Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 7 d’abril del 2016

6 d'abril: pols del Sàhara, malgrat la tramuntana

Cel groguenc observat ahir dimecres abans de la posta de sol a causa de la pols en suspensió. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)


Tal com podeu veure a la imatge superior, ahir dimecres 6 d'abril, es va poder observar la presència d'una clara intrusió de polsim del Sàhara, la qual va deixar una sortida i una posta de sol groguenques, a més, durant la resta del dia el cel va presentar el típic color blanquinós que caracteritza aquests tipus de situacions, d'altre banda tan típiques d'aquesta època de l'any.

Tot i que l'arribada de pols del Sàhara és un fet força habitual a la primavera, la situació que es va viure ahir fou força curiosa, a causa de la combinació entre el fet que bufés vent de tramuntana tot el dia i l'arribada d'aquesta pols en suspensió. Generalment, quan bufa vent del nord l'atmosfera sol quedar ben neta de partícules i llavors podem gaudir d'un cel esplèndid de color blau, però aquest no va ser el cas a causa de varis factors.

Primerament ens hem de fixar en la configuració sinòptica o mapes de superfície. En el mapa inferior es veu clarament com hi havia una situació de nord, amb l'entrada de l'anticicló de les Açores en forma de falca i la presència de baixes pressions cap a l'est d'Europa i a Itàlia. Com és normal, això generava un marcat gradient isobàric que ens deixava vent de tramuntana en superfície., no obstant, l'altre protagonista de la situació meteorològica era la pertorbació que hi havia al nord d'Àfrica.

Aquesta pertorbació aixecava la pols del desert i el seu gir antihorari provocava que en altura, a uns 5500 metres, el vent fos del sud-est portant-nos el polsim en suspensió.


Mapa de superfície d'ahir dimecres. He posat algunes paraules i fletxes per veure més clar la situació descrita anteriorment.


Mapa de vent a uns 5500 metres d'altura d'ahir dimecres. Es veu com el flux prové del sud-est, arrossegant la pols del desert que hi havia en altura.


Mapa de vent en superfície d'ahir dimecres. Es veu com hi havia tramuntana.


El vent de tramuntana va bufar tota la jornada a la nostre vila amb marcades fluctuacions d'intensitat. Fins les 12:30h va bufar a 15/20 km/h de mitjana, N i NNO, ratxa màxima 47 km/h. A partir de llavors va baixar fins als 10/15 km/h de mitjana, i a partir de les 21:00h va quedar vent en calma., tot i així, el vent del NNO va reaparèixer de nou a partir de les 23:00h, a uns 15 km/h de mitjana.
Pel que fa a l'estat del cel, aquest, a part de tenir un to blanquinós o groguenc, també va presentar entre 4/8 i 5/8 Ci, Ac i As al matí. A la tarda els núvols anaren a menys, fins a quedar tan sols 1/8 o 3/8 Ac.

En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimecres a la demarcació de Girona, es veu com aquestes van pujar clarament a causa de la presència del sol i al fet que la tramuntana bufés un xic reescalfada. Això va fer enfilar els termòmetres fins als 22,6º a Fornells de la Selva, 21,7ºC a Olot, 21,7ºC a Anglès o 21,5ºC a Castell d'Aro.

Al Baix Empordà els registres van pujar amb major o menor intensitat segons el lloc., per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 5,3ºC respecte el dia abans, a Monells va pujar 4,3ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 3,3ºC. A Palamós la màxima va pujar 3,2ºC respecte el dia abans.
Els 21,5ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,2ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa de la comarca baixempordanesa.
Per la banda de les mínimes, s'observa com els registres van pujar de forma evident durant la matinada degut al vent, però al contrari d'allò habitual, aquests van esdevenir al final del dia i experimentaren comportaments diferents segons el lloc., per exemple, a Castell d'Aro la mínima va pujar 2,4ºC respecte el dia abans i a Torroella de Montgrí va ascendir 1,4ºC, no obstant, a La Bisbal d'Empordà va descendir 1,2ºC i a Monells va baixar 5ºC. A Palamós va ascendir 2,4ºC respecte el dia anterior.
Els 5,5ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 14,7ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 6 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 21,5ºC (13,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,3ºC (9,6ºC)., La Tallada d'Empordà 20,1ºC (12,9ºC)., Monells 20,0ºC (5,5ºC)., Torroella de Montgrí 19,9ºC (12,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 6 d'abril del 2016 a Palamós., temperatura màxima 19,5ºC, mínima 14,1ºC (al final del dia). Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2,58 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,46 metres a les 13:00h  i de 2,23 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,08 metres a la 01:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 65%, mínima 47%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mapa de pols en suspensió d'ahir dimecres. Es veu com la pols aixecada per la pertorbació del nord d'Àfrica arriba fins a nosaltres.