Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 6 de gener del 2022

Desembre càlid i molt sec a Catalunya


Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, el passat mes de desembre s'ha de qualificar de càlid a Catalunya i molt càlid a les zones més elevades del territori, si bé a punts de la depressió Central i de la Costa Brava ha estat normal.
També ha estat un mes molt sec a Catalunya, si bé a l'extrem nord del Pirineu occidental ha estat plujós i, fins i tot, molt plujós.

Nevada copiosa entre els dies 4 i 11 de desembre 

Tot just començat desembre, una nevada important va afectar el Pirineu. Va acumular més de 50 cm de neu nova a cotes altes del nord del Pallars Sobirà i l'Aran, i fins i tot va afectar els fons de vall, entre els dies 8 i 10, com a resultat d'una advecció d'una massa d'aire molt fred d'origen polar. Les estacions de Bonaigua (2.266 m) i Certascan (2.400 m) van assolir els 2 metres de neu acumulada, un gruix excepcional al desembre que fins i tot supera la mitjana de març, quan sol arribar el màxim de la temporada a l'alta muntanya. 

Temperatura alta entre els dies 27 i 31 de desembre 

El final del mes, i de l'any, va ser ben diferent. Catalunya va quedar afectada per un anticicló càlid amb una massa d'aire tropical procedent del nord d'Àfrica. D'aquesta manera, entre els dies 27 i 31 es van produir rècords de temperatura màxima de desembre a 40 de les 153 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades, mentre que 23 de les 153 van superar la seva temperatura mínima diària més alta de desembre. Algunes estan situades al litoral i prelitoral, però sobretot a cotes mitjanes i altes del Pirineu i Prepirineu conseqüència de la inversió tèrmica. 

Desembre càlid a Catalunya 

El mes s'ha de qualificar de càlid a Catalunya i molt càlid a les zones més elevades del territori, si bé a punts de la depressió Central i de la Costa Brava ha estat normal. Aquestes anomalies són conseqüència de la persistència durant el mes de desembre de l'anticicló Atlàntic que va afectar gran part de l'Europa occidental. Aquesta configuració va afavorir una acumulació de l'aire més fred a les fondalades, fet que va provocar boira que en alguns punts de la depressió Central va ser persistent. D'altra banda, la inversió tèrmica va donar una temperatura més alta a les parts més elevades del territori. 

Un mes sec o molt sec a Catalunya 

Ha estat un mes molt sec a Catalunya si bé a l'extrem nord del Pirineu occidental ha estat plujós i fins i tot molt plujós. La distribució de la precipitació respon als fronts freds i càlids que van creuar el territori a principis de mes, però sobretot a la persistència de les altes pressions que van dominar la resta del desembre, inhibint l'entrada de pertorbacions a Catalunya. Cal remarcar que al litoral, gran part del prelitoral i la depressió Central la precipitació total mensual ha estat per sota dels 5 mm, mentre que contràriament a les parts més elevades del Pirineu occidental es van superar els 200 mm.
Per veure l'informe complet podeu accedir al següent enllaç: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/417230/desembre-calid-i-molt-sec-a-catalunya