Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 22 d’abril del 2016

21 d'abril: la pluja ha tornat, refranys i Sant Jordi inestable

Mar de fons, cel tapat i plugim feble a sobre Palamós ahir dijous a primeres hores de la tarda. Imatge captada des de Torre Valentina (Sant Antoni de Calonge).


Tal com es preveia, ahir dijous 21 d'abril, el pas d'un sistema frontal associat amb un embossament d'aire fred en altura i la presència d'un marcat flux de component est a les capes baixes de la troposfera, van ser els ingredients ideals per deixar-nos les esperades pluges.
Aquest segon episodi plujós del present mes d'abril va regar de manera general, però amb quantitats dispars de precipitació, la comarca baixempordanesa. A Palamós vàrem recollir un total de 17,6 mm en el centre del nucli antic.

Les precipitacions van començar a afectar la nostre vila a partir de la nit/matinada de dimecres a dijous, en forma de plugims intercalats amb petits ruixats, la qual cosa fou molt ben aprofitada pel terreny.
De bon matí la pluja continuà amb 8/8 Cu i Sc, però hi hagueren algunes pauses, no obstant, a mig matí la pluja va tornar a reaparèixer en forma de ruixats moderats. A partir del migdia les precipitacions més destacades es van enretirar, però fins a primeres hores de la tarda encara van anar caient algunes roines o petits plugims esporàdics, intercalats amb grans clarianes.

Així mateix, al llarg de la tarda el sol es va deixar veure de forma clara, juntament amb restes de núvols 2/8 o 4/8 Cu i Sc. Quan ja semblava que la pluja no tornaria, amb l'arribada del vespre el cel es va tornar a tapar 6/8 o 8/8 Cu i Sc, i caigueren més plugims. Això fou degut per l'arribada de les restes d'uns nuclis tempestuosos formats a l'interior que anaren devallant cap a la costa impulsats pel vent del nord-oest que bufava en altura. També cal remarcar que mar endins, mirant cap al sud, es veia llampegar al voltant de les 22:00h.

Altres dades de precipitació recollida ahir dijous al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Sant Feliu de Guíxols 37 mm., Castell d'Aro 25,9 mm., Calonge-Mas Pallí 23,2 mm., Calonge 22,8 mm., La Bisbal d'Empordà 20,4 mm., Les Olives 19,6 mm., Verges 19,4 mm., Monells 19,4 mm., La Tallada d'Empordà 17,4 mm., Bellcaire d'Empordà 14,8 mm., Palafrugell 14,0 mm., Torroella de Montgrí 13,0 mm.

D'altre banda, tal com diu la dita "A l'abril, cada gota val per mil", les darreres pluges hauran anat molt bé pels sembrats, ja que les espigues i el gra que contenen podrà fer-se més gros i afavorirà la collita.

Altes refranys que fan referència al temps relacionat amb el mes d'abril són:

"A l'abril, no et llevis ni un fil"., "Abril plujós, maig ventós"., "Abril plujós i maig ventós, fan l'any ric i profitós"., "Abril que abrileja, primavera que fueteja"., "Abril que surt plovent, el maig crida rient"., "Abril mullat, de pa en ve carregat"., "Abril tronat, bon any assegurat".


Mar de fons, cel tapat i pluja fina a sobre Palamós ahir dijous a primeres hores de la tarda. Imatge captada des de Torre Valentina (Sant Antoni de Calonge).


Pel que fa al temps futur, cal preveure que demà dissabte, diada de Sant Jordi, l'atmosfera tornarà a mostrar-se molt inestable a la demarcació gironina, degut al pas d'un solc d'aire fred en altura amb isotermes de -22ºC a 500hPa i la formació d'una àrea de convergència de vents o rebuf que ajudarà a ascendir l'aire.
Aquesta zona de convergència es produirà per la presència de vent de llevant o xaloc carregat d'humitat en superfície, el qual vindrà a reemplaçar el vent de mestral que hi haurà al nord del cap de Creus i a la vall de l'Ebre.

A Palamós, després d'un matí  que es preveu tranquil, hi hauran elevades possibilitats que pugui ploure de forma feble o amb algun ruixat moderat a partir de la tarda. Tampoc es descarta alguna tronada.
El vent bufarà de manera feble amb component sud i oest a primera hora del matí i amb component est i sud-est durant la resta de la jornada. A mar tindrem marejol.


Mapa de precipitació en sis hores previst per demà dissabte.


Mapa de vent en superfície previst per demà dissabte. S'observa l'aparició del típic rebuf.


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dijous 21 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van baixar a tot arreu amb més o menys intensitat, degut al cel tapat i a l'aire fred que va entrar acompanyant la pluja.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va descendir 3,6ºC respecte el dia anterior, a Monells la màxima descendí 3,5ºC i a La Tallada d'Empordà va baixar 1,8ºC. A Palamós la màxima va baixar 2,7ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 19,0ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,9ºC de Palamós van ser la màxima més curta.

Per la banda de les mínimes, aquestes van tenir lloc a darrera hora del dia cap a l'interior i a primera hora del matí a la costa. Els valors van pujar a tot arreu gràcies al cel ennuvolat, però amb més intensitat a l'interior que a la costa. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 6,7ºC, a Torroella de Montgrí va ascendir 4,6ºC i a Castell d'Aro va pujar 3,0ºC. A Palamós hi trobem l'excepció, amb una mínima 0,8ºC més baixa que la del dimecres.
Els 9,1ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 12,2ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 21 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,0ºC (10,8ºC)., La Tallada d'Empordà 18,5ºC (11,1ºC)., Monells 18,4ºC (9,1ºC)., Castell d'Aro 18,3ºC (11,1ºC)., Torroella de Montgrí 17,1ºC (10,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 21 d'abril del 2016 a Palamós., temperatura màxima 15,9ºC, mínima 12,1ºC. Vent: fins les 10:30h va bufar vent de direcció N, NNO i ONO, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del O i OSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del NE, ENE i E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del N i NNO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h N. Estat de la mar amb maror o forta maror (ones d'entre 1 i 1,5 metres), mar de fons del ESE., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,29 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 12:00h i de 1,41 metres a les 19:00h), alçada màxima de l'onatge 2,58 metres a les 13:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 74%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)