Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 19 de setembre del 2013

Dimecres amb temps assolellat i lluna elèctrica

La Lluna quasi plena d'ahir en un decorat elèctric. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


El temps ens segueix donant una de freda i una de calenta. Si el passat dimarts l'astre rei brillà per la seva absència, ahir dimecres 18 de setembre vam tenir un dia dominat pel sol...i també per la Lluna.

La imatge que obre aquest article i les que apareixen més avall ens mostren una Lluna que ahir al vespre presentava una cara il·luminada al 97%., concretament, el nostre satèl·lit va aparèixer magestuosament per l'horitzó de llevant a les 19:39h.
Si els núvols ho permeten, avui dijous la podrem veure en tota la seva esplendor, ja que aconseguirà la seva plenitud a les 13:10h, i quan aparegui a l'horitzó es trobarà il·luminada en un 99,67%. Aquesta sortida espectacular tindrà lloc a les 19:48.

En referència a la situació meteorològica d'ahir dimecres, a part de la Lluna i el Sol, també aparegueren alguns cúmuls i estratocúmuls decoratius al migdia 3/8 a sobre Palamós.
Finalment, al vespre quedà un cel serè igual que al matí, però mirant cap al nord l'horitzó presentava un aspecte rogenc degut als núvols alts que s'anaven atansant i que indicaven la proximitat d'un front fred molt esquifit que deixarà tramuntana moderada al nord de l'Empordà i mar endins.

Pel que fa a les temperatures màximes d'ahir dimecres 18 de setembre, aquestes foren més altes que el dia anterior i els valors més elevats van superar els 26ºC en algunes poblacions de l'interior de la nostre comarca. Cal destacar la fresca que va fer a la nit/matinada, amb alguna mínima de només 11ºC a l'interior.
A Palamós també va fer molta fresca, ja que vàrem baixar fins als 15,1ºC de mínima, una temperatura que podria correspondre perfectament a la màxima d'un dia de ple hivern.

Màximes enregistrades ahir dimecres 18 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 26,4ºC (11,9ºC)., Monells 26,2ºC (10,9ºC)., la Tallada d'Empordà 26,0ºC (11,8ºC)., Torroella de Montgrí 25,1ºC (12,3ºC)., Castell d'Aro 23,7ºC (13,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 18 de setembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 23,4ºC, mínima 15,1ºC. Vent amb predomini del component NO de matinada, a 2/5km/h de mitjana i moments de calma., vent del ESE al matí, a 5/10km/h de mitjana., vent del SO a la tarda, a 5/10km/h de mitjana., vent en calma al vespre. Ratxa màxima de vent 21km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i un xic de marejol a la tarda. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 72%. (Dades de meteoclimatic.com)


Fotografies de la jornada d'ahir amb la Lluna i alguns cúmuls decoratius


Cúmuls de tarda a les Gavarres.


Lluna elèctrica a Calonge.


Lluna elèctrica a Calonge.