Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 3 de juny del 2010

Els huracans i les taques de petroli


Petroli abocat al Golf de Mèxic.

La marea negra que afecta el Golf de Mèxic està tenint i tindrà un elevat cost ambiental, avui ens centrarem en les afectacions que podria provocar el pas d'un huracà per aquella zona tant propensa als fenòmens d'aquest tipus.
Concretament i degut a les nombroses preguntes que el NOAA ha rebut sobre els efectes que podria tenir el pas d'un huracà, pel damunt del vessament de cru, aquest organisme dels Estats Units ha realitzat una nota de premsa, on es detallen algunes de les preguntes més freqüents amb les seves respostes:

Què li pot passar a un huracà que travessi la marea negra del Golf de Mexic?

•La majoria dels huracans abasten una enorme àrea de l'oceà (entre 400/500 Km.), molt major que la mida actual del vessament. Si la taca continua siguent més petita que l'àrea que sol afectar un huracà, els seus efectes sobre l'huracà seran mínims.

•La taca de petroli tindria poc efecte en la intensitat de precipitació, el vent, l'alçada de les onades o la seva trajectòria.

Quins efectes provocarà l'huracà quant passi pel damunt de la taca de petroli?

•Els forts vents i les onades gegantines poden ajudar a accelerar el procés de biodegradació del petroli.

•Els forts vents poden distribuir el petroli sobre una àmplia àrea, però és difícil de modelitzar exactament on podrà ser transportat.

• El moviment del petroli dependrà en gran mesura de la trajectòria de l'huracà.

•Els grans trens d'onades poden transportar el petroli cap a la costa i terra endins fins on arribi l'onada. Els objectes destrossats i arrossegats per l'huracà poden estar contaminats pel petroli, que prové de l'incident ocorregut a la plataforma petrolífera que es va enfonsar, així com també per altres abocaments degut al pas de l'huracà pel damunt d'altres plataformes.


Els vents d'un huracà van d'esquerra a dreta, així doncs:

-Un huracà que passi a l'oest de la marea negra pot ser que porti el petroli cap a la costa.

-Un huracà que passi a l'est de la taca podria portar el petroli lluny de la costa.

-No obstant això, els detalls de l'evolució de la tempesta, la trajectòria, la velocitat del vent, la mida, el moviment d'avanç i la intensitat, són aspectes que poden modificar aquest declaració.

La taca de petroli pot ajudar o perjudicar, al desenvolupament d'una tempesta ?

•Una taca de petroli podria suprimir l'evaporació de les aigües marines (tret fonamental pel desenvolupament de les tempestes tropicals) si aquesta capa és prou gruixuda, en no permetre el contacte de l'aigua amb l'aire.

•Amb una evaporació menys efectiva, es pot pronosticar que tindrem menys humitat disponible per alimentar els huracans i reduir així la seva força.

•No obstant això, a excepció de les zones més properes a la font, la taca és molt desigual.
A velocitats moderades del vent, com ara les que es produeixen en acostar-se els ciclons i les tempestes tropicals, l'existència d'una fina capa d'oli, com ara és el cas de la marea actual (excepte en àrees molt limitades a prop del pou) faria que es trenqués en taques més petites sobre la superfície o es barrejaria en forma de gotes, a les capes superiors de l'oceà. Les taques que s'enfonsin, podrien tornar a la superfície un cop passada la tempesta. Això permetria que gran part de l'aigua, pugui romandre en contacte amb l'aire que la cobreix i així reduir en gran mesura, qualsevol efecte que el petroli pugui tenir en l'evaporació.
Per tant, la marea negra no és probable que tingui un impacte significatiu sobre l'huracà.

L'huracà pot fer aflorar el petroli que està per sota del superfície del Golf?

•Totes les mostres fins a data d'avui, mostren que excepte a prop de la font, la quantitat d'hidrocarburs dispersats tenen uns nivells de parts per milió o menys. L'huracà barrejaria les aigües del Golf i dispersaria el petroli encara més.

Heu tingut experiència en el passat, sobre els efectes dels huracans i els vessaments de petroli?

•Sí, però la nostra experiència ha estat principalment amb el petroli de vessaments que es van produir a causa de la tempesta, no d'una taca d'oli existent i ni d'un alliberament continuat de petroli des del fons del mar.

•L'experiència dels huracans Katrina i Rita (2005), va ser que el petroli que s'allibera durant les tempestes va arribar a ser molt dispers.

•Tenim experiència en dotzenes de vessaments significatius i centenars de petits vessaments ocorreguts en instal.lacions lluny de la costa, en instal.lacions en terra ferma, en enfonsaments de vaixells, etç.

Pot ploure petroli amb el pas d'un huracà?

•Això no és possible, ja que la gran quantitat de vapor d'aigua de la zona que alimenta els huracans, és molt més gran que l'àrea coberta pel petroli, i la pluja es produeix en els núvols que existeixen a l'interior de l'huracà.

Informació extreta de http://www.noaa.gov/