Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 4 de juny del 2010

Temperatures "muntanya russa"



Els propers dies tindrem una gran variació de les temperatures, sobretot a l'interior del país.
Aquesta variabilitat de les temperatures serà conseqüència de l'arribada d'una bombolla d'aire càlid d'uns 18/20 cº a uns 1500m. d'altura., juntament amb l'entrada de vents del sector sud i oest, els quals podran arribar reescalfats a les planes interiors, en especial cap al Plà de Lleida o a l'interior de les comarques gironines. Tots aquests factors podran fer pujar els termòmetres fins als 32/34 cº a la plana Lleidatana i als 30/32 cº a l'interior de Girona, temperatures que ens faran recordar que l'estiu meteorològic ja és aquí., aquesta situació es repetiria el dissabte.
Arran de mar, l'efecte termoregulador de l'aigua marítima podrà alleugerir un xic els termòmetres, tot i així, les temperatures també podran pujar respecte a jornades anteriors.

Sembla que aquesta pujada de les temperatures vindrà contrarestada per l'arribada d'un embossament d'aire fred a les capes altes de l'atmosfera d' uns -15/-16 cº, previst per diumenge a la tarda, juntament amb l'enretirada de la bombolla d'aire càlid en capes mitges.
Així doncs, a partir del diumenge al migdia, podrien començar a aparèixer algunes tempestes al Pirineu (sobretot a l'occidental) i a l'oest de Catalunya, amb abundant aparell elèctric i forta intensitat de precipitació, inclús acompanyades per fenòmens de temps sever.
Amb el pas de les hores aquestes tempestes podran arribar a altres punts de l'interior., ara com ara, es fà difícil de precisar si arribaràn a la costa o tant sols ens quedarem amb un augment de la nuvolusitat amb alguna feble precipitació, més endavant mirarem d'aclarir-ho.

Diagrama dels "ensembles". Observeu com les temperatures a 850 hpa i a 500 hpa. patiran una brusca pujada i una brusca baixada entre dissabte i diumenge:




La setmana que vé podriem tenir una marcada variabilitat atmosfèrica, que es traduiria en ruixats de tarda a molts punts de l'interior i inclús a mitjans de setmana, aquests ruixats o tempestes podrien arribar a la costa, tot això vindria provocat per l'enretirada de l'anticicló de les Azores, el qual permetria l'entrada d'un profund solc d'aire fred amb acusada inestabilitat, juntament amb temperatures més baixes que les dels darrers dies. Ho anirem seguint.