Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 8 d’abril del 2016

7 d'abril: matí radiant i canvi de temps a la tarda

El matí radiant d'ahir dijous a cala s'Alguer, amb mar arrissada i raspatllada pel vent fluixet de tramuntana. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3, al temps del Canal 324, al principi de l'Espai del Temps de TV3 i a la portada del Facebook del Meteocat.


Ahir dijous 7 d'abril, la pols en suspensió que hi havia hagut el dia anterior es va enretirar cap a l'est del Mediterrani. Aquest fet i el vent de tramuntana fluixet que va bufar durant la primera part de la jornada, ens van deixar una atmosfera nítida que es va traduir en forma d'un matí radiant i assolellat, on el color blau del cel i del mar raspatllat per la tramuntana lluïen amb tota la seva esplendor.
Malgrat el matí esplèndid que hi va haver, el gran dinamisme atmosfèric que podem trobar a la primavera, va fer que a la tarda el cel estigués dominat pels núvols baixos. Si al matí s'observà el cel serè o amb només 1/8 Ci i 1/8 o 2/8 Sc i St, a la tarda es van formar ente 5/8 i 7/8 Sc, juntament amb 3/8 Cu.

Aquest augment nuvolós fou provocat per l'acostament ràpid d'un embossament d'aire fred en altura que durant la passada matinada ens ha arribat amb isotermes de -27ºC a 500hPa i de 0ºC a 850hPa.
Tot i el vent del nord imperant, en les darreres hores han pogut crèixer algunes nuvolades que han deixat anar petits ruixats, amb quantitats d'entre 2 i 5 mm a la nostre zona, tot això acompanyat d'un ambient clarament més fred.
Per aquest matí es preveu que la tramuntana segueixi bufant de forma moderada, amb algun cop de 60 o 70 km/h a la nostre zona, però el vent anirà clarament a la baixa durant la tarda/vespre, fins a desaparèixer gairebé del tot a la nit.


El matí radiant i assolellat que hi va haver ahir a la Platja de Castell. Foto mostrada a l'Informatiu de TVE Catalunya.


Cel cobert de núvols baixos ahir dijous a les 18:00h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Així mateix, si analitzem les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dijous 7 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar una baixada general. Malgrat el temps assolellat del matí/migdia, com que la tramuntana era una mica fresca trobem que els valors van baixar amb més o menys força segons la població. Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 3,1ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí va descendir 1,1ºC i a La Tallada d'Empordà va baixar 0,6ºC. L'excepció apareix a La Bisbal d'Empordà, amb una màxima 0,6ºC més alta que la del dimecres. A Palamós la màxima va descendir 1,8ºC respecte el dia anterior.
Els 20,9ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 16,9ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a màxima més baixa de la jornada.
Per la banda de les mínimes, s'observa com els valors van baixar a tot arreu i, al contrari de l'habitual, els registres van tenir lloc poc abans de la mitjanit coincidint amb l'entrada d'aire fred, en comptes de donar-se a la matinada. Per exemple, a La Tallada d'Empordà va descendir 6,4ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va baixar 5ºC i a Torroella de Montgrí va descendir 2,5ºC. A Palamós la mínima va ser 2,9ºC més baixa que la del dimecres.
Els 2,9ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 11,4ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 7 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 20,9ºC (4,6ºC)., Monells 19,8ºC (2,9ºC)., La Tallada d'Empordà 19,5ºC (6,5ºC)., Torroella de Montgrí 18,8ºC (10,3ºC)., Castell d'Aro 18,4ºC (7,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 7 d'abril del 2016 a Palamós., temperatura màxima 17,7ºC, mínima 11,2ºC (a la nit). Vent: fins les 12:00h va bufar vent de direcció N i NNO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S, SE, ESE i E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del N i NNO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 50 km/h N (55 km/h a La Fosca). Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia de forta maror a maregassa (onatge sig. de 2,58 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,81 metres a les 12:00h i de 3,05 metres a les 19:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,63 metres a les 13:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 81%, mínima 47%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Fotos d'ahir al matí a cala s'Alguer, amb temps assolellat, mar arrissada i un lletsó florit (Sonchus oleraceus)