Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 14 de gener del 2022

Minves de gener, amb dies radiants i lluminosos degut a l'anticicló

Minves i temps assolellat a la platja de Castell el migdia del passat dimecres 12 de gener.

Tal com sol succeir en aquestes dates, l'avorriment meteorològic i l'estabilitat atmosfèrica estan més que garantits per culpa del potent anticicló hivernal.
Seguint amb la tònica general del passat mes de desembre (exceptuant les quatre gotes del passat dilluns) els darrers dies han estat marcats per una manca de precipitacions i per un cel majoritàriament asserenat.
La presència de vent fluixet de tramuntana amb algun cop moderat de 40 km/h durant el passat dimecres 12 de gener, va garantir un dia lluminós i una excel·lent visibilitat del paisatge. 
Com és normal, el vent de component nord va deixar molt poca alteració marítima arran de costa, però mar endins s'observaren blancalls. De fet, la boia situada a 19 milles del cap de Begur va anotar un onatge significant de 2,58 m a les 02:00h i de 2,11 m a les 12:00h, amb una alçada màxima de 4,03 m a les 02:00h.
Així mateix, l'aire de tramuntana en hores nocturnes va impedir que el termòmetre caigués en picat i la temperatura mínima no fou especialment baixa a la nostra vila, amb 4,1 ºC al Barri Vell de Palamós. 
Cal destacar que l'ambient assolellat no va poder contrarrestar l'aire fred del nord, amb una màxima de només 10,2 ºC (iso de 0,5 ºC a 850 hPa).  
D'altra banda, l'alta pressió exercida sobre el mar Mediterrani a causa de l'anticicló, amb un màxim de 1031 hPa, va permetre observar el fenomen de les minves de gener.