Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 19 d’abril del 2016

El nivell global del mar va pujar més de pressa al segle XX que en qualsevol dels 27 segles anteriors

Una platja de Costa Rica afectada per l'augment del nivell del mar.


Un nou estudi fet per un equip d'investigació internacional suggereix que el nivell global del mar es va elevar més ràpid en el segle XX que en qualsevol altre dels anteriors 27 segles.

L'equip de Robert Kopp, de la Universitat Rutgers a Estats Units, i Roland Gehrels, de la Universitat de York al Regne Unit, va trobar que sense l'escalfament global del segle XX, el nivell del mar hauria augmentat menys de la meitat que l'increment observat entre el 1900 i el 2000 i, fins i tot, podria haver baixat. En canvi, l'esmentat nivell global del mar va pujar uns 14 centímetres.

"L'augment del segle XX va ser extraordinari en el context dels últims tres mil·lennis, i l'increment al llarg de les últimes dues dècades ha estat fins i tot més ràpid", adverteix Kopp.

Cap registre local mesura el nivell global del mar. Cadascun mesura el nivell de la mar en un lloc determinat que pot estar exposat a influències geològiques o d'un altre tipus, les quals poden provocar diferències respecte la mitjana global. El repte estadístic és extreure un resultat global. Això és el que ha aconseguit l'enfocament estadístic emprat per l'equip de Kopp i Gehrels..

La base de dades utilitzada va cobrir 3.000 anys i va incloure registres de 24 llocs de tot el món. Les dades sobre els nivells passats de la mar es van obtenir d'esculls de corall, jaciments arqueològics i moltes mostres de sediments d'aiguamolls. L'anàlisi també va aprofitar 66 registres de mesurament de marees dels últims 300 anys.

L'estudi indica que el nivell global del mar va descendir en uns 8 centímetres des de l'any 1000 al 1400, un període durant el qual el planeta es va refredar uns 0,2 graus centígrads.
La temperatura global mitjana d'avui dia és aproximadament 1 grau centígrad més alta que la de finals del segle XIX.

Els investigadors diuen que és probable que el nivell global del mar s'incrementi en entre 0,52 i 1,31 metres al segle XXI, si el món continua utilitzant com fins ara els combustibles fòssils. Si es reduís gradualment el seu ús, l'augment del nivell del mar també es podria reduir entre 0,24 i 0,61 metres.

Font: http://www.pnas.org/content/113/11/E1434.abstract