Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 20 de juny del 2013

Dimarts amb mar de fons i pols sahariana. Dimecres amb boira i Cirrocumulus

Cel marronós a l'alba degut a la pols sahariana del passat dimarts. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 29:02).


El passat dimarts 18 de juny, a Palamós el dia es presentà amb un cel molt carregat de pols sahariana i de núvols baixos, els quals deixaven caure alguna esporàdica de fang, sobretot a primeres hores del dia.
Tot i que a Palamós les precipitacions foren inapreciables, tal com apuntaven les previsions cap al Pirineu de Lleida, especialment a la Vall d'Aran, caigueren fortes pluges amb acumulacions superiors als 100 litres, que s'uniren a l'important cabal que presentaven els rius degut a la fosa de la gran quantitat de neu que hi havia acumulada aquest any. La situació acabà generant les inundacions més importants dels darrers anys.
Vegeu la notícia.:

http://www.324.cat/noticia/2138973/catalunya/Uns-300-evacuats-nombrosos-danys-i-4000-abonats-sense-llum-pel-temporal-a-la-Vall-dAran

Com us comentava, a la nostre zona les precipitacions brillaren per la seva absència, no obstant, la situació no fou tranquil·la del tot, ja que a mar s'observava una forta mar de llevant, amb ones d'entre 1 i 1,5m, les quals eren aprofitades des de bon matí per alguns surfistes privilegiats.


Surfistes aprofitant la mar de fons que hi havia a la Fosca el dimarts de bon matí, amb el cel ennuvolat i marronós.


Les comarques gironines amb més quantitat de precipitació foren les del Pirineu, i en algun indret del Montseny.

Dades de precipitació més destacada del passat dimarts 18 de juny a Girona, segons el Servei Meteorològic de Catalunya i Meteoclimatic:

Malniu 12,8mm., Das 12,6mm., Guils de Cerdanya 9,1mm., Queixans 7,0mm., Ulldeter 5,8mm., Núria 3,1mm., Ribes de Freser 2,4mm., Sant Pau de Segúries 2,2mm., Espinelves 1,6mm.

Pel que fa a les temperatures de la nostre comarca, a la majoria de poblacions les màximes foren més baixes, sobretot a l'interior, amb algun cas com a Monells on devallaren 4 graus respecte el dia anterior., en canvi, a Torroella de Montgrí la màxima pujà 1 grau.
Les mínimes, per la seva banda, van ser més altes que el dia anterior, i per 1 o dos graus no foren tropicals. A Palamós només faltaren 0,6ºC per arribar als 20ºC de mínima.

Màximes enregistrades el dimarts 18 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 25,2ºC (18,7ºC)., la Bisbal d'Empordà 25,1ºC (18,6ºC)., la Tallada d'Empordà 24,9ºC (18,5ºC)., Torroella de Montgrí 24,8ºC (18,1ºC)., Castell d'Aro 23,8ºC(18,6ºC).

Dades meteorològiques del passat dimarts 18 de juny del 2013 a Palamós., temperatura màxima 23,5ºC, mínima 19,4ºC. Estat del cel carregat de pols sahariana, amb domini dels núvols formats per Ac, St, Sc i Cu, que deixaren alguna gota esporàdica de fang. Pluja inapreciable. Vent amb predomini del component NE, a 5/10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27km/h NE. Estat de la mar amb maror o forta maror, mar de fons de llevant. Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 71%. (Dades de meteoclimatic.com)


Cel marronós a la sortida de sol del passat dimarts 18 de juny, degut a la pols procedent el Sàhara. Imatge mostrada al Telenotícies Comarques de TV3 (minut 10:44).


Dues fotos més del passat dimarts 18 de juny amb mar de fons i cel marronós






Boira d'advecció a l'Estartit ahir dimecres al migdia. Observeu com sobresurten les Illes Medes en el mar de boira. Font: Càmeres de TV3.


Ahir dimecres 19 de juny, podem dir que la jornada es va dividir en dues meitats, ja que durant el matí van entrar alguns bancs de boira d'advecció a Palamós i a tota la costa del Baix Empordà, però la tarda fou dominada pel sol.
Aquesta boira de mar entrà gràcies al vent feble de component sud i est que bufà al matí.
Com veiem a la imatge superior, la boira era molt espessa i com sol ser habitual, tenia poc gruix. Això es pot comprobar amb el fet que les Illes Medes sobresortien del mar de boira deixant una imatge fantasmagòrica., per fer-nos unas idea del gruix de la boira, cal afegir que l'alçada màxima de la Meda Gran és d'uns 75m, per tant, com que la terra sobresortia de la boira, aquesta deuria tenir un gruix inferior als 75m.


Imatge del satel·lit Terra de la NASA, on es veu l'extens banc de boira d'advecció que hi havia ahir al matí enganxat a la Costa Brava.


Cirrocumulus floccus vistos ahir a la tarda.


Si el matí vingué acompanyat per les boires de mar, la tarda es presentà assolellada i amb boniques franges de núvols alts i mitjans, formades per Cirrus, Altocumulus i els curiosos Cirrocumulus que veieu a les fotografies.
D'altre banda, les temperatures màximes es van recuperar notablement cap a l'interior de la comarca, no obstant, cap a la costa van ser lleugerament més baixes degut a la boira marina i al vent fresc de component marítim

Màximes enregistrades ahir dimecres 19 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 28,0ºC (18,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 27,6ºC (18,6ºC)., la Tallada d'Empordà 27,6ºC (18,8ºC)., Torroella de Montgrí 26,3ºC (19,3ºC)., Castell d'Aro 24,0º (17,6ºC).

Dades meteorològiques d'ahir dimecres 19 de juny del 2013 a Palamós., temperatura màxima 22,6ºC, mínima 19,2ºC. Vent amb predomini del component SSO i SSE, a 10/15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29km/h SO. Estat de la mar amb maror, mar de fons de l'est i mar de vent del sud-oest. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 75%. (Dades de meteoclimatic.com)


Cirrocumulus lenticularis vistos ahir dimecres a la tarda.


Cirrocumulus stratiformis undulatus vistos ahir dimecres a la tarda.