Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 2 de juny del 2010

Més diners per netejar els boscos


El conseller de Medi Ambient i Habitatge, junt amb altres autoritats, visitant els treballs forestals a Vall-llòbrega aquest dilluns passat. Font: ACN

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha anunciat aquest dilluns que el Govern amplia amb 3,5 milions euros la partida destinada a la neteja de boscos.
Aquests diners, que se sumen a la partida ja aprovada de 5 milions, permetran continuar amb els treballs de neteja més enllà del 15 de juny, data fixada pel departament per tenir netes les zones prioritàries per evitar incendis. Baltasar ha dit que les brigades ja han executat el 70% d'aquests treballs a les Gavarres.
La demarcació de Girona va ser la més castigada pel temporal del març a Catalunya amb més de 89.907 hectàrees afectades.

La nevada del passat 8 de març va fer estralls als boscos catalans, especialment al massís de les Gavarres, entre les comarques del Gironès, la Selva i el Baix Empordà. Concretament, la neu va afectar 120.000 hectàrees de bosc, la gran majoria, més del 80%, a la demarcació de Girona. Això suposa que aquest estiu hi hagi més risc d'incendi que mai perquè és molta la fusta que s'acumula als boscos. El conseller de Medi Ambient ha reiterat que, perquè els boscos tornin al seu estat anterior caldrà, com a mínim,dos anys de treballs. De moment, la prioritat del DMAH és netejar les franges prioritàries com les pistes forestals i els perímetres de seguretat que han de garantir que, en cas d'incendi, el foc no es propagui amb rapidesa.

Des que les brigades del departament es van posar a treballar,han executat ja el 70% de la neteja d'aquestes franges i han permès que siguin transitables 320 quilòmetres de pistes forestals que van quedar plenes d'arbres caiguts després del temporal. Baltasar ha mantingut el compromís de tenir, a data del 15 de juny, totes les zones prioritàries netes.

3,5 milions més

Ara bé, per continuar les feines per netejar els boscos, Medi Ambient ha anunciat que destina una nova partida de 3,5 milions d'euros (que se suma a la de 5 milions aprovada després del temporal)per continuar amb les feines de neteja durant l'estiu. “Amb tota la feina feta durant aquest temps tenim la garantia que la zones estratègiques són barreres de protecció, però això no vol dir que no hi hagi perill d'incendis i, per això, hem de treballar molt més”, ha manifestat el conseller durant una visita a les Gavarres.

Baltasar ha indicat que “s'extremaran les precaucions” per evitar que els treballs de neteja durant l'estiu puguin causar incendis, ja que serà molta la fusta acumulada i una guspira de la maquinària per a desbrossar podria causar problemes. El conseller ha dit que encara han de fixar les zones on es treballarà durant l'estiu, però ha dit que “seran complementàries però no tant estratègiques” en comparació amb les actuacions que s'estan fent ara.

Actualment, a les Gavarres hi treballen 39 brigades, formades per 156 persones, que s'encarreguen d'esmicolar la fusta dels arbres caiguts i retirar-la del bosc. Amb unes motoserres, els operaris poden les branques trencades i trituren la fusta. A banda de l'actuació als boscos, Baltasar ha recordat que l'Agència Catalana de l'Aigua està actuant a les lleres dels rius per evitar que els arbres i branques caiguts provoquin que possibles riuades causin problemes per l'acumulació d'obstacles al riu. El conseller ha indicat que l'ACA ha acabat la neteja a quasi 51.000 metres de lleres, de les quals 44.650 són dins l'entorn de les Gavarres.

Segons ha detallat el conseller, una altra mesura iniciada pel Govern per ajudar a la neteja dels boscos veurà la llum el 15 de juny. Es tracta de les ajudes a propietaris forestals que es coneixeran a partir d'aquesta data. Baltasar ha indicat que són “moltes” les sol·licituds que han rebut i que les subvencions tenen caràcter retroactiu, és a dir, que els propietaris que ja hagin netejat els boscos privats després de la nevada rebran també una partida econòmica per la feina feta. El Govern va aprovar destinar 8 milions per a subvencions a titulars de terrenys forestals.

D'altra banda, el conseller ha afirmat que les brigades locals i comarcals ja han començat a treballar i que ho faran amb més intensitat a partir de la segona meitat de juny. La partida per aquestes contractacions és de 6 milions d'euros. Globalment el decret de mesures preveia una inversió de 21,5 milions que ara augmentarà fins a 25 milions.

Treballs forestals a les Gavarres:



Informació extreta de http://www.naciodigital.cat/diariforestal