Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 15 de novembre del 2020

Diumenge 8 de novembre: la temperatura es torna a enfilar i boniques bandes de núvols alts

Núvols alts decorant el cel el passat diumenge 8 de novembre al migdia.

El passat diumenge 8 de novembre va premiar-nos amb un celatge molt fotogènic i encisador.  
L'arribada d'àmplies franges de cirrus i cirrocúmuls de formes capricioses que es veien empesos pel vent intens de component sud-oest que bufava en altura, va proporcionar-nos un bonic espectacle visual, tal com veure a través de les imatges que vaig poder captar a la zona del port de Palamós.
Cal remarcar que aquests núvols alts estaven íntimament lligats a la pertorbació que hi havia centrada al nord-oest de Galícia, al mig de l'Atlàntic i propera a l'àrea del Gran Sol. De fet, moltes vegades la seva aparició ens indica l'arribada d'un canvi de temps, però malauradament aquest no va ser el cas i l'anticicló guanyà la partida un cop més.

D'altra banda, si ens fixem en els cirrus (Ci), estem parlant d'uns núvols separats en forma de filaments blancs i delicats o de bancs de formes estretes, blanques o en la seva major part. Aquests núvols tenen un aspecte fibrós (de cabells) o una lluentor sedosa, o les dues coses alhora. Pel fet de trobar-se entre els 6.000 i els 12.000 metres d'altura, estan formats per cristallets de gel.
Si ens referim als cirrocúmuls (Cc), es tracta d'un banc, mantell o capa prima de núvols blancs, sense ombres pròpies, composta per elements molt petits en forma de grànuls, d'ones, etc., soldats o no, i disposats més o menys regularment; la majoria dels elements tenen una amplada aparent inferior a un grau. També apareixen entre els 6.000 i els 12.000 metres, però la seva composició és un xic diferent a la dels cirrus. En aquest cas contenen petits grànuls de cristallets de gel i aigua en estat de subfusió

En un altre ordre de coses, encara que els núvols prims van atenuar lleugerament els raigs solars, la temperatura diürna va experimentar un clara remuntada respecte el dia anterior.
Podem afirmar que al centre del jorn l'ambient fou força càlid per l'època de l'any, especialment cap a l'interior de la comarca. L'ambient assolellat, l'entrada de garbí a partir de les 12:00h i l'existència de la isoterma de 8 ºC a 850 hPa, van ocasionar una temperatura màxima de 22,9 ºC a La Bisbal d'Empordà, 22,6 ºC a Verges, 22,6 ºC a Bellcaire d'Empordà, 22,5 ºC a La Tallada d'Empordà, 22,4 ºC a Les Olives i 22,3 ºC a Castell d'Aro, entre d'altres registres similars.
Per posar un exemple d'aquesta pujada del mercuri, veiem que a La Bisbal d'Empordà van tenir una màxima 3,8 ºC més alta (dissabte 19,1 ºC i diumenge 22,9 ºC).     
A Palamós la temperatura màxima no va variar gaire d'un dia per l'altre degut a l'aire fresc del mar, tan sols 0,4 ºC més (dissabte 18,7 ºC i diumenge 19,1 ºC). 
 
Un equip de regatistes de la classe Europa entrenant el passat diumenge 8 de novembre al migdia. El garbí va facilitar la tasca d'aquests esportistes.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 8 de novembre del 2020 a Palamós., temperatura màxima 19,1 ºC (20,2 ºC a La Fosca i 19,9 ºC al Passeig del Mar), mínima 12,7 ºC (12,3 ºC a La Fosca i 12,2 ºC al Passeig del Mar). 
Estat del cel: al matí s'observaren de 1/8 a 4/8 Ci i Cc., a la tarda van aparèixer de 4/8 a 6/8 Ci i Cc. Abundant rosada que deixà 0,2 mm. 
Vent: fins a les 10:00h s'aprecià vent del SO i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent de direcció S, SSE i SE, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 12:00h vàrem tenir vent del SO, SSO, S i SSE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h s'aprecià vent del SO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 31 km/h SO a La Fosca. 
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,64 metres a les 02:00h davant del cap de Begur, de 1,29 metres a les 08:00h, de 1,17 metres a les 12:00h i de 1,05 m a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,81 metres a les 03:00h.  
Pressió atmosfèrica màxima 1023 hPa, mínima 1020 hPa. Humitat relativa màxima 96 %, mínima 74 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols alts decorant el cel el passat diumenge 8 de novembre al migdia.

Núvols alts decorant el cel el passat diumenge 8 de novembre al migdia.

Així mateix, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 8 de novembre del 2020 al Baix Empordà, es veu que va pujar amb major o menor determinació a totes les estacions meteorològiques que mirem habitualment, en relació al dissabte. 
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va ascendir 3,8 ºC, a Castell d'Aro també pujà 3,8 ºC i a Torroella de Montgí ascendí 2,2 ºC. 
A Palamós hi va haver una màxima 0,4 ºC superior. 
Els 22,9 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 19,1 ºC de Palamós foren la màxima més discreta. 

Per acabar el resum meteorològic, veiem que la temperatura mínima va baixar amb més o menys empenta a tot arreu, respecte el dia abans. 
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va descendir 3,7 ºC en relació al dissabte, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,9 ºC i a Monells descendí 2,5 ºC. 
A Palamós hi va haver una mínima 3,2 ºC més baixa. 
Els 8,3 ºC enregistrats a Torroella de Montgrí foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 12,8 ºC de Palafrugell-Pi Verd es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat diumenge 8 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 22,9 ºC (9,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 22,5 ºC (8,8 ºC)., Castell d'Aro 22,3 ºC (9,4 ºC)., Monells 22,0 ºC (8,6 ºC)., Torroella de Montgrí 20,9 ºC (8,3 ºC). 

Més fotos del passat diumenge 8 de novembre