Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 31 de gener del 2022

Anticicló, amb gran amplitud tèrmica, minves i temps assolellat

Les típiques minves de gener observades el passat dimecres dia 26 de gener des de la platja d'Es Monestri (Sant Antoni de Calonge). 

Aquest mes de gener que acomiadem, ha estat dominat per una situació de bloqueig anticiclònic que ha deixat un temps insuls, monòton i repetitiu. Com a resultat de tot això només hem recollit 2,6 mm a Palamós (Barri Vell) i 4,6 mm a Palamós-La Fosca, bona part dels quals en forma de rosada. 

La bonança que ha deixat l'anticicló a les hores centrals de la jornada, ha contrastat amb la fred que s'ha imposat durant les nits, gràcies a la inversió tèrmica, a la manca de vent, al cel serè i a la massa d'aire força freda que hi havia a les capes baixes de la troposfera. 
Segurament, una de les dades meteorològiques més interessants que hem tingut les darreres jornades fou la gran amplitud tèrmica, especialment cap a l'interior de la comarca, més que no pas a la costa. 
Per exemple, destaca especialment l'amplitud tèrmica que hi va haver a La Bisbal d'Empordà el passat divendres 28 de gener. El temps assolellat i l'entrada de vent fluixet de tramuntana un xic reescalfat, va donar una temperatura màxima de 21,3 ºC. No obstant això, la nit va ser molt freda, amb una mínima de -3,9 ºC. 
Aquesta circumstància va provocar que l'amplitud tèrmica fos de 25,2 ºC, un valor molt remarcable i ideal per agafar un bon refredat. Malgrat tot, tal com passa molt sovint, a Palamós va predominar el vent de garbí i només s'assoliren 14,4 ºC de màxima, amb una mínima de 2,4 ºC. 

Tal com he comentat en anteriors articles, un altre dels actors destacats del mes de gener han sigut les gelades febles que hem notat a la nostra vila, sobretot terra endins, però acostant-se fins i tot arran de mar. Una de les nits i matinades més fredes es va detectar el passat diumenge 23 de gener. 
El cel ras, l'absència de vent, la inversió tèrmica i la presència de l'isoterma de 0,6 ºC a 850 hPa, deixaren -1,9 ºC de temperatura mínima al paratge de la Pietat, -1,4 ºC al carrer Joan Vilar, -0,1 ºC al nucli antic de Sant Joan, 0,2 ºC a la Platja Gran, 0,8 ºC a Palamós (Barri Vell), 0,9 ºC al col·legi La Vila i 1,0 ºC a Palamós-La Fosca. 
De dia tampoc va fer gaire caloreta, amb una màxima de tan sols 10,5 ºC, malgrat el temps plenament assolellat que vàrem tenir. Aquell dia els nostres baròmetres enregistraren un màxim de 1030 hPa i un mínim de 1027 hPa. 

Finalment, amb aquesta pressió atmosfèrica tan elevada tampoc podia faltar el fenomen de les minves de gener, tal com podeu observar en alguna de les fotografies.

Temps assolellat però la gent ben abrigada, el passat dimecres 26 de gener al migdia.
Temps assolellat el passat dimecres 26 de gener al migdia.
 
Temps assolellat i les típiques minves de gener observades el passat dimecres dia 26 de gener des de la platja d'Es Monestri (Sant Antoni de Calonge).
Cel serè el passat diumenge 23 de gener a la Via Verda.
Cel serè el passat diumenge 23 de gener a la Via Verda.
Temps assolellat i minves el passat dijous 27 de gener.
 
Temps assolellat i minves el passat dijous 27 de gener.

Temps assolellat i minves el passat dijous 27 de gener.
 
Temps assolellat i minves el passat dijous 27 de gener.