Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 11 d’abril del 2016

10 d'abril: els camps de colza vesteixen l'Empordanet de groc

Cel blau i camps de colza florits ahir diumenge a la tarda des de Sant Feliu de Boada (Palau-sator). Al fons veiem la vila medieval de Pals. A mà dreta hi ha la muntanya del Quermany (222msnm) i a mà esquerra el Puig d'en Pau (173msnm).


Ahir diumenge 10 d'abril, tal com es preveia, el vent de garbí va tornar a condicionar el panorama meteorològic de Palamós. Tot i l'ambient assolellat, malgrat alguns intervals nuvolosos, una vegada més el vent fresc i empipador de mar va provocar que el termòmetre només pugés fins als 16,0ºC de màxima. No obstant això, a mesura que ens endinsàvem cap a l'interior del Baix Empordà el mercuri ja es va enfilar per sobre dels 20ºC (21ºC a Les Olives).
Cap al prelitoral de Girona les màximes més elevades van donar-se a Cabanes 23,1ºC, Espolla 22,6ºC, Anglès 22,3ºC o al Pantà de Darnius-Boadella 22,0ºC. Dades de Meteocat

Com podeu veure en el recull d'imatges captades ahir des de Torrent i des de Sant Feliu de Boada (Palau-sator), la tarda assolellada i els camps de colza florits van fer brillar un dels paisatges més meravellosos del país, conegut dins l'àmbit literari com a Empordanet.

Al bell mig del territori que ocupa l'Empordanet, anomenat així pel famós escriptor Josep Pla, hi trobem el Mont-aspre, petit turó on s'assenta el centre històric medieval de Pals, on destaca la torre romànica construïda entre els segles XI i XIII, coneguda com la Torre de les Hores.

Dins del barri gòtic de la vila de Pals hi ha carrers empedrats i arcades de mig punt, façanes amb finestres ogivals i balcons de pedra. La muralla de la vila consta de quatre torres quadrades que daten del segle IV. El mirador de Josep Pla (des d'on es poden veure els camps de l'Empordà i les illes Medes), la plaça Major, les tombes al carrer Major i l'església de Sant Pere són altres indrets d'interés.


Camp de colza florit vist ahir a la tarda, amb el centre històric medieval de Pals al fons de la imatge. Veiem l'església de Sant Pere, la muralla amb diverses torres i la famosa Torre de les Hores al cim del turó.


Pals és un conjunt monumental històric molt antic format pel castell, la vila i les muralles. Malgrat no haver-hi vestigis d'època romana, el seu nom evoca aquest origen, ja que prové del llatí "Palus", que significa lloc pantanós, i el castell s'anomenava "Castellarum Montis Aspero" que en català és Mont-aspre. El castell de Pals fou documentat per primer cop l'any 889 amb el nom de castell de Mont-Aspre quan el rei Odó I de França va fer-li una donació. El segon document, data de l'any 994, per una altra donació feta pels comtes de Barcelona, Ramon Borrell i Ermessenda, cedint la torre de Pals i l'església de Sant Pere al bisbe de Girona. A finals del segle X fou propietat de la família del cavaller Gausfred Vidal.

El 1065 el senyoriu de Pals va retornar als comtes de Barcelona, Ramon Berenguer i Almodis. Entre l'any 1380 i el 1482 esclaten diverses revoltes de camperols anomenades Revolta dels remences que culminen amb la guerra civil catalana contra Joan II. Arran d'aquest conflicte el castell va quedar molt malmès i el monarca va permetre re-aprofitar les seves pedres per reconstruir l'església de Sant Pere i les muralles de la vila. Només es va conservar la torre circular, coneguda actualment com la Torre de les Hores. L'any 1501 i en temps del rei Ferran el Catòlic s'organitza com a municipi independent amb atribucions de vila i poders per imposar tributs.


Pals vist des de Torrent.


En relació als paràmetres estrictament meteorològics, veiem com les temperatures màximes que tingueren lloc ahir diumenge 10 d'abril al Baix Empordà, van pujar a tot arreu amb més o menys intensitat, a causa del sol i el vent del sud
Per exemple, a Torroella de Montgrí va pujar 2,3ºC, a La Tallada d'Empordà la màxima va ascendir 1,5ºC respecte el dia abans i a Monells va pujar 0,4ºC respecte el dissabte. A Palamós la màxima va pujar 0,4ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 20,9ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 16,0ºC de Palamós van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van pujar a tot arreu amb més o menys força., per exemple, a Castell d'Aro la mínima va pujar 2,8ºC, a Monells va ascendir 2,6ºC respecte el dia abans i a La Tallada d'Empordà va pujar 1,3ºC. L'excepció apareix a Torroella de Montgrí, amb una mínima 0,2ºC més baixa que la del dissabte. A Palamós la mínima va ser 1,5ºC més alta que la del dia anterior.
Els 3,6ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 10,1ºC de Sant Feliu de Guíxols o de Calonge-Mas Pallí foren les mínimes més elevades. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 10 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 20,7ºC (4,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,6ºC (4,2ºC)., Torroella de Montgrí 20,1ºC (4,6ºC)., Monells 19,7ºC (3,6ºC)., Castell d'Aro 17,6ºC (6,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 10 d'abril del 2016 a Palamós., temperatura màxima 16,0ºC, mínima 8,9ºC. Estat del cel dominat pel sol i intervals nuvolosos., de matinada cel ennuvolat i caiguda d'alguna roina inapreciable., a primera hora del matí 2/8 Ci i esteles d'avions., al llarg del matí aparició de 3/8 o 4/8 Cu, Sc i St., a la tarda grans clarianes intercalades amb entre 2/8 o 4/8 Sc i St impulsats pel vent de garbí, juntament amb 1/8 o 2/8 Ac. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de direcció NO, O i OSO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del S i SSO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del S, SSE i SE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 42 km/h S (44 km/h a La Fosca). Estat de la mar amb marejol al matí i maror a partir del migdia, nombrosos blancalls., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,05 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 1,64 metres a les 16:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 79%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir a la tarda amb camps de colza florits i la vila medieval de Pals al fons. Fotos tirades des de Torrent i des de Sant Feliu de Boada (Palau-sator)