Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 1 de novembre del 2020

El cementiri Rakowicki (Cracòvia)


Us poso un recull d'imatges molt adients, tenint en compte que avui dimenge és Tots Sants i demà dilluns serà el  Dia dels Difunts.
Podem veure el monumental cementiri Rakowicki, amb els colors de la tardor començant a despuntar durant la setmana passada.
Aquest cementiri és el més noble i antic de Cracòvia (Polònia). Inaugurat l'any 1803 per tal de substituir els cementiris parroquials de la ciutat, en poc temps es va convertir en un espai simbòlic, ple d'obres d'arquitectura i escultures funeràries. 
La part més antiga va ser dissenyada en forma d'un parc amb un punt central constituït per la capella envoltada d'avingudes concèntriques. Era un disseny simbòlic que reflectia el misteri del passatge a l'eternitat. Al llarg del mur, a l'esquerra de l'entrada principal, es troben les tombes més antigues i les plaques que commemoren els primers enterraments realitzats al cementiri, entre elles la tomba d'Apolonia Bursikowa, la primera persona enterrada en aquest lloc, una jove morta a causa de la tuberculosi al gener de 1803. 

Caminant per l'avinguda principal, arribem a la tomba de Jan Matejko, cèlebre pintor, representant de l'historicisme, les obres del qual presentaven els esdeveniments més importants de la història de Polònia. Seguint per la mateixa avinguda, arribem a la tomba d'Helena Modrzejewska (Modjeska), actriu ben coneguda a banda i banda de l'Atlàntic. A la part més vella del cementiri es troben magnífiques escultures funeràries, entre elles l'Àngel de la Venjança (estàtua dedicada a les víctimes de l'atac austríac de 1848) i la commovedora escultura d'una dona submergida en el dol en el sepulcre de la família Falter. 
Tadeusz Kantor, pintor, decorador, director i creador del teatre Cricot, va dissenyar una estàtua inusual per la seva pròpia tomba que fa al·lusió a una "classe morta" (representa un noi llegint un llibre en un banc d'escola). 
Val la pena visitar també l'Avinguda dels Benemèrits, on hi ha un panteó de la cultura contemporània polonesa. Aquí hi trobarem, per exemple, els sepulcres de Jerzy Nowosielski, fundador del cabaret "Piwnica pod Baranami" de Piotr Skrzynecki ( "El soterrani sota els moltons") o el del cantant i poeta Marek Grechuta. 

En una tomba modesta, lluny de la part representativa del cementiri, està enterrada la Premi Nobel de Literatura Wisława Szymborska que sempre evitava honors. 
Una tomba freqüentment visitada és la de Karol, Emilia i Edmund Wojtyła, pares i germà de Joan Pau II que es troba a la part nord-est del cementiri, a la banda del carrer Prandoty. Aquesta part de la necròpolis es coneix també com el "cementiri militar", ja que antigament ocupava aquesta funció. 
En aquest punt, en  tombes separades, reposen veterans de l'Aixecament de Gener (1863-1865), soldats austro-hongaresos i russos morts en la I Guerra Mundial, així com soldats britànics, soviètics i alemanys morts en la II Guerra Mundial i, sobretot, soldats de l'Exèrcit Polonès.