Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 2 de juny del 2013

Bàrbara enceta una temporada d'huracans potencialment molt activa

L'huracà Barbara sobre el sud de Mèxic el passat 29 de maig. Font:http://earthobservatory.nasa.gov/


La temporada d'huracans 2013 a l'Atlàntic ha començat oficialment l'1 de juny i s'espera que aquest any sigui especialment activa, segons l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units.
Els models meteorològics americans i europeus de la NOAA, preveuen que el 2013 ens deixarà de 13 a 20 tempestes amb nom, entre 7-11 huracans i entre 3-6 huracans de gran intensitat.

Els meteoròlegs diuen que les condicions atmosfèriques favorables per a la formació de tempestes en aquest any són la presència d'unes temperatures superiors a la mitjana a la superfície de l'Atlàntic, durant el mes d'abril, i l'absència del fenomen climàtic del Niño.
Cal tenir en compte que el Niño dificulta el desenvolupament dels núvols de tempesta a l'Atlàntic occidental., a més, també enforteix els vents en nivells alts de la troposfera i el cisallament vertical del vent, els quals actuen com a inhibidors o debilitadors de les tempestes.

Les perspectives per al Pacífic oriental suggereixen que allí hi haurà una temporada menys activa, amb entre 11-16 tempestes amb nom, de 5 a 8 huracans i 1-4 huracans de forta intensitat. El pronòstic es fa en base a l'expectativa que continuaran les condicions favorables per a la presència d'un cisallament vertical del vent, tal com succeeix des del 1995.
Els meteoròlegs també esperen unes temperatures inferiors a la mitjana a la superfície del mar.

No obstant això, res no ha aturat el començament de la temporada al Pacífic oriental.
La imatge de l'encapçalament ens mostra l'huracà Bàrbara de categoria 1 afectant la costa del sud de Mèxic el passat 29 de maig, abans d'afeblir-se sobre l'Istme de Tehuantepec. Aquesta imatge fou captada pel satèl·lit Aqua de la NASA
Segons els registres de la NOAA, no hi havia hagut cap huracà que toqués terra al Pacífic oriental en un mes de maig des de l'any 1971, en aquella ocasió fou l'huracà Agatha.

Cal destacar que aquest any la NASA enviarà dos avions no tripulats "Global Hawk" fins a l'Oceà Atlàntic oriental, com a part del programa de vigilància "HS3" dedicat a l'estudi dels huracans durant l'agost i setembre.

"L'avantatge d'aquest any respecte el 2012, és que el segon avió mesurarà la paret de l'ull, les bandes de pluja i els vents, cosa que no vam poder fer l'any passat", va dir Scott Braun, investigador principal de la missió i meteoròleg investigador del Centre Goddard de la NASA.