Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 9 de setembre del 2013

Diumenge 8 de setembre: ruixats de tarda

Cortines de pluja vistes ahir a la tarda sobre els estreps de les Gavarres.


Tal com estava anunciat, ahir diumenge 8 de setembre van reaparèixer els ruixats de tarda a Palamós, repartits en dues tongades i amb algun tro llunyà.
Tot i les clarianes del matí dominical, la presència d'un important embossament d'aire fred en altura i una zona de convergència de vents en superfície a prop de la costa, van fer crèixer importants nuvolades que descarregaren ruixats i tempestes, els més importants cap al prelitoral de Barcelona.
Aquests ruixats seguiren el seu camí cap al nord-est i encara van poder arribar força actius fins al sud del Baix Empordà, tal com podem veure al recull d'imatges d'aquest post.

La gran varietat de gèneres nuvolosos que es veien entre les clarianes matinals, formats majoritàriament per Cs, Ci, Ac, St, Sc i Cu, eren un símptoma clar que la tarda seria inestable, i així va ser.
També cal destacar l'encert d'alguns models numèrics, perqué aquests preveien que caurien una desena de litres fins ahir a la nit i, finalment, a Palamós entre els dos dies hem recollit 14,6mm.

Dades de precipitació caiguda ahir diumenge 8 de setembre al Baix Empordà, segons Meteoclimatic:

Calonge-Mas Pallí 8,4mm., Calonge 5,4mm., Palamós 4,2mm., Palafrugell 3,0mm., Sant Feliu de Guíxols 2,0mm., Verges 1,8mm., Bellcaire d'Empordà 0,6mm.


Imatge de radar a les 19:36h, on veiem la segona tongada de ruixats que afectaven la costa i prelitoral.


Pel que fa a les temperatures, la màxima més alta de la nostre comarca van ser els 26,1ºC de Calonge i la màxima més baixa foren els 22,7ºC de Calonge-Mas Pallí. Com veieu, les màximes es quedaren lluny dels 30ºC que hi havien dies enrera
Per la seva banda, les mínimes es van moure entre els 15,1ºC de Verges, com a mínima més baixa, i els 17,4ºC de Calonge-Mas Pallí com a mínima més alta.

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 8 de setembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 22,3ºC, mínima 16,9ºC. Pluja 4,2mm. Vent de component ENE al matí i a la tarda, a 10km/h de mitjana, i vent en calma al vespre. Ratxa màxima de vent 29km/h ENE. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i al vespre, i marejol a la tarda. Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 73%. (Dades de meteoclimatic.com)


Dues fotos més de la tarda de ruixats d'ahir diumenge


Cortines de pluja mirant cap a l'oest.


Cel amenaçador a sobre Palamós abans de ploure.