Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 6 de setembre del 2013

4 i 5 de setembre: sol, calor i primers núvols del canvi de temps

Cirrocumulus floccus vistos ahir dijous a la tarda.


Tal com es preveia, el cel completament ras que hi havia el passat dimarts va ser una excepció en aquesta primera setmana de setembre.
Tot i el domini del sol i la calor que hi hagut les dues darreres jornades, ja han començat a visitar-nos alguns núvols que denoten el proper canvi de temps que ens ha d'afectar durant el cap de setmana i alguns dies de la setmana pròxima.
Un altre dels trets que denoten el canvi de temps és la baixada de la pressió en superfície que hi hagué ahir dijous, la qual descendí fins als 1013hPa.

En un altre ordre de coses, a la imatge superior podem contemplar uns interessants Cirrocumulus floccus apareguts ahir a la tarda, els quals, són un indicatiu del sistema frontal que viatja lentament cap a nosaltres i de les possibilitats que entre el dissabte al vespre i diumenge, es pugui escapar algun ruixat tempestuós a Palamós.
Aquests possibles ruixats poden caure amb forta intensitat, però en principi els models de precipitació ens parlen que només es podrien acumular una desena de litres, no obstant, a la previsió del cap de setmana entrarem en més detalls.


Mapa de precipitació acumulada en 12 hores fins diumenge a la nit.


Parlant dels bonics núvols alts d'ahir, cal dir que els Cirrocumulus es formen entre els 6 i 12 quilòmetres d'alçada, i tot sovint acompanyen Cirrus i Cirrostratus .
A diferència dels cirrus i cirroestrats, formats exclusivament per cristallets de gel, els cirrocúmuls tenen una petita quantitat de gotes d'aigua líquida, encara que aquestes es troben en un estat de subfusió. (Per saber més sobre la subfusió accediu a aquest enllaç: http://ca.wikipedia.org/wiki/Subfusi%C3%B3

Els cristalls de gel són el component predominant, i en general, els cristalls de gel fan que l'aigua en subfusió descendeixi del núvol i aquesta es congeli ràpidament, llavors el cirrocúmul es converteix en cirrostratus. Aquest procés també pot produir precipitació en forma de virga que consisteix en gel o neu. Així, els cirrocúmuls són generalment de curta durada.


Cirrocumulus floccus d'ahir a la tarda.


Pel que fa a la situació d'ahir dijous 5 de setembre, les màximes més altes de la nostre comarca s'enfilaren fins als 30ºC cap a l'interior, tot això acompanyat per un important augment de la sensació de xafogor. També cal destacar que les mínimes al Baix Empordà segueixen força fresques, amb valors de 14ºC cap a l'interior, a més, a Palamós es va baixar fins als 18,1ºC.

Màximes enregistrades ahir dijous 5 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 30,4ºC (13,5ºC)., Monells 30,0ºC (13,6ºC)., Torroella de Montgrí 29,2ºC (13,8ºC)., la Tallada d'Empordà 28,9ºC (14,2ºC)., Castell d'Aro 26,9ºC (15,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 5 de setembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 26,0ºC, mínima 18,1ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb algun banc de boira unes milles mar endins i traces de Ci i Cc a la tarda 2/8. Vent de component ESE al matí, a 5/10km/h de mitjana i vent del SO a la tarda, a 5/10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 18km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 59%. (Dades de meteoclimatic.com)


Cirrocumulus d'ahir a la tarda.


Cumulus humilis vistos el passat dimecres al migdia des del Pla de sa Nau.


Per finalitzar, el passat dimecres 4 de setembre, el dia va ser assolellat i xafogós, però apareixeren alguns cúmuls decoratius al migdia 2/8, com els que veiem a la foto superior.

Pel que fa les temperatures, les màximes més altes altre cop van pujar fins als 30ºC cap a l'interior de la comarca, i les mínimes van ser molt fresques, amb els 11,3ºC de Monells com a valor més baix.
A Palamós es va baixar fins als 17,3ºC, amb la qual cosa un petit jersei no feia nosa a la nit.

Màximes enregistrades el passat dimecres 4 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 30,8ºC (11,3ºC)., la Bisbal d'Empordà 29,9ºC (11,9ºC)., la Tallada d'Empordà 29,8ºC (12,0ºC)., Torroella de Montgrí 28,8ºC (12,4ºC)., Castell d'Aro 26,0ºC (13,8ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimecres 4 de setembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 26,1ºC, mínima 17,3ºC. Vent de component NO de matinada i fins les 10:00h, a 5/10 km/h de mitjana., vent del SE fins a la tarda, a 2/6km/h de mitjana., vent del SSO a la tarda, a 10/14km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24km/h SSO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 71%. (Dades de meteoclimatic.com)