Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 15 d’abril del 2016

14 d'abril: temps assolellat amb vent de garbí, cirrus i màximes de 25/27ºC

Núvols cirrus apareguts ahir al matí. Foto captada des de La Roja, indret anomenat així per l'aflorament de sienita rosada (roca plutònica) que hi trobem.


Ahir dijous 14 d'abril, l'omnipresent vent de garbí va tornar a condicionar les temperatures màximes. A la nostre vila, aquest vent del sud o sud-oest va entrar amb força a primeres hores de la tarda, assolint una ratxa màxima de 50 km/h.
Altre cop, com que l'aigua superficial del mar es troba a només 14ºC, el vent de garbí que transita pel damunt de la badia de Palamós ens arriba ben fresc. Això va fer que una vegada més la temperatura màxima es quedés molt frenada, arribant a tan sols 16,7ºC en el centre del nucli antic, sens dubte, un registre ben diferent si es compara amb allò succeït en altres indrets més allunyats de la influència marítima.
Per avui divendres i per demà dissabte sembla que el vent de garbí no ens vol deixar de petja. Es preveu que aquest torni a entrar de forma moderada a partir del migdia, però de cares al diumenge per fi ens podria donar un descans.

Com podeu observar en el recull d'imatges captades ahir al matí des de varis indrets meravellosos que podem trobar en el litoral palamosí, el temps assolellat es va veure una mica enterbolit a la primera part de la jornada, amb entre 3/8 i 4/8 Ci, a més de 1/8 o 2/8 Ac. Després d'aquests núvols prims, a la tarda el cel va quedar asserenat.

El domini del sol i el vent de garbí, també van condicionar les temperatures màximes registrades cap al prelitoral, però en aquest cas fou a l'alça. Degut al fals Föhn, el vent del sud o sud-oest hi arribà ben reescalfat i ens deixà uns valors gairebé d'estiu, amb els 27ºC de Cabanes com a dada més reveladora.
Altres màximes caluroses d'ahir dijous a Girona foren els 26,1ºC registrats a Espolla i a Castelló d'Empúries, 26ºC a Torroella de Fluvià o 25,5ºC a Girona-ciutat.

Malauradament, ara com ara només es pot parlar de calor i monotonia meteorològica, combinat amb lleugeres variacions, com pot ser l'aparició de núvols decoratius o alguna boira de mar a partir del diumenge. Per les properes jornades no es preveuen pluges, amb la qual cosa la sequera oculta que ens afecta des de l'any passat te tots els números de convertir-se en un mal endèmic.


Cala Corbs sota el sol d'ahir  al matí, amb aigües cristal·lines de color turquesa.


Temps assolellat i aigües cristal·lines a cala Canyers ahir dijous al matí, amb les típiques barraques de pescadors protegides per la llei de patrimoni.


Així mateix, tal com he comentat, les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dijous 14 d'abril al Baix Empordà van pujar de forma important cap a l'interior, a causa del sol i el vent de garbí que hi arriba reescalfat., per contra, a la costa les màximes patiren una devallada. Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va ser 4,6ºC més alta que la del dimecres, a La Bisbal d'Empordà va pujar 3,7ºC i a Monells va ascendir 3,3ºC, en canvi, a Castell d'Aro la màxima va descendir 2,6ºC respecte el dia abans. A Palamós la màxima va baixar 2,7ºC respecte el dimecres.
Els 25,3ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 16,7ºC de Palamós es quedaren com a màxima més baixa de la jornada.
Per la banda de les mínimes, s'observa com els valors van baixar amb més o menys força a tot arreu, per culpa de l'absència de vent i al cel estrellat. Per exemple, a La Tallada d'Empordà va descendir 3,3ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí va baixar 3,2ºC i a Castell d'Aro va descendir 0,4ºC. A Palamós la mínima va ser 2,7ºC més baixa que la del dimecres.
Els 3,3ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 13,3ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 14 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 24,8ºC (5,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,5ºC (4,7ºC)., Monells 24,4ºC (3,3ºC)., Torroella de Montgrí  22,4ºC (5,7ºC)., Castell d'Aro 21,6ºC (7,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 14 d'abril del 2016 a Palamós., temperatura màxima 16,7ºC, mínima 10,0ºC. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de direcció ONO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del E i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del S i SSE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vent del SSO, SO i S, a 20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 47 km/h SSO (50 km/h a La Fosca). Estat de la mar amb marejol al matí, mar de fons del SO i maror a la tarda, mar de vent del SSO., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,05 metres a les 17:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,72 metres a les 16:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 69%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més d'ahir dijous, amb sol, mar transparent i núvols alts