el passat dijous 5 de novembre a primeres hores de la tarda.

Mapa de geopotencial a 500 hPa i de pressió en superfície del passat dijous 5 de novembre a les 19:00h. Veiem el domini anticiclònic.

Imatges del passat divendres 6 de novembre

Cel cobert de núvols baixos, boirines i boira als contraforts de les Gavarres, el passat divendres 6 de novembre a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam

Cel cobert de núvols baixos, el passat divendres 6 de novembre a primeres hores de la tarda. Font: càmera web de Palamós

Cel cobert de núvols baixos i mar de fons  a Tamariu (Palafrugell), el passat divendres 6 de novembre a primeres hores de la tarda. 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat divendres 6 de novembre a les 05:00h. Veiem febles precipitacions al damunt nostre.