Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 2 de setembre del 2013

Fotos, dades del cap de setmana i llegenda del bisbe adormit

Cel serè a la badia de Palamós ahir diumenge al migdia. Imatge captada des de Sant Antoni de Calonge.


El cap de setmana que hem deixat enrera (transició entre els mes d'agost i el mes de setembre), ha estat marcat per unes temperatures típiques de l'estiu, un cel dominat pel sol i un vent de tramuntana cremadora força insistent.

Entrant en detalls, ahir diumenge 1 de setembre, el dia va ser assolellat, amb alguna tímida traça de núvols Cirrus i algun deixant dels avions. El temps càlid fou aprofitat per gaudir al màxim de les platges i l'aire lliure en general.

El meteor més destacable d'ahir va ser el vent de tramuntana reescalfat que bufà amb insistència de matinada, al matí i al vespre, fent pujar la temperatura màxima fins als 29ºC a Palamós i fent baixar la humitat relativa fins a un mínim del 36%.

Pel que fa a les temperatures màximes assolides a la nostre comarca, cap a l'interior es van superar els 31ºC. A Palamós vam tenir una nit tropical amb 20,9ºC de mínima.

Màximes enregistrades ahir diumenge 1 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 31,4ºC (13,0ºC)., Castell d'Aro 31,3ºC (14,7ºC)., Monells 31,2ºC (12,2ºC)., Torroella de Montgrí 30,8ºC (13,4ºC)., la Tallada d'Empordà 30,5ºC (13,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 1 de setembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 28,7ºC, mínima 20,9ºC. Vent de component NNO de matinada i al matí, a 15/20km/h de mitjana., vent del SO a la tarda, a 10km/h de mitjana., vent del NO al vespre, a 10/15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 44km/h NNO. Estat de la mar amb marejol arran de costa i forta maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 75%, mínima 36%. (Dades de meteoclimatic.com)


Dues fotos més d'ahir al migdia des de Sant Antoni de Calonge


Platja de Sant Antoni de Calonge amb Palamós al fons i marejol aixecat pel garbí.


Platja de Torre Valentina amb marejol i cel serè.


El petit poble de Fontanilles el passat dissabte a la tarda, amb camps segats i temps assolellat. Imatge captada des del Puig de Font Pasquala (90msnm) situat a Gualta. Al fons apareixen el Quermany Gros (222msnm) situat al centre de la foto, i el Quermany Petit (114msnm) a mà dreta.


D'altre banda, el passat dissabte 31 d'agost, el temps fou molt similar al d'ahir diumenge, amb un ambient assolellat i un vent reescalfat del nord que bufà tot el dia i s'endugué la humitat. Aquest fet propicià l'existència d'una bona visibilitat, tal com podeu comprobar a les imatges captades des de Gualta.

Pel que fa a les temperatures màximes enregistrades a la nostre comarca, aquestes s'enfilaren fins als 30/31ºC cap a l'interior. A Palamós el vent reescalfat que bufà de matinada ens deixà una mínima molt alta de 21,6ºC, però com que la humitat era molt baixa ens vam deslliurar de la xafogor.

Màximes enregistrades el passat dissabte 31 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 30,9ºC (18,1ºC)., la Bisbal d'Empordà 30,7ºC (13,0ºC)., Monells 30,7ºC (11,3ºC)., Torroella de Montgrí 30,1ºC (20,2ºC)., la Tallada d'Empordà 30,1ºC (13,8ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 31 d'agost del 2013 a Palamós., temperatura màxima 28,1ºC, mínima 21,6ºC. Vent de component NNO, a 15/20km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 47kmh N. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda arran de costa, amb forta maror o maregassa mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 52%, mínima 32%. (Dades de meteoclimatic.com)


Més fotos del passat dissabte realitzades des de Gualta


La plana del Baix Ter amb les illes Medes al fons.


Torroella de Montgrí amb el castell al cim de la Muntanya de Santa Caterina (302msnm).


Les illes Medes amb la plana del Baix Ter.


El Massís del Montgrí, amb Gualta en primer terme. Al fons apareix Torroella de Montgrí, amb Ullà a mà esquerra. Aquest massís porta una llegenda associada.


La llegenda del bisbe adormit

Si un capvespre mireu el Massís del Montgrí des de lluny, amb una mica d'imaginació podreu comprovar perfectament que el que veieu no és una muntanya, sinó el cos petrificat d'un bisbe adormit sobre la plana.
El cap cobert per la mitra, és la muntanya d'Ullà. La muntanya de Santa Caterina forma el pit, i sobre el pit el bisbe hi té les mans creuades, a les quals hi destaca un magnífic anell que no és altre que el castell del Montgrí. La resta del cos està format pel Montplà i la Muntanya Gran. Finalment les dues roques Maures, ja sobre l'Estartit, són els peus.

En un altre ordre de coses i ja per finalitzar, us poso les dades meteorològiques del passat divendres 30 d'agost del 2013 a Palamós., temperatura màxima 28,1ºC, mínima 20,6ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb algun Sc residual de bon matí 1/8. Vent de component N i NNE, a 15/20km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 45kmh N. Estat de la mar amb marejol arran de costa i forta maror o maregassa mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 57%, mínima 31%. (Dades de meteoclimatic.com)

Màximes enregistrades el passat divendres 30 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 30,3ºC (16,8ºC)., la Bisbal d'Empordà 30,2ºC (13,1ºC)., Monells 30,1ºC (12,5ºC)., la Tallada d'Empordà 29,5ºC (13,2ºC)., Torroella de Montgrí 29,0ºC (13,9ºC).