Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 23 de setembre del 2013

Últim cap de setmana d'estiu amb sol i capvespres de cine

El capvespre de pel·lícula d'ahir diumenge. Última posta de sol de l'estiu 2013.


El vent impetuós del nord-est que bufava en altura (uns 20/30 nusos entre els 500/300hPa) al llarg d'aquest cap de setmana, facilità la presència d'un cel molt fotogènic envaït per pinzellades de cirrus que decoraren amb les seves millors gales els dos darrers capvespres de l'estiu astronòmic, unes escenes de cine que podem contemplar a les fotos d'aquest post.

Entrant en detalls, ahir diumenge 22 de setembre, darrer dia de l'estiu astronòmic, la jornada fou assolellada, amb un celatge asserenat de bon matí i progressivament ocupat per un tel de núvols prims Ci 6/8.
També cal destacar la mar de gregal que hi havia, amb onades de 0,5m arran de costa i superiors al metre d'altura mar endins.

Malgrat aquests núvols prims, no cal esperar cap canvi de temps pels propers dies, uns dies que estaran marcats pel sol i per unes màximes que aniran pujant progressivament, recordant-nos més l'estiu que no pas la tardor, sobretot al migdia.
Aquesta bonança podria començar a defallir a partir del cap de setmana i els inicis de la setmana pròxima, moment en el qual l'anticicló s'anirà enretirant, tot permetent l'arribada d'un sistema frontal.

Pel que fa a les temperatures d'ahir diumenge, les màximes van tornar a ser prou elevades a l'interior de la nostre comarca, amb nombrosos registres de 27ºC.
El fet més cridaner, però, van ser les mínimes, les quals ja les podem qualificar com a "fredes". Per exemple, destaquen els 8,9ºC de mínima que van tenir a Monells, una situació que reportà un marcat contrast entre el dia i la nit, amb una amplitud tèrmica de 18ºC.
A Palamós també va fer molta fresca de nit, amb una mínima de 14,5ºC.


Última posta de sol de l'estiu astronòmic. Ahir diumenge vam poder guadir d'aquest espectacle a la badia.


Màximes enregistrades ahir diumenge 22 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 27,6ºC (11,9ºC)., la Bisbal d'Empordà 27,0ºC (9,5ºC)., Monells 27,0ºC (8,9ºC)., la Tallada d'Empordà 27,0ºC (10,3ºC)., Torroella de Montgrí 24,7ºC (10,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 22 de setembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 24,4ºC, mínima 14,5ºC. Vent amb predomini del component NO de matinada, a 2km/h de mitjana i calma., vent del NE i E la resta del dia, a 10/15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37km/h NE. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror o forta maror mar endins, mar de fons de gregal. Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 49%. (Dades de meteoclimatic.com)


La posta de sol del passat dissabte també va ser de cine degut als cirrus i a les esteles dels avions.


Per finalitzar, el passat dissabte 21 de setembre va començar amb un cel asserenat, però amb el pas de les hores també va quedar enterenyinat per núvols alts Ci i Cs 5/8, juntament amb algun Ac, Sc i Cu al migdia i al vespre 3/8.

En un altre ordre de coses, la presència de corrents de mar cap a terra van portar nombrosos bancs de borns de l'espècie Cotylorhiza tuberculata (poc perillosa) cap a la platja Gran, una situació que ja s'havia reproduït en jornades anteriors.

El més destacat del dia, meteorològicament parlant, van ser les màximes estiuenques que s'assoliren al prelitoral de Girona, amb molts valors de 30ºC o més.
A Vilobí d'Onyar tingueren 30,5ºC de màxima, 29,8ºC a Fornells de la Selva, 29,5ºC a Girona o també 29,5ºC a Anglès.

Pel que fa a les temperatures màximes del passat dissabte al Baix Empordà, aquestes arribaren o superaren els 28ºC. A Palamós vam tenir una màxima de gairebé 25ºC i la mínima baixà dels 19ºC.

Màximes enregistrades el passat dissabte 21 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 28,5ºC (12,8ºC)., Monells 28,3ºC (11,7ºC)., la Tallada d'Empordà 27,3ºC (13,4ºC)., Castell d'Aro 27,1ºC (13,8ºC)., Torroella de Montgrí 25,6ºC (13,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 21 de setembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 24,6ºC, mínima 18,4ºC. Vent amb predomini del component NNE de matinada, a 8/12km/h de mitjana i vent del SE la resta del dia, a 10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31km/h NNE. Estat de la mar amb marejol. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 79%, mínima 63%. (Dades de meteoclimatic.com)


El capvespre enterenyinat del passat dissabte.


Cel enterenyinat per cirrus i alguns cúmuls a sobre el mar el passat dissabte a darreres hores.