Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 8 de setembre de 2013

El gel marí de l'Àrtic augmenta, però segueix per sota la mitjana

Taula comparativa any rera any, de l'extensió del gel marí àrtic, a data 1 de setembre. Veiem com aquest 2013, a data 1 de setembre, l'extensió de gel ha augmentat en més d'un milió de quilòmetres quadrats respecte a l'any anterior per les mateixes dates.


Tot i que no es poden llençar les campanes al vol, el gel marí de l'Àrtic aquest any presenta una extensió molt més gran que la que tenia l'any passat per les mateixes dates.
Les freqüents nevades caigudes aquest estiu han contribuït a mitigar la fosa del gel marí, amb unes temperatures que tot sovint s'han mogut per sota la mitjana.
Un dels indicadors que demostren que aquest estiu ha estat molt fred a l'Àrtic, és el fet que el famós pas del nord-oest s'ha mantingut tancat per culpa del gel, una situació que no es donava des de l'any 2008.

Malgrat aquesta bona notícia, s'ha de tenir en compte que mai des de l'any 1979 hi ha hagut una tendència positiva pel que fa al creixement del gel, com es desprèn de la taula inferior. Així doncs, les dades d'aquest any no ens han de portar a un entusiasme fàcil, ja que venim de 3 anys amb pèrdues constants i, sobretot, si ho comparem amb l'any 2012, en què es va assolir el rècord d'extensió mínima de la superfície de gel marí a l'Àrtic. En resum, aquest any tenim més gel marí que l'any passat, però encara es troba clarament per sota de la mitjana dels darrers anys.


Gràfica de l'extensió del gel marí àrtic. La línia superior de color gris ens mostra l'extensió mitjana entre el 1981-2010., la línia verda discontínua és l'extensió que tenia el gel marí l'any passat, i la línia blava és l'extensió que ha presentat el gel marí aquest any 2013. Veiem com aquest any hi ha més gel en comparació amb l'any passat, però encara es troba per sota de la mitjana.