Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 16 de novembre del 2020

El turó de Wawel

Vista del turó de Wawel al costat del riu Vístula. 

El turó de Wawel es troba situat a la banda esquerra del riu Vístula a Cracòvia, Polònia. Té una altitud de 228 metres sobre el nivell de la mar i és un lloc simbòlic amb un gran significat pels polonesos. 
El Castell Reial i la Catedral de Wawel estan situats en aquest turó.

Els reis de Polònia i alguns polonesos cèlebres estan enterrats a la catedral, que ha acollit al llarg de la història nombroses coronacions. Hi ha algunes restes arqueològiques que remunten l'ocupació humana de Wawel fins al segle IV d. C. La història de Wawel a l'Edat Mitjana està estretament lligada amb la dels territoris dels reis polonesos de l'època. 
Les tensions polítiques i dinàstiques que van portar a l'ascens de Cracòvia com a seu de la corona són complexes, però durant la major part de l'Edat Mitjana i del Renaixement, Wawel va ser la seu del govern nacional. Quan es va formar la Confederació Polonesa-Lituana, Wawel es va convertir en la seu d'un dels estats europeus més importants. Aquest estatut es va perdre quan la capitalitat va ser traslladada a Varsòvia al segle XVII. 

Quan Polònia va perdre la seva independència política durant el període de la repartició de Polònia (de 1772 a 1795) Wawel es va convertir en el símbol de la sobirania perduda. El simbolisme actual del turó de Wawel procedeix en part de la combinació d'estructures i funcions polítiques i religioses. 
La catedral conté les relíquies d'Estanislau de Cracòvia i esdevé el santuari nacional polonès. 
Amb mil anys d'història, ha estat la seu de la coronació dels monarques polonesos. La Capella de Segimon (Kaplica Zygmuntowska) és un dels exemples més famosos de l'arquitectura de Cracòvia. 
Va ser construïda com a capella sepulcral per a l'últim Jagelló i és descrita per nombrosos historiadors de l'art com l'exemple més destacat del Renaixement toscà al nord dels Alps. 

Va ser iniciada pel rei Segimon I de Polònia, i construïda entre 1519 i 1533 per Bartolomeo Berrecci. És una capella de base quadrada amb cúpula d'or. Custòdia les tombes del fundador dels Segimon, així com d'altres reis i reines (Segimon II August i Ana Jagelló de Polònia). Les escultures interiors, els estucs i els frescs van ser realitzats per artistes com Santi Gucci, Hermann Vischer o el mateix arquitecte, Georg Pencz.

La llegenda de la Cova del drac de Wawel

Existeixen proves arqueològiques que suggereixen que es va establir un assentament de l'Edat de Pedra a l'actual localització de Wawel. Una llegenda atribueix la seva fundació al mític governant Krakus, que el va construir sobre una cova ocupada per un voraç drac. Molts cavallers van intentar sense èxit desallotjar el drac lluitant contra ell, fins que un sabater anomenat Dratewka li va donar una ovella plena de sofre; el drac se la va menjar, va beure l'aigua del riu Vístula i va esclatar.