Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 29 d’abril del 2016

28 d'abril: quatre gotes, però un mes amb pluviometria normal

Molsa i líquens a l'escorça d'una alzina surera que ha rebut les pluges d'aquest mes d'abril.


Tot i que els models numèrics, especialment els de precipitació, anaven disminuïnt la quantitat de pluja que havia de caure ahir dijous 28 d'abril, actualització rera actualització, talment com si fos un terròs de sucre desfent-se en una tassa de cafè, finalment, a Palamós es van recollir un total de 3,8 mm al nucli antic i 4,0 mm a La Fosca.

Altres dades de precipitació recollida ahir dijous 28 d'abril al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Calonge-Mas Pallí 5,6 mm., Calonge 4,6 mm., Castell d'Aro 4,1 mm., Sant Feliu de Guíxols 4,0 mm., Palafrugell 2,8 mm., Monells 2,7 mm., La Tallada d'Empordà 2,7 mm., La Bisbal d'Empordà 2,5 mm., Verges 2,4 mm., Les Olives 2,2 mm., Torroella de Montgrí 2,2 mm., Bellcaire d'Empordà 1,6 mm.,

Encara que aquestes dades no són per tirar cohets, podem dir que estem de celebració. En aquesta ocasió, la dita que diu "de mica en mica, s'omple la pica" s'ha arribat a complir, ja que en el present mes d'abril fins ara portem acumulats un total de 57,0 mm en el centre del nucli antic de Palamós i 64,8 mm a La Fosca. Tenint en compte que la mitjana climàtica de precipitació del mes d'abril és de 56,2 mm a Palamós, ens trobem davant del primer mes que s'haurà comportat de manera normal en relació a la precipitació (o serà lleugerament plujós) des del passat mes de març del 2015. Des de llavors, en tots els mesos sempre havia plogut clarament per sota de la mitjana climàtica, amb alguns mesos realment escassos de precipitacions.

A tot això caldrà afegir-hi la mica de pluja que pugui caure entre el dissabte a la tarda/vespre i la matinada dominical, a causa del pas d'un sistema frontal poc actiu., a més, la seva arribada també obrirà les portes a l'entrada de tramuntana  moderada a partir de dissabte el vespre i fins diumenge al vespre.
De cares als dies posteriors es confirma un temps molt més estable i una pujada destacable del mercuri.


Polipodi (falguera), líquens i molsa a la soca d'un suro ahir dijous.


Malgrat que l'extrema sequera que hem arrossegat dels mesos anteriors provoca que les rieres segueixin sense portar aigua (amb alguna bassa com a molt) i que els aqüífers subterranis en prou feines hagin notat aquestes darreres pluges, en superfície podem observar una notable verdor i esplendor a les plantes i altres organismes vius, com per exemple els líquens, les molses o les falgueres.

A les fotos que us poso avui veiem els efectes de la pluja sobre els líquens, les molses (briòfits) i les falgueres (pteridòfits) que trobem en els boscos mediterranis de les Gavarres, amb les típiques alzines sureres o suros que poblen aquest relleu de la Serralada Litoral.

A la foto superior veiem un polipodi o herba pigotera (Polypodium cambricum). És una falguera vistosa i esponerosa en temps humit, que arrela en escletxes grans i replans de roques d'ambients ombrívols. És comuna a les Gavarres, on es troba també als peus de les alzines i alzines sureres.

A la foto que obre aquest post s'observa un primer pla de l'escorça d'una alzina surera (Quercus suber) recoberta de líquens i una mica de molsa. Els líquens són uns éssers vius fotosintètics formats per l'associació d'un fong amb una alga. La seva forta capacitat d'adhesió incrustant al substrat i la seva resistència i tolerància a la dessecació permet als líquens colonitzar ambients que no poden colonitzar les plantes.
Estan formats per dos components o organismes que viuen en simbiosi: per una banda, hi ha les hifes del fong (que s'anomenen micobiont o micosimbiont) i, d'una altra, les cèl·lules de l'alga (gonidis, ficobiont o ficosimbiont). Aquesta associació és duradora, reproduïble (dóna naixement a nous individus), té beneficis recíprocs per als associats i comporta modificacions morfològiques i fisiològiques (aquestes darreres lligades a interaccions genètiques entre les parts).

Les molses, o més tècnicament, briòfits o briofitins, són plantes petites i suaus que sovint mesuren d'entre 1 a 10 centímetres, de vegades més; la molsa més grossa és l'anomenada molsa gegant (Dawsonia superba) i arriba a fer 75 cm d'alt. Normalment, creixen totes apinyades en llocs ombrívols i humits. No desenvolupen ni flors ni llavors i les seves fulles simples cobreixen les seves petites tiges. En alguns moments, les molses produeixen càpsules d'espores amb forma de bec.


Cel ennuvolat i amb plugim observat ahir dijous a les 11:00h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dijous 28 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar a tot arreu amb més o menys intensitat., per exemple, a La Tallada d'Empordà va pujar 2,4ºC, a Monells va ascendir 1,5ºC i a Castell d'Aro la màxima pujar 0,4ºC respecte el dimecres. A Palamós la màxima només fou 0,1ºC més alta que el dia anterior.
Els 17,9ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,6ºC de Palamós es quedaren com a màxima més baixa de la jornada.
Per la banda de les mínimes, s'observa com els valors van tenir lloc poc abans de la mitjanit i aquestes es mostraren sense gaires canvis respecte el dia anterior. Per exemple, a Monells la mínima no va variar respecte el dimecres, a La Tallada d'Empordà va baixar 0,3ºC i a Castell d'Aro ascendí 0,1ºC. A Palamós la mínima va restar sense canvis.
Els 9,4ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la mínima més freda i els 10,9ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 28 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,9ºC (9,9ºC)., Castell d'Aro 17,4ºC (8,2ºC)., La Tallada d'Empordà 17,1ºC (7,4ºC)., Torroella de Montgrí  17,0ºC (9,2ºC)., Monells 16,3ºC (5,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 28 d'abril del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,6ºC, mínima 10,6ºC. Estat del cel: al matí cel tapat 8/8 Cu, Sc i St, pluja feble de matinada i a primeres hores del matí., a partir del migdia obertura de tímides clarianes, amb 4/8 o 6/8 Cu, Sc i St, roines., a la tarda caiguda de roines a primeres hores, amb 7/8 Cu, Sc i St, avançada la tarda domini del sol, amb 1/8 Ac i entre 2/8 o 3/8 Cu i Sc., a la posta de sol aparició de 4/8 Sc. Vent: fins les 03:00h va bufar vent de direcció NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 09:30h vent del NNO, N i NNE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del OSO i SO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del SO i OSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del SO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 13:00h i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 46%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)