Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 4 d’abril del 2016

Arriba una pertorbació i dades d'ahir diumenge

Mapa de superfície previst per demà dimarts a les 14:00h. Veiem una pertorbació centrada en el Golf de València que ens abraça de forma indirecte.


Després de l'autèntic rosari de sistemes frontals descafeïnats que ens han afectat en els darrers mesos, l'arribada d'una pertorbació que passarà pel sud de Catalunya en les pròximes hores, sembla que per fi ens podria deixar una mica més de pluja, però com és habitual en aquests tipus de situacions, a la nostre vila tan sols ens arribaran les escurrialles.
Segons els darrers mapes, el nucli fred de la pertorbació creuarà pel sud-est de la Península, amb isotermes de -23/-25ºC a 500hPa.
Les primeres precipitacions procedents d'aquesta borrasca poden aparèixer a partir de la matinada i el matí de demà dimarts, amb acumulacions d'entre 10/20 mm a la nostre comarca., cap al Pirineu gironí i en altres serralades de l'interior les acumulacions poden superar els 50 mm gràcies al forçament orogràfic, amb una cota de neu que voltarà els 2100 metres.

Tal com podeu veure al mapa superior, el centre de la pertorbació pot posicionar-se al damunt del Golf de València. Això facilitarà que les isòbares tinguin un llarg recorregut marítim, amb la qual cosa tindrem un aport d'humitat a les capes mitjanes i baixes de la troposfera,amb vent de xaloc.
L'aire carregat d'humitat, les baixes pressions i la presència d'aire fred en altura, seran una combinació ideal per fer crèixer núvols gruixuts dels gèneres Nimbostratus i Cumulus (tampoc es descarta algun Cumulonimbus) que en alguns moments podran descarregar precipitacions moderades.
Malgrat els mapes, la major o menor quantitat de precipitació que es pugui acumular dependrà del posicionament final de la pertorbació i de la seva velocitat de desplaçament, això vol dir que el moviment de la borrasca caldrà seguir-lo de prop.


Mapa de precipitació acumulada prevista per demà dimarts.


Al darrera d'ella es preveu l'entrada de vent de tramuntana moderat amb alguns cops forts, tot això a partir de la nit de dimarts a dimecres.
La tramuntana pot anar pujant d'intensitat amb el pas de les hores i arribar fins als 30 km/h de mitjana durant les hores centrals del dia del proper dimecres, amb alguna ratxa al voltant dels 75 o 90 km/h en el nostre sector costaner i per sobre dels 100 km/h al nord de l'Alt Empordà.
De cares al dijous es preveu que la tramuntana es mantingui de forma moderada, amb algun cop fort.

Abans no entri aquesta tramuntanada, per demà dimarts tindrem vent de component SE fins al migdia, a uns 10/15 nusos arran de costa i a uns 20 nusos mar endins. Com es normal, la presència de la pertorbació farà que hi hagi una marcada mar de fons, amb ones al voltant dels 1,5/2 metres d'alçada significant, però amb algunes onades isolades que poden superar els 4 metres mar endins.


Mapa de vent en superfície previst per dimarts a les 11:00h. Es veu vent de xaloc a 10/15 nusos arran de costa i a 20 nusos mar endins, al davant del nostre sector costaner. 


Mapa d'onatge significant previst per demà dimarts a les 14:00h. Es veuen onades de 1,5/2 metres de direcció SE a la nostre àrea.


Pel que fa al temps que ja ha succeït, ahir diumenge 3 d'abril a Palamós, els núvols matinals i el vent fred de garbí s'encarregaren d'espatllar una vegada més la jornada.
Les restes d'un front van fer que a primeres hores del dia els núvols dominessin els nostres celatges, amb entre 5/8 i 7/8 Ci, Ac, Sc i St. Malgrat tot, a partir del migdia els núvols es van trencar molt fins a deixar-nos un temps assolellat, amb 4/8 Ci i Ac, a més de 3/8 Sc. A la tarda el cel encara va quedar més net de núvols, amb només 1/8 o 3/8 Ci i Ac, juntament amb 2/8 o 3/8 Sc i St empesos pel vent de garbí.

Parlant del vent, tal com es preveia, durant tota la jornada dominical va estar bufant un fred i empipador vent de garbí, amb component S, SSO i SO.
Fins les 05:00h va bufar a uns 10/15 km/h de mitjana i a partir de llavors va pujar d'intensitat fins als 15/20 km/h de mitjana.
Entre les 09:00h i les 14:00h va baixar fins als 10/15 km/h de mitjana, però a partir d'aleshores el vent va tornar a pujar fins als 15/20 km/h de mitjana, ratxa màxima 42 km/h (44 km/h a La Fosca)., no obstant això, a partir de les 18:00h va tornar a fluixar fins als 10/15 km/h de mitjana.
Com és habitual, la presència del vent de garbí va portar nombrosos practicants de kitesurf a la badia palamosina i es va encarregar que el termòmetre només pugés fins als 15,1ºC de màxima, a més, a mar s'aprecià maror, amb onatge al voltant dels 0,5/1 metre d'alçada.


Cel enterenyinat de núvols alts i mitjans i algun de baix, ahir diumenge a les 15:07h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge) 


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les temperatures màximes que tingueren lloc ahir diumenge 3 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar a tot arreu amb més o menys força.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va ascendir 4,2ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà va pujar 2,8ºC i a Monells va ascendir 1,4ºC respecte el dia anterior. A Palamós la màxima va pujar 0,2ºC respecte el dissabte.
En aquest sentit, els 19,6ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,1ºC de Palamós van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van tenir comportaments diferents segons l'indret., per exemple, a Monells va baixar 1ºC i a La Bisbal d'Empordà va baixar 0,8ºC, en canvi, a Torroella de Montgrí va ascendir 1,9ºC i a La Tallada d'Empordà va pujar 1,1ºC respecte el dissabte. A Palamós la mínima va ser 2,2ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 6,8ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 12,7ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 3 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 19,4ºC (9,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,0ºC (7,2ºC)., Monells 18,9ºC (6,8ºC)., Torroella de Montgrí 18,7ºC (10,2ºC)., Castell d'Aro 17,4ºC (8,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 3 d'abril del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,1ºC, mínima 12,7ºC. Estat de la mar amb maror (ones d'entre 0,5/1 metre d'alçada)., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,17 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 2,19 metres a les 09:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 78%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)