Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 5 d’abril del 2016

4 d'abril: ja és primavera a les Gavarres

Camp florit vist ahir dilluns a les Gavarres, a prop de Romanyà de la Selva.


Les migrades pluges de les darreres setmanes, han estat suficients per convertir els pocs espais oberts que hi han al mig del massís de les Gavarres (en forma de camps sense treballar o prats) en un autèntic festival de colors que fa els honors a la primavera.
En el recull d'imatges captades ahir dilluns aprofitant la presència de clarianes, hi veiem un clar domini de les margarides, rot de bou o ull de bou (Chrysanthemum segetum L.) de color groc, però especialment les margarides bordes o cota altissima (Anthemis altissima L.) de color blanc.

Es tracta de plantes anuals o herbàcies, pertanyents a la família de les compostes o asteràcies, les quals tenen un cicle de vida o desenvolupament inferior a un any, però la seva bellesa efímera és tot un espectacle per a la vista en aquests moments, si el sol o les grans clarianes fan acte de presència.

Les asteràcies o compostes, pertanyen a la segona família botànica amb més espècies conegudes (21.000), Asteraceae, superada només per les orquídies (Orchidaceae). Compta amb més de 1.300 gèneres, dels quals 181 amb espècies silvestres a Europa. El gènere Aster dóna nom a tota la família.

Pertanyen a aquesta família moltes espècies comestibles àmpliament conreades, com el gira-sol, l'enciam, la carxofa, etc. D'altres, com els crisantems, tenen utilitat com a plantes ornamentals; d'un crisantem s'obté la piretrina, un insecticida natural. S'utilitzen per a l'obtenció de biodièsel (gira-sol, card, etc.), productes cosmètics (cosmètica) i medicina.

En la natura són font important de nèctar i pol·len i serveixen com a indicadors del bon estat del medi ambient, tot i que moltes es consideren males herbes.


Camp florit vist ahir dilluns a les Gavarres, a prop de Romanyà de la Selva, amb alguns núvols baixos.


Canviant de tema, si mirem les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dilluns 4 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar lleugeres variacions amunt o avall segons el lloc. Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va ser 0,2ºC més baixa que la del diumenge, a Castell d'Aro va descendir 0,1ºC i a La Bisbal d'Empordà va pujar 0,3ºC. A Palamós la màxima va ascendir 0,7ºC respecte el dia anterior.
Els 19,4ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,5ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a màxima més baixa de la jornada.
Per la banda de les mínimes, s'observa com els valors van pujar amb més o menys força a tot arreu. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 2,9ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà va pujar 1,4ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 0,6ºC. A Palamós la mínima va ser 0,7ºC més alta que la del dilluns.
Els 7,9ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 13,4ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 4 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 19,3ºC (7,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,3ºC (10,1ºC)., La Tallada d'Empordà 19,2ºC (10,8ºC)., Torroella de Montgrí 18,8ºC (10,8ºC)., Castell d'Aro 17,3ºC (9,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 4 d'abril del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,8ºC, mínima 13,2ºC. Estat del cel molt variable, amb núvols i clarianes: al matí entre 5/8 i 7/8 Ac, Sc i St., tarda entre 3/8 i 4/8 Ac i As, i entre 3/8 i 7/8 Cu, Sc i St. Vent: fins les 10:00h va bufar vent de direcció S i SSO, a 15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SSE i SE, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h S (34 km/h a La Fosca). Estat de la mar amb marejol o un xic de maror (ones de 0,5 metres), mar de fons del SSE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,82 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1003hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Camps florits a les Gavarres vistos ahir dilluns