Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 7 de juny del 2013

Tempestes al Pirineu i estuba a la costa

Mapa de llamps d'ahir dijous. Altre vegada descarregaren tempestes al Pirineu i Prepirineu..


La jornada d'ahir dijous va tenir tots els ingredients estiuencs en forma de sol, xafogor a la costa i amb tempestes al Pirineu.
Amb aquest temps, els darrers dies hem recuperat un terme que ja teníem mig oblidat: la temperatura de xafogor.

La temperatura de xafogor (TH) és un temperatura que combina la temperatura de l'aire i la humitat relativa per a determinar la temperatura que el cos humà percep.
Ahir dijous a Palamós, es podia comprobar com el termòmetre marcava 22ºC al migdia i l'higròmetre ens assenyalava un 90% d'humitat relativa, amb la qual cosa la temperatura que notava el nostre cos era d'uns 30ºC, segons la següent taula: http://marenostrum.org/meteorologia/xafogor/

Segons Viquipèdia, la paraula xafogor apareix escrit en català des del 1803 (dins l'obra del Baró de Maldà). Amb el prefix ex, deriva del verb llatí "offocare" (ofegar), donant probablement lloc, ja en llatí, a la paraula "exoffocatio" -ōnis, que en català es transformaria en xafogor.
Es pot definir com la calor sufocant sentida en un ambient molt calent i encalmat (amb alta humitat relativa).

A Palamós es sol utilitzar el terme "estuba" per designar la sensació de calor sofocant que es nota quan tenim un aire calent i carregat d'humitat. Per exemple, diríem "avui fa molta estuba" o "quina estuba que fa", en tot cas, en els darrers anys la paraula xafogor és d'ús més corrent.

El cos humà normalment es refreda per la transpiració o suor. L'evaporació de l'aigua en la suor necessita calories que l'aigua roba del cos. No obstant això, quan la humitat relativa de l'aire és alta, la proporció d'evaporació de l'aigua es redueix. Això significa que la pèrdua de calor al cos serà menor i la temperatura que el cos humà percep serà major que la que hi hauria si l'aire fos sec.


Mapa de temperatura a 500hPa previst per la matinada de diumenge. S'observen isotermes de -21ºC a 5620msnm.


Aquest ambient xafogós es seguirà mantenint avui divendres a la costa, ja que la temperatura podrà ser similar o una mica més alta que ahir.
L'aport d'humitat estarà assegurat gràcies al vent d'entre garbí i migjorn que tindrem, el qual podrà bufar tot el dia i assolir una velocitat mitjana de 10/15 nusos a les hores centrals. A mar trobarem una mica de maror, amb mar de fons de xaloc i mar de vent de garbí.
L'estat del cel es veurà dominat pel sol, però amb nombroses franges de núvols alts i mitjans, amb algun núvol baix empès pel vent de mar.

Cal destacar que els núvols que veurem avui són el preludi de l'arribada de l'embossament d'aire fred que hi havia a l'oest de la península, del qual ja us en vaig parlar ahir en relació als Cirrostratus.
Aquest embossament d'aire fred, durant el cap de setmana propiciarà l'aparició de nombrosos ruixats i tempestes de tarda al Pirineu, Prepirineu i en altres punts de l'interior de Girona, arribant en forma de quatre gotes fins a la mateixa costa.

Dades d'ahir dijous 6 de juny

Precipitació recollida al Pirineu gironí, segons el Servei Meteorològic de Catalunya i Meteoclimatic:

Ribes de Freser 66,8mm., Malniu 14,0mm., Planoles 10,2mm., Queixans 7,0mm., Núria 6,6mm., Molló 6,4mm., Das 1,8mm.

Màximes enregistrades ahir dijous 6 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 25,8ºC (9,5ºC)., la Tallada d'Empordà 25,2ºC (10,7ºC)., la Bisbal d'Empordà 25,1ºC (9,9ºC)., Torroella de Montgrí 24,8ºC (12,0ºC)., Castell d'Aro 21,7º (10,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 6 de juny del 2013 a Palamós., temperatura màxima 21,7ºC, mínima 14,2ºC. Estat del cel asserenat, amb algun núvol alt i mitgenc (Ci i As) a la tarda/vespre. Vent amb predomini del component SO, a 5/10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19km/h SO. Estat de la mar amb marejol arran de costa a les hores centrals, i maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 73%. (Dades de meteoclimatic.com)