Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 5 de gener del 2022

Inversió tèrmica a la Vall d'Aro

El fum d'una crema agrícola estancat a prop del sòl degut al fenomen de la inversió tèrmica, el passat dimarts 4 de gener. Fotografia captada des de Santa Cristina d'Aro. Autor: Leo Villalobos 

Una crema agrícola realitzada a la Vall d'Aro el passat dimarts 4 de desembre al matí, delatava la presència d'un fenomen meteorològic típic de l'anticicló hivernal: la inversió tèrmica.

Les dues fotografies captades per en Leo Villalobos des d'un punt elevat, ens mostren com el fum d'una crema agrícola quedava estancat i s'estenia de forma paral·lela al sòl, degut al fenomen de la inversió tèrmica. 
Si mirem les dades facilitades per les estacions meteorològiques situades a la Vall d'Aro o en indrets propers, s'aprecia que la temperatura mínima enregistrada aquella jornada també assenyala aquest fenomen. Per exemple, s'aprecia una mínima de 5,0 ºC a Castell d'Aro (14 msnm), en canvi, a Llagostera-Cadiretes (505 msnm) hi van haver 9,0 ºC. Com podeu observar, la temperatura mínima va ser 4 ºC més alta a dalt del Puig de les Cadiretes que al fons de la Vall d'Aro.
La diferència de temperatura també es veu ben clara si comparem la mínima de Llagostera-Municipal (120 msnm) amb la mínima de Llagostera-Cadiretes (505 msnm). A 120 m d'alçada s'enregistraren 2,1 ºC i a 505 m hi hagueren 9,0 ºC, la qual cosa representa una diferència de 6,9 ºC.

Cal tenir present que en una atmosfera estàndard la temperatura va baixant a mesura que augmenta l'altitud. Això provoca que faci més fred a les zones elevades de muntanya que a les planes i a les valls. No obstant això, hi ha alguns fenòmens atmosfèrics que inverteixen aquest gradient de temperatura, fenomen que es coneix com inversió tèrmica. 
Es tracta d'un procés en el qual la temperatura ascendeix amb l'alçada degut a les condicions anticiclòniques i amb gran estabilitat atmosfèrica. En una inversió tèrmica podem veure com l'aire fred de les capes altes va descendint fins a les capes més baixes properes a la superfície terrestre. Aquest moviment de descens de l'aire fred es coneix com subsidència. Al llarg d'aquest descens, l'aire es va comprimint cada vegada més augmentant la seva pressió i va augmentant la seva temperatura. 

Quan arriba la nit el sòl es refreda de forma molt ràpida i la calor alliberada es transmet a l'aire que està en contacte amb la terra. L'aire fred és molt més pesat i es diposita en el fons de les valls i, per això, durant els matins les temperatures són més fredes en aquells sectors. 
Cal recordar que en aquestes situacions d'inversió tèrmica l'aire descendeix des de capes més altes i es va escalfant de manera que l'aire càlid quedaria per sobre de l'aire fred. Això fa que es formi un tap o tapadora. 
Atès que els moviments d'ascens d'aire estan completament inhibits per la falta de vent a causa de la gran estabilitat, aquestes masses de diferents característiques no s'arriben a barrejar i el fum no es dissipa. 

El fum d'una crema agrícola estancat a prop del sòl degut al fenomen de la inversió tèrmica, amb núvols alts i mitgencs abundants, el passat dimarts 4 de gener. Fotografia captada des de Santa Cristina d'Aro. Autor: Leo Villalobos